Tas malonus jausmas užliejantis kūną į burną isidėjus šokolado gabalėlį... Stresas darbe, artėjanti egzaminų sesija ar nesuvaldomas saldumynų potraukis – pripažinkime, šokolado plytelė ne kartą gelbėjo mus tokiomis akimirkomis. Parduotuvių lentynos tiesiog mirga šokoladų įvairove, nuo balto šokolado su braškių gabaliukais iki karčiausio juodo su druskos kristalais. Todėl išsirinkti tokį, kuris būtų ne tik skanus, bet dar ir naudingas mūsų sveikatai, gali tapti sudėtinga misija.
Ko ieškoti sudėtyje?
Kokybiškam šokoladui pagaminti pakanka vos kelių ingridientų: kakavos masės, kakavos riebalų ir vos trupučio cukraus. Kuo cukrus toliau ingridientų sąraše, tuo mažesnė jo dalis.
Sojų lecitinas, sviestas, kvapiosios medžiagos – šie ingridientai paprastai dedami dėl ilgesnio galiojimo laiko, malonesnės ir minkštesnės tekstūros, įdomesnio bei stipresnio aromato. Nedideliais kiekiais šios medžiagos laikomos saugiomis vartoti, todėl pamačius vieną iš jų sudėtyje, smarkiai baimintis nereikėtų, bet tikrai galima apsieiti ir be jų. Dar atkreipkite dėmesį, kad šių medžiagų kilmė būtų natūrali, o ne sintetinė.
Dažnai ypač pieniškų šokoladų sudėtyje galite aptikti dalinai hidrinto ar visiškai hidrinto palmių, kokoso ar kito aliejaus. Tai cheminiu būdu pakeistos struktūros, sveikatai ypatingai nenaudingi riebalai, kurių mityboje turėtų būti kuo mažiau arba išvis nebūti. Gamintojai tokiu būdu padidina svorį ir gali sumažinti galutinio produkto kainą. Naudinga taisyklė, norint išvengti šių visiškai nereikalingų priedų – rinktis brangesnį produktą, su mažesne sudėtinių ingridientų eilute.
Ką reiškia skaičiukai ant pakuotės?
Tikriausiai pastebėjote dideliu šriftu ant šokolado pakuočių užrašytus dviženklius skaičius. Šie skaičiai nurodo, kiek procentų sudaro natūrali kakavos masė (kuri pasižymi naudingosiomis sveikatai medžiagomis).
Likusius procentus sudaro cukrus, papildomai pridėti riebalai, o kartais dar daug sunkiai ištariamų priedų. Kad iš šokolado gautumėte kuo daugiau naudos, rinkitės mažiau cukraus turintį kartesnį šokoladą su aukštesniu procentų skaičiumi, geriausiai prasidedantį nuo 80 ir daugiau.
Ką daryti tiems, kurie negali pakęsti kartaus šokolado skonio?
Galbūt esate iš tų žmonių, kurie mieliau valgo pienišką ar baltajį šokoladą, nes juodas šokoladas atrodo per kartus. Gera žinia yra tai, kad mūsų liežuvio receptoriai gana greitai (per maždaug 10 dienų) pripranta prie mažiau saldumo turinčio maisto. Pamėginkite bent kelis kartus juoduoju kokybišku šokoladu pakeisti tą, kuris turi gerokai daugiau cukraus.
Na, o jeigu vis dėlto retkarčiais nusprendėte pasimėgauti saldesne pieniško ar baltojo šokolado plytele, geriausia tai darykite po sporto arba valgykite kartu su sėklomis ar riešutais. Taip cukrus į kraują pateks ne taip greitai, o lėtesnis cukraus patekimas į kraują siejamas su geresne sveikata, vėlesniu senėjimu ir lieknesne figūra.
Kiek šokolado turėčiau valgyti?
Labai skiriasi visų mūsų aktyvumas, dienos suvartojamų kalorijų kiekis ir kiti biologiniai kriterijai, todėl būtų neteisinga nustatyti vieną porcijos rekomendaciją visiems. Tačiau yra keli aspektai, kurie gali būti naudingi sprendžiant, kiek šokolado suvalgyti per kartą.
Kakavos gausiame šokolade kaip ir kavoje yra kofeino. O kofeino tolerancija skiriasi priklausomai nuo mūsų genetikos nulemto gebėjimo jį pasisavinti. Kuo lėčiau pasisaviname kofeiną, tuo mažiau jo galime toleruoti. Jei nedideli kavos kiekiai jums sukelia dirglumą, padidina nerimą ar sukelia kitus nemalonius pojūčius, nemaža tikimybė, kad esate jautrus šiai medžiagai. Tokiu atveju šiuo saldumynu taip pat mėgaukitės saikingai ir geriau nevalgykite jo prieš miegą. Per dieną nereikėtų valgyti daugiau nei rodomojo piršto dydžio juostelės ar 30 gramų.
Nors pasimėgauti juodojo šokolado juostele gali būti ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai, juostelė labai lengvai gali virsti visa pakuote per vieną prisėdimą arba kitaip tariant apie 600 kalorijų. Jeigu nesate aktyvus ir pastebite, kad nepavyksta saikingai mėgautis šokoladu, geriau tuomet savęs nekankinkite ir šokoladą pakeiskite maistu, kuris nesukelia persivalgymo epizodų. O jei be šokolado skonio negalite gyventi – stenkitės pirkti mažesnes, poros kąsnių pakuotes.
***
Norėdami ne tik mėgautis šokolado skoniu, bet ir gauti jo naudingąsias savybes, nepamirškite perskaityti sudėties ingridientų sąrašo, rinkitės mažiau cukraus ir perdirbtų riebalų turintį šokoladą su didesniu procentu kakavos masės. Nepamirškite, kad dideliais šokolado kiekiais nereikėtų piktnaudžiauti tiems, kurie yra mažiau aktyvūs, stengiasi palaikyti kūno formas ar yra jautrūs kofeinui.
Lauryna Nelkinė @Meniu.lt