Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas teigia, kad valgydami, gerdami ir kalbėdami vienu metu nuryjame vidutiniškai 2-3 mililitrus oro, todėl gali pradėti pūsti vidurius. Tačiau dažniausiai dujų skrandyje atsiranda vartojant daug angliavandenių ir skaidulinių medžiagų turinčio maisto.
Gėrete daug pieno ar vartojote pieno produktų ir jums atsirado nemalonus burnos kvapas, pučia vidurius ar viduriuojate? Greičiausiai, jūsų žarnynas negali skaidyti piene esančios laktozės. Ypač tai būdinga vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tačiau nerimauti labai nereikėtų - vartokite rūgščius pieno produktus – jogurtą, rūgpienį bei kefyrą, tačiau nepamirškite saiko.
Jei per šventes prisivalgėte daug daržovių, vaisių, grūdų ar kitų produktų, turinčių daug skaidulinių medžiagų, taip pat gali pūsti vidurius, ypač, jei nesilaikoma elementarių reikalavimų. Jų nėra daug: per dieną turi būti valgoma ne 3, o 5-6 kartus ir po nedaug, kandama nedideliais kąsniais, kramtoma ilgai ir lėtai, valgio metu nedirbama, nesikalbama, neskaitoma ir pan. Tiek vegetarams, tiek kitokį maistą vartojantiems žmonėms reiktų įsidėmėti nuo kokio maisto labiausiai kenčia viduriai, ir stengtis tokio maisto arba visai nevartoti, arba vartoti nedaug, retkarčiais, arba jį kokiu nors būdu apdoroti (kad mažiau susidarytų dujų).
Jei pučia vidurius vertėtų vengti pupelių, rupios kvietinės duonos, abrikosų, bananų, brokolių, žiedinių ar raugintų kopūstų, lęšių, razinų, riestainių, ridikėlių, džiovintų slyvų, česnakų, svogūnų, žirnių bei nepatartina gerti slyvų sulčių. Taip pat reikėtų vengti šaldyto ir riebaus maisto, gazuotų gėrimų, gėrimų su soda, alaus.
Liaudies medicinos receptai:
1. 3 šaukšteliai susmulkintų kmynų sėklų užplikoma stikline (250 ml) verdančio vandens, pavirinama 15 min., uždengus palaikoma 10 min., perkošiama per dvigubą marlę. Išgeriama per dieną vienodomis porcijomis. Tinka esant neskausmingam ir skausmingam vidurių pūtimui.
2. 2-3 šaukšteliai susmulkintų paprastojo pankolio vaisių užplikoma stikline verdančio vandens, palaikoma 10 min., perkošiama per dvigubą marlę. Geriama po puse stiklinės 3 kartus per dieną. Tinka esant neskausmingam ir skausmingam vidurių pūtimui.
3. Sumaišoma: 10 g kmynų vaisių, 10 g valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės lapų, 100 g ramunėlės žiedų. Šaukštas mišinio užplikomas 300 ml verdančio vandens, palaikoma 30 min., perkošiama per dvigubą marlę. Geriama vakare po stiklinę prieš miegą. Vartojama vidurių pūtimui mažinti, virškinimui gerinti.
4. Sumaišoma: 30 g ramunėlės žiedų, 20 g susmulkintų valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės žolės, 15 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 15 g susmulkintų balinio ajero šaknų. 2 šaukštai mišinio užplikomi 0,5 litro verdančio vandens, 2-3 min. pavirinama ant silpnos ugnies. Uždengtame inde palaikoma 1-2 val., po to perkošiama per dvigubą marlę. Preparatas geriamas šiltas ir pasaldintas medumi (šaukštelis medaus 0,5 stiklinės nuoviro) po 0,5-0,75 stiklinės 3 kartus per dieną po valgio. Vartojama vidurių pūtimui mažinti, ypač, kai spazmuoja žarnynas.
5. Sumaišoma: 60 g ramunėlės žiedų, 20 g pipirmėtės žolės, 10 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 10 g susmulkintų valerijono šaknų. 2 šaukštai mišinio užplikoma 0,5 litro verdančio vandens, 2-3 min. pavirinama ant silpnos ugnies. Uždengtame inde palaikoma 30 – 60 min., po to perkošiama per dvigubą marlę. Geriama pasaldžius medumi (šaukštelis medaus 0,5 stiklinės nuoviro) po 0,5 – 0,75 stiklinės 3 kartus per dieną. Vartojama esant pilvo pūtimui, žarnyno spazmams ir atsiradus sunkumo pojūčiui skrandžio srityje.
Nuotrauka: inmagine.com
2011 01 03