Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kokie maistingi produktai turėtų būti kiekvieną dieną vegano lėkštėje?

2018-05-11
Paskelbk savo straipsnį

Ar yra jums tekę jausti, kad suvalgius didelę lėkštę maisto, po keleto minučių vis dar jaučiate alkį? Kaip nepatogu ir erzina, jei per pietų pertrauką suvalgius iš pirmo žvilgsnio sotų patiekalą, vos įmanoma išlaukti vakarienės. Sunku susikaupti, kai galvoje vien mintys, ką čia suvalgius grįžus namo. Manau, tikrai esame visi tai patyrę ir galime sutikti, kad tai nėra pats maloniausias jausmas. Bet kodėl taip nutinka? Į ką atkreipti dėmesį gaminant, norint pavalgyti ne tik skaniai, bet ir sočiai, užtikrinant tiek proto, tiek kūno energiją?

Sūriai. Mocarela, feta, kietasis sūris ir kiti. Visi jie turi kalcio, baltymų, taigi ne tik yra naudingi, bet ir gali paįvairinti patiekalus. Norite skanauti orkaitėje keptas daržoves? Pagardinkite jas tarkuotu parmezanu. Saulei šviečiant norisi lengvų salotų? Puiku, pasigaminkite salotas su feta ar mocarelos sūriu.

Makaronai. Makaronų galima nusipirkti visokių: pilno grūdo, be glitimo, kiaušininių, ryžių, lęšių ir t.t. Kiekvienos rūšies makaronai turi ne tik skirtingą paruošimo būdą, bet ir skonį. Ryžių makaronų nereikia virti, taigi puikiai tiks skubantiems. Pilno grūdo makaronai turi daugiau skaidulų, taigi yra naudingesni virškinimo sistemai. Toks įvairumas leidžia eksperimentuoti. Makaronai gali būti naudojami salotoms, sriuboms, užkepėlėms. Sotūs ir įvairiapusiai. Tiesa, dėl didelio angliavandenių kiekio, norint atsikratyti papildomų kilogramų, makaronų patariama vengti vakarienės metu.

Riešutai ir sėklos. Saujelė graikiškų riešutų ant salotų, keletas kepintų anakardžių ant špinatų troškinio. Dažnai riešutai yra naudojami vietoj papuošimo. Tačiau tiesa ta, kad dėl didelio kalorijų ir riebalų kiekio, jie yra puikus variantas norint suteiktu sotumo patiekalams. O svarbiausia, kad jie ne tik kaloringi, bet ir be galo maistingi, todėl padės užtikrinti, kad gautumėte visus reikalingus vitaminus. Tas pats ir su sėklomis.  Jei žadate pusryčiams gerti žaliąjį kokteilį, paskaninkite jį chia sėklomis. Valgote jogurtą? Įmaišykite savo mėgstamiausių sėklų. Jos padės be vargo išlaukti pietų.

Bulvės. Ši daržovė daugumos dietologų yra visiškai nepelnytai piešiama kaip blogis. Bulvės yra sočios dėl sudėtyje esančio krakmolo ir puikus pasirinkimas, jei jas paruošiate teisingai. Nors skrudintos bulvytės ir skanu, geriau rinktis keptas orkaitėje, virtas, arba bulvių košę. Lietuviški patiekalai, tokie kaip bulviniai blynai, tikrai nėra geriausias ir sveikiausias bulvių paruošimo būdas, bet tikrai nebijokite įtraukti be riebalų paruoštų bulvių į savo mitybą. Nenorite įprastų bulvių? Rinkitės saldžiąsias. Jų skonis kiek neįprastas, jei valgote pirmą kartą, tačiau jas tikrai labai lengva pamėgti. Naudingų medžiagų saldžiose bulvėse ypač daug, todėl puikiai tinka ir veganams, kuriems dėl griežtesnės dietos kartais gali trūkti tam tikrų elementų .

Bananai. Rankinėje visada nešiokitės šį vaisių. Bananai ne tik maistingi, skanūs, bet ir patogūs visada turėti šalia savęs. Išalkus autobuso stotelėje nėra patogu luptis apelsiną ar mandariną, bėga sultys, išsitepa rankos.  O štai bananą galite kramsnoti net pakeliui į darbą. Natūralus ir sveikas užkandis, kuris bent trumpam nuramins alkį. Moksliškai įrodyta, kad bananai gerina nuotaiką, taigi, padės apsiniaukusiomis dienomis.

***

Vegetariška mityba tikrai gali būti soti,  įvairi ir skani. Juk nevalgantys mėsos žmonės turi tokį platų pasirinkimą sočių produktų: sėklos, riešutai, bulvės, sūriai. Visi šie ingredientai gali būti paruošiami skirtingai (trinti, kepinti, garinami ir t.t.). Tik reikia palikti erdvės fantazijai, kuri turėtų padėti pasigaminti pietus ne tik skaniai, bet ir palaikyti įvairovę, jog greitai neatsibostų. Taip pat patarimas greitam užkandžiui visuomet po ranka turėti bananą, riešutų, kurie pravers užklupus netikėtam alkiui.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt