Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kiek vitaminų sriubos lėkštėje ?

2011-01-18
Paskelbk savo straipsnį

Sriubos lėkštė, bifšteksas ir kompotas - ar daug vitaminų išlieka šiuose patiekaluose?

Puode
Deja, verdant maistą suyra didžioji dalis vitaminų ir mikroelementų. Pavyzdžiui, kol verdate sriubą, kopūstai praranda beveik pusę kiekio folio rūgšties, pupelės ir žirniai - apie 40 proc. juose esančio kalcio, morkos ir špinatai - trečdalį vitamino E. Vitamino C verdant produktai netenka apie 70 proc.

Tiesa, šias netektis galima sumažinti.

Tereikia paisyti tam tikrų rekomendacijų:
- Verdant daržovės turi būti visiškai apsemtos vandeniu. Jeigu buljonas gausiai išgaruoja, nepilkite į jį šalto vandens. Su juo į buljoną patenka deguonis, ardantis vitaminą C. Dėl tos pačios priežasties puodą reikia uždengti dangčiu.
- Jeigu į sriubą dedate šaldytų daržovių, jų prieš tai neatšildykite.
- Kuo mažiau daržovės būna vandenyje, tuo daugiau jose išlieka vitaminų. Todėl jas dėkite tik į verdantį vandenį. Jų nepervirkite.
- Nedėkite visų produktų vienu metu. Mėsai, kad gerai išvirtų, reikia valandos. Jeigu bulves sudėsite kartu su mėsa, kurioms išvirti tereikia 20 minučių, jos praras beveik visus vitaminus.

Svarbu:
Nors ir paradusios dalį vitaminų, daržovės vis tiek išlieka naudingos. Mat jose daug ląstelienos ir pektinų. Šios medžiagos mažina blogojo cholesterolio kiekį
kraujyje ir gerina virškinimą.

Garų puode
- Garuose gamintas maistas laikomas sveikiausiu, nes gaminamas neaukštoje temperatūroje, todėl išsaugo daugiausiai vertingųjų medžiagų.
- Dar vienas garų puodo pliusas - daržovės, mėsa ar žuvis būna sultingos. Produktų paviršius, veikiamas garų, tarsi „užsirakina“ ir sultys neišteka.
- Garuose gamintą maistą turėtų pamėgti norintieji atsikratyti antsvorio. Nes tokiam maistui gaminti nereikalingi riebalai.

Keptuvėje
- Palyginti su virimu, kepant vitaminų pavyksta išsaugoti daugiau. Pavyzdžiui, B grupės vitaminų suyra 30 proc., tuo tarpu verdant puode jų prarandama iki 70 proc.
- Pats sveikiausias apkepimo būdas, kai smulkiai supjaustytos daržovės keptuvėje praleidžia ne ilgiau kaip 5 minutes, nesveikiausias - kepimas gruzdintuvėje.
- Prieskoninės žolės - natūralūs antioksidantai - gali sumažinti kancerogenų kiekį keptuose produktuose. Į jautienos faršą įdėjus nedidelį kiekį džiovinto malto imbiero arba kmynų, kancerogenų išsiskyrimas sumažėja 40 proc.

Šaldiklyje
- Šaldytose daržovėse ir vaisiuose vitaminai išsilaiko geriausiai. Nenorėdami jų „išbarstyti“, neatšildykite daržovių vandenyje, nes taip išplaunami didžiausi kiekiai vitaminų.
- Austrų mokslininkų tyrimai parodė, kad šaldytos daržovės yra daug sveikesnės ir turi daugiau vitaminų, nei atvežtinės „šviežios“. Vitaminų šaldytuose žirniuose, žiediniuose kopūstuose, kukurūzuose ir morkose aptikta daug daugiau nei šviežiose daržovėse, atvežtose iš kitų šalių.

www.lsveikata.lt informacija
Nuotraukos: inmagine.com

2011 01 18