Maisto derinimas pagrįstas atradimu, jog vieni maisto deriniai lengviau ir veiksmingiau suvirškinami, o kiti prasčiau. Žmogaus kūnas yra taip sutvertas, kad skrandyje tuo pačiu metu būtų virškinamas tik vienos rūšies koncentruotas maistas. Prisiminkite, kad bet koks maistas, jei tai ne vaisiai ir daržovės, yra koncentruotas. Maisto derinimo principas tiesiog konstatuoja, kad vienu kartu reikia valgyti tik vienos rūšies koncentruotą maistą, nes žmogaus skrandis nepajėgia suvirškinti vienu metu visokių rūšių koncentruoto maisto. Labai paprasta.
Tikriausiai esate valgę mėsą ar žuvį su bulvėmis, ryžiais ar makaronais? Sumuštinį su sūriu? Kiaušinį su duona? Dribsnius su pienu? Visi šie maisto deriniai yra netinkami ir užtikrina, kad jūs niekada neturėtumėte nei trokštamos energijos, nei liekno kūno. Kas gi vyksta mūsų organizme valgant netinkamus maisto derinius? Kaip pavyzdį paimsime mėsą su bulvėmis, bet juo galėtu būti ir duona su sūriu, ir žuvis su ryžiais ir t.t. Tarkime jūs išsikepėte žlėgtainį ir valgote jį su virtomis ar keptomis bulvėmis. Skrandyje suskaidyti žlėgtainį reikalingos ypatingos virškinimo sultys - rūgščiosios sultys. Kartu dar suvalgote ir keptų bulvių. Ko gero pasakysite, kad bulvės - daržovės. Taip, bulvės yra daržovės. Jeigu jūs atsikastumėte žalios bulvės ir ją sukramtytumėte, jūsų skrandyje atsidurtų vandeningas maistas. Bet iškeptas ar virtas bulves jūs galite kramtyti kiek norite, vandeningos jos nepasidarys. Kepant ar verdant yra pašalinama didesnioji vandens dalis ir jos lieka labai koncentruotos ir krakmolingos. Tokiam maistui suvirškinti reikia šarminių skrandžio sulčių. Jeigu mokėtės chemijos, žinote, kaip reguoja šarmai ir rūgštys. Jie neutralizuoja vienas kitą. Taigi, suvalgėte žlėgtainį su bulvėmis. Maistas pateko į skrandį, bet reikalingos virškinimo sultys neutralizavosi. Kas būna toliau? Organizmas išskiria vis daugiau ir daugiau sulčių maisto virškinimui. Šis procesas užtrunka keletą valandų. Gerai nesuvirškintas maistas yra išstumiamas iš skrandžio į žarnyną. Didesnioji dalis baltymų, ilgai išbuvę skrandyje, papuvo. Didesnioji dalis angliavandenių susifermentavo. Supuvęs ir susifermentavęs maistas organizme gamina toksines rūgštis. Kaupiasi dujos, ėda rėmuo, sutrinka virškinimas ir mes griebiamės vaistų. Žarnyne maistas dar turi nukeliauti žarnyno traktatu apie devynius metrus. Įsiavaizduokite! Devyni metrai žarnyno turi dorotis tuo supuvusiu maistu. Štai kodėl pavalgę netinkamai suderinto maisto mes neturime energijos - ji visa yra panaudojama maistui apdoroti, virškinti.
Maisto derinimo principas siūlo valgyti tokį maistą, kuris nepūtų skrandyje, neužterštų žarnyno ir būtų lengvai įsisavinamas. Tai galima laiduoti vienu metu valgant tik vieną koncentruotą produktą. Jeigu užsimanote mėsos, žuvies , kiaušinio ar sūrio, valgykite į sveikatą. Bet atminkite, kad tam kartui mėsa bus tik vienas koncentruotas produktas. Vadinasi su ja negalima valgyti jokio kito koncentruoto produkto. Nei bulvių, nei ryžių, makaronų, sūrio ar duonos, o tik labai vandeningų produktų. Kitaip sakant su mėsa valgykite daržovių. Bet kokių daržovių. Žinokite, kad daržovėms nereikia jokių ypatingų skrandžio sulčių. Jos skaidosi bet kokioje terpėje - ir rūgštinėje, ir šarminėje.
Mes jums nesiūlome badauti. Žmogaus organizmas turi tam tikras fiziologines ribas, kurių reikia paisyti. Norite keptų bulvių? Puiku, valgykite keptas bulves, bet su daržovėmis, salotomis. Norite mėsos? Valgykite kiek norite, bet tik su salotomis, daržovėmis. Norite duonos? Valgykite duoną su salotomis, daržovėmis. Norite sūrio? Valgykite sūrį su salotomis, daržovėmis. Arba ištirpinkite sūrį ir užpilkite jį ant daržovių. Kaip matote, jūs valgysite jums patinkantį maistą, bet jų vienu su kitu nemaišysite. Laikantis tokios tvarkos, ne tik pasisavinama daugiau maistingų medžiagų, bet ir išnyksta nemalonūs virškinimo sutrikimai ir gerokai padaugėja energijos.
Baltymus su krakmolu maišyti negerai, bet ar nieko tokio, jei maišome vienus baltymus su kitais, vieną krakmolą su kitu? Iš tiesų yra idealiausia su vienu patiekalu gauti vieną koncentruotą produktą. Derinys krakmolas su krakmolu dar yra pakenčiamas, bet dviejų rūšių baltymų yra geriau nemaišyti, nes jie yra tokios skirtingos sudėties, jog skrandžiui prisitaikyti prie daugiau kaip vienų baltymų virškinimo reikalavimų tiesiog neįmanoma. Todėl dviejų rūšių baltymai išveda iš rikiuotės visą sistemą. Tai nereiškia, kad negalima kartu valgyti dviejų rūšių mėsos ar dviejų rūšių riešutų, bet tai reiškia, jog vienu metu dviejų skirtingų baltymų - mėsos, kiaušinių, pieno produktų ar riešutų - nereikia valgyti. Krakmolas ne taip sunkiai suskaidomas kaip baltymai, todėl galima valgyti kelis krakmolo rūšis. Tarkime, norite ant salotų pasibarstyti skrudinto pyrago gabalėlių ir kartu suvalgyti keptą bulvę; šie produktai susivirškins be fermentacijos. Ryžiai su pupomis, nors tai ir sunkus maistas, skrandyje irgi yra suderinami.Be abejo valgyti vienu metu tik vienos rūšies koncentruotą produktą yra geriausia, bet dviejų skirtingų produktų krakmolas yra suderinamas ir skrandžio negadina.
Tačiau nėra teorijos be kritikos. Maisto produktų derinimo teorijos kritikai vos jai atsiradus teigė, kad „gamta maiste sumaišo baltymus ir angliavandenius, o žmogaus virškinimo sistema gali virškinti mišrų maistą“.
MENIU.LT ir manosveikata.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com
2011 07 13