Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ko dar nežinojote apie rabarbarus (II dalis)

2010-07-24
Paskelbk savo straipsnį

Naudingi patarimai:

* Rabarbarai skinami du kartus metuose: pirmo derliaus stiebai plonesni ir trapesni, tuo tarpu antrojo – storesni ir kietesni. Jei rabarbarų neužsiauginate patys, juos pirkdami rinkitės jaunus, lanksčius, rausvus stiebus (kuo rausvesni, tuo skanesnis), o minkštų ar suskilusių geriau venkite. 

* Su šaknimis ištraukti rabarbarai džiūsta ne taip greitai, tuo tarpu nupjauti – greičiau.

* Rabarbarus galima šaldyti, tačiau prieš tai juos reikia nuplauti verdančiu vandeniu.  

* Rabarbarų stiebai puikiai tinka džemams, uogienėms ar padažams gaminti, o išraiškingą rabarbarų skonį galima pabrėžti pridedant apelsinų žievelės, cinamono ar imbiero. Rabarbarų uogienė ar padažai puikiai tinka prie žvėrienos patiekalų.

* Gelsviems ar rusviems plaukams rabarbarų šaknų nuoviras suteikia auksinį atspalvį. Nuovirui paruošti prireiks:  3 šaukštų rabarbarų šaknų, 2 stiklinių vandens. Šaknys užpilamos vandeniu, ant nedidelės ugnies verdamos 15 minučių. Paliekame nuovirą per naktį, o tada jį nukošiame.

Rabarbarų uogienei pagaminti prireiks:

1 kg rabarbarų stiebų,
1 kg cukraus,
2 šaukštų citrinos ar apelsino žievelės.

Rabarbarų stiebus nuplauname, nulupame odelę, supjaustome kubeliais ir   apiberiame cukrumi. Praėjus 10-12 val. nupilame susidariusį sirupą ir paviriname jį apie 5 min. Sudame stiebų gabaliukus į sirupą ir verdame uogienę, įdedame citrinos ar apelsino žievelės aromatui pagerinti. Uogienę supilame į paruoštus indus, sandariai uždarome. Laikome šaltoje vietoje.

Rabarbarų uogienei su apelsinais prireiks:

1 kg rabarbarų stiebų,
1 kg cukraus,
1 kg apelsinų,
1 arbatinis šaukštelis malto cinamono,
1 arbatinis šaukštelis malto imbiero arba tarkuotos imbiero šaknies (pagal skonį), maltų gvazdikėlių

Rabarbarus nuplauname, nulupame, supjaustome gabaliukais. Dedame į indą ir sluoksniuojame su cukrumi. Uždengiame ir laikome per naktį šaldytuve. Apelsinų odelę nutarkuojame ir atidedame. Likusį baltą apelsinų sluoksnį nulupame, apelsinus supjaustome gabaliukais, jeigu yra sėklos - išimame. Nuo rabarbarų nusunkiame susidariusį sirupą ir supilame į puodą (tik ne aliumininį), užviriname. Sukrečiame rabarbarų gabaliukus, supjaustytus apelsinus. Sumažiname ugnį ir verdame maišant apie 10 – 15 min. Tada suberiame sutarkuotą apelsinų žievelę, cinamoną, imbierą ir dar paverdame uogienę apie 5 min. uogienė supilame į paruoštus indus, sandariai uždarome bei saugome šaltoje vietoje.

Rabarbarų apkepui su ryžiais prireiks:
0,5 kg rabarbarų;
0,3 kg ryžių;
0,15 kg cukraus;
3 stiklinių pieno;
2 kiaušinių;
2 šaukštų sviesto;
1 šaukšto džiūvėsėlių;
pagal skonį druskos.

Ryžius išverdame, įdėjus druskos ir pusę nurodyto cukraus kiekio. Rabarbarus supjaustome 1,5-2 cm ilgio gabaliukais ir uždengus   palaikome 30 min. karštame saldžiame vandenyje, po to juos išgriebiame. Į atvėsusius ryžius sudedame trynius, išplaktus baltymus ir gerai viską išmaišome. Į išteptą sviestu keptuvę dedame sluoksniais ryžius ir rabarbarus. Viršutinis sluoksnis turi būti ryžių. Paviršių apšlakstome sviestu, pabarstome džiūvėsėliais ir kepame orkaitėje 20-25 min.

Rabarbarų pyragų receptai>>

Pirma straipsnio dalis apie rabarbarus>>

Elena Germanovič
Nuotrauka: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 07 24