Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kokį pieną rinktis?

2017-11-16
Paskelbk savo straipsnį

Rinktis pieną jau kurį laiką sudėtingiau. Parduotuvių lentynose be įprastinio karvių pieno galima rasti sojų, ryžių, kokosų, migdolų pieną. Įvairios pakuotės, reklamos, skirtingi straipsniai, peikiantys ar giriantys vieną ar kitą produktą, apsuka galvas. Taigi, kuris iš jų sveikiausias ir naudingiausias mums? Kaip nepasimesti ir išsirinkti tinkamiausią?

Karvės pienas

Daugybė metų šis pienas buvo laikomas sveikiausiu ir būtinu žmogaus organizmui, ypač vaikams. Mamos duodavo stiklinė šilto pieno mažyliams prieš miegą ir žadėdavo, kad jie užaugs dideli ir sveiki.  Tačiau laikui bėgant atsirado vis daugiau dietologų teigiančių, kad karvės pienas vaikams nebūtinas, o suaugusiems netgi kenksminga. Taigi, kas jame?

Pliusai. Karvės pienas puikus baltymų, kalcio ir vitamino D šaltinis. Taip pat įvairios aminorūgštys ir lengvai įsisavinami riebalai. Taigi, kaip ir buvo manoma daugybė metų, puikus pasirinkimas vaikams, kuriems reikia šių medžiagų užtikrinti augimą ir vystymąsi.

Minusai. Piene gali būti hormonų, kurie sujaukia jį geriančio žmogaus hormonus ir gali apsunkinti svorio metimą ar odos problemas tokias kaip aknė. Kurį laiką dermatologai pataria aknės pacientams vengti karvės pieno ir jo produktų. Taip pat, šis pienas netinkamas žmonėms, netoleruojantiems laktozės.

Kokosų pienas

Jis puikiai tinka pagardinti gėrimus, nes turi natūralaus saldumo, taip pat, jį gali gerti ir veganai. Plačiai naudojamas ir virtuvėje, gaminant įvairius patiekalus.

Pliusai: Sudėtyje turi daug vitaminų ir mineralų, yra ypač turtingas geležimi, kalciu, vitaminais C ir E. Taigi, puikiai papildo kasdienį meniu.

Minusai: Kokosų pienas yra palyginti kaloringas, todėl reikia vartoti mažais kiekiais. Taip pat alergiški žmonės, kurie netoleruoja riešutų, turėtų vartoti atsargiai.

Sojų pienas

Tai vienas populiariausių pienų, kurį renkasi žmonės, netoleruojantys laktozės ar nevartojantys gyvulinės kilmės produktų. Lietuvoje taip pat nemažai kavinių siūlo kavą su paprastu ar sojų pienu pasirinktinai.

Pliusai: sojų piene gausu proteinų ir aminorūgščių, kalcio, geležies.

Minusai: sojų pienas kaip ir kiti sojų gaminiai gali sukelti alergijas ir patariama nevartoti moterims, turėjusioms krūties vėžį. Taip pat, dauguma sojų pieno gamintojų naudoja daugybė cukraus, kad skonis būtų priimtinesnis, toks sojų pienas nėra sveikas. Perkant atidžiai skaitykite etiketes. Nereikia pamiršti  ir to, jog soja vienas labiausiai genetiškai modifikuotų produktų, todėl renkantis sojų pieną reikia būti ypač išrankiu.

Migdolų pienas

Migdolų pienas turi mažai kalorijų (jei nėra pridėtinio cukraus), todėl puikus pasirinkimas norint numesti kelis papildomus kilogramus.

Pliusai. Didelis kalcio, geležies kiekis. Turi magnio ir vitamino E, seleno. Mažai kalorijų, bet daug naudingų medžiagų.

Minusai. Namie pagamintas migdolų pienas labai maistingas, tačiau komercinis pienas dažniausiai turi konservantų, kurie žalingi organizmui ir gali kelti alergijas.

Ryžių pienas

Ryžių pienas trečias pagal populiarumą tarp karvės pieno pakaitalų, prieš jį stovi tik sojos ir migdolų pienas.

Pliusai. Daug alergiškų žmonių negali gerti sojų ar migdolų pieno, todėl renkasi šį produktą. Taip pat puikiai tinka žmonėms, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir riboja riebalų suvartojimą. Turtingas magniu, B3 ir B6 vitaminais.

Minusai. Mažas baltymų kiekis, jei karvės pieno stiklinėje jų apie 7-8 gramus, tai ryžių piene tik 2 gramai. Augantiems vaikams galbūt nelabai tinkamas, kadangi sudėtyje nėra daug kalcio. Taip pat, yra nemažai žmonių, kuriems nepatinka šio pieno skonis.

***

Kaip galima suprasti, kiekvienas pienas turi savo pliusus ir minusus. Žmonės, kurie nevirškina laktozės negali rinktis karvės pieno, alergiški – atsargiai vartoti kokosų ir migdolų pienus. Tie, kurie nori auginti raumenis, nesirinks ryžių pieno dėl mažo baltymų kiekio. Tačiau yra vienas labai svarbus dalykas, visos pieno rūšys parandą savo naudą, jei gausu pridėtinio cukraus ar kenksmingų konservantų. Taigi, jei perkate pieną, skaitykite etiketes.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt