Kitų vakarietiškų kultūrų pamėgtas jau kurį laiką, riešutų sviestas vis labiau užkariauja lietuvių širdis ir pirkinių krepšelius. Mėgstantys šį produktą, pripažins, kad pradėjus valgyti, gali būti sunku sustoti po vieno šaukštelio. Jei jums svarbu valgyti kokybišką ir sveikatai naudingą riešutų sviestą, tuomet verta atsiminti kelis patarimus.
Cukraus kiekis
Riešutų sviestas paprastai būna pagamintas iš vienos ar kelių rūšių riešutų. Skirtingos rūšys riešutų sudarytos iš tam tikro kiekio angliavandenių, todėl net ir ant natūraliausio riešutų sviesto pakuotės esančios maistingumo lentelės, galite pamatyti nurodytą cukraus kiekį.
Nereikėtų nerimauti, jei 100 gramų produkto yra 4-6 gramai cukraus. Tačiau, kai skaičius ant pakuotės didesnis, panašu, kad rankose laikote papildomai saldintą riešutų sviestą. Jei prižiūrite savo figūrą ir sveikatą, verčiau tuomet rinkitės mažiau ar išvis pridėtinio cukraus neturintį riešutų sviestą.
Sūdytas riešutų sviestas
Skrudintiems riešutams su žiupsniu druskos atsispirti sunku, ypač žiūrint sporto rungtynes ar leidžiant laiką draugų kompanijoje. Šis liežuvio receptoriams malonus derinys su druska ne šiaip sau mums taip patinka. Druska yra vienas iš puikiausių natūralių skonio stipriklių, na, o sujungus druską su riešutuose esančiu saldumu, gauname pasitenkinimą ne tik burnoje, bet ir už malonumą atsakinguose smegenų centruose.
Tačiau toks malonumas gali greitai apkarsti, jei nuolatos dideliais kiekiais vartosite sūdytą riešutų sviestą. Pasaulinė sveikatos organizacija nerekomenduoja valgyti daugiau nei šaukštelį druskos arba 4 gramus per dieną. O gausesnį vartojimą sieja su padidėjusiu spaudimu ir širdies ligomis. Todėl rinkdamiesi riešutų sviestą, atkreipkite dėmesį į druskos kiekius.
Riebalai, kurių neturėtų būti riešutų svieste
Apie sveikatai pavojingus hidrintus ar sintetinius trans-riebalus kalbama vis daugiau. Tačiau, kol tai nėra draudžiamas produktas, gaminojai ir toliau stengsis kokybiškus riebalus pakeisti šiais ir taip sumažinti produkto kainą bei prailginti galiojimo laiką.
Be prieš tai išvardintų priežasčių, į masinės gamybos riešutų sviestą hidrintų riebalų dedama norint sukurti švelnią, vientisą tekstūrą ir neleisti iš riešutų išsiskyrusiam aliejui susisluoksniuoti. Norintiems įsigyti kokybišką gaminį, siūlau vengti sudėtyje išvardintų hidrintų ar iš dalies hidrintų kokosų, palmių ar kitų augalinių riebalų. Iš tiesų, geram riešutų sviestui pagaminti visiškai nereikia jokių papildomų riebalų, pakanka tik riešutų ir galingo maisto smulkintuvo.
Kokios rūšies riešutus rinktis?
Dabar prekybos centruose ar sveiko maisto parduotuvėlėse galima rasti įvairiausių skirtingų skonių riešutų sviesto. Galbūt jums patinka žemės riešutų skonis, o gal mėgstamiausi – migdolai? Nuo riešuto rūšies priklauso ne tik skonis. Gali skirtis kalorijų, maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekis.
Kadangi žemės riešutai laikomi labiau ankštiniais produktais, nei riešutais, iš jų pagamintas sviestas turi mažiau kalorijų ir daugiau baltymų nei migdolų, lazdynų ar anakardžių sviestai. Tuo tarpu migdolų riešutų svieste daugiausiai magnio. Anakardžių svieste – gausiau natūraliai esančio cukraus, todėl jis patiks saldumynų mėgėjams.
***
Norėdami riešutų sviestu pagardinti savo patiekalus ar šaukštelį suvalgyti vietoj deserto, apsipirkinėdami nepamirškite kelių dalykų. Labiausiai sveikatai naudingame ir kokybiškame riešutų svieste nerasite didelių kiekių cukraus, hidrintų riebalų ir kalno druskos. Na, o pasirinkę tinkamai, savo kūną papildomai aprūpinsite baltymais, vitaminais ir mineralais.
Lauryna Nelkinė @Meniu.lt