Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ką iš tikrųjų suvalgome su ledais?

2011-07-12
Paskelbk savo straipsnį

Ledų tyrimas

Iš 75, ekologiškos kultūros gido, leidinio "Ozonas" nagrinėtų ledų rūšių, 73 proc. jų nerasta kenksmingų maisto priedų.  27 proc. valgomųjų ledų rūšių sudėtyje aptikome bent po vieną ar kelis priedus, kurių patariama vengti, o dalis jų – net uždrausti kai kuriose pasaulio šalyse.

Pienas, grietinėlė, cukrus, sviestas, lieso pieno ir išrūgų milteliai, vanilinas... Tokiomis sudedamosiomis dalimis prasidedantis valgomųjų ledų sudėties aprašymas nuteikia kur kas maloniau, nei tokios sudedamosios dalys, kaip vanduo, iš dalies hidridinti augaliniai riebalai ar tiesiog augaliniai riebalai bei kita. Todėl siūlome rinktis tai, kas tikra, o mūsų gomuriui gerai pažįstama. Praktiškai kiekvienoje tiriamų ledų sudėtyje aptinkame emulsiklį E471 (riebalų rūgščių mono- ir digliceridai) ir kelis vyraujančius stabilizatorius: E412 (guaro derva), E410 (saldžiųjų ceratonijų derva), E407 (karageninas), E466 (karboksimetilceliuliozė). Pastarieji nėra kenksmingi ir maisto pramonėje naudojami, siekiant sudaryti ir palaikyti nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą produkte, sustiprinti esamas produkto savybes, išvengti medžiagų sluoksniavimosi.

Trumpas sudėties aprašymas ant spalvingos valgomųjų ledų pakuotės byloja, jog greičiausiai tai bus ne tik skanus, bet ir savo sudėtyje kenksmingų priedų neturintis produktas.

Kai sudėties aprašymas ilgėja, darosi kebliau. Leduose, kurie pagardinti persikų gabaliukais, jau neišvengta kelių maisto priedų. Naudojamas tirštiklis E440 (pektinas), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330 (citrinos rūgštis), kvapo ir skonio stipriklis, maisto dažiklis E150a (paprastoji karamelė), konservantas E202 (kalio sorbatas), gliukozės ir sacharozės sirupas. Tačiau nė vienas iš paminėtų priedų mums nėra pavojingas. O pastarasis pavyzdys tėra vienas iš daugelio, kuris iliustruoja mūsų, kaip vartotojų, pasirinkimo galimybes: norisi tiesiog gardžių, pagardais neperkrautų ledų – save palepinsime mažesnį kiekį maisto priedų sudėtyje turinčiais ledais. Jei visgi akį patraukia ledai, pagardinti ne tik storu glaistu, bet ir kitais burnoje maloniai traškančiais ar tirpstančiais malonumais, būkite budrūs ir nusiteikę rasti kur kas ilgesnį sudėties aprašymą, taip pat   ir maisto priedų kiekį.

Kas pavojingesnio?

27 proc. iš mūsų akiratin patekusių ledų savo sudėtyje turėjo itin kenksmingų ar vengtinų maisto priedų. Maisto dažikliai čia užima vieną pagrindinių vietų. Todėl skatiname suklusti, aptikus dažiklį E104 (chinolino geltonasis), E131 (patent mėlynasis V), E124 (ponso 4R, kochinelas raudonasis A), E110 (saulėlydžio geltonasis FCF), E160B (anatas), E150c (amoniakinė karamelė), E150D (sulfitinė amoniakinė karamelė)... Pirmieji du iš aptiktų maisto dažiklių kai kuriose šalyse yra uždrausti naudoti. Ir nors yra nemažai natūralių dažiklių, tačiau mažesnė kaina lemia sintetinių (nenatūralių) dažiklių, gaunamų perdirbant anglies ir naftos produktus, naudojimą maisto pramonėje. Be kenksmingų maistinių dažiklių, įvairiais papildomais priedais pagardintose ledų porcijose aptinkamas konservantas E211 (natrio benzoatas), saldiklis E903 (karnauba vaškas), ne itin draugiški emulsikliai E433, E450, E477. Negardu pasidaro sužinojus, jog toli gražu ne vienas tokių maisto pramonėje naudojamų priedų ilgainiui gali tapti alergijos, astmos, hiperaktyvumo ar net vėžinių susirgimų priežastimi. Ir tai tėra nedidelė dalis to, ką galime rasti perkamų maisto produktų sudėtyje. Tarp jų ‒ ir valgomuosiuose leduose.

Ledų sudėtis 

"Ingman vega" ledai "Viva vanilla"

Sudėtis: nugriebtas pienas, grietinėlė, cukrus, vaflinis indelis 8 proc. (kvietiniai miltai, augaliniai riebalai, cukrus, kiaušinių milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, emulsiklis lecitinas (sojų), druska), sausasis nugriebtas pienas, gliukozės sirupas, išrūgų milteliai, emulsiklis E471, tirštikiai: E412, E410, E407; natūrali vanilės kvapioji medžiaga. Gali būti riešutų pėdsakų.

"Ingman vega" ledai "Viva Fruit"

Sudėtis: geriamasis vanduo, cukrus, gliukozės sirupas, įvairių vaisių sulčių koncentratas 3 proc. (vanduo, pasifloros sulčių konc., persikų piurė konc., bananų piurė, mango piurė, apelsinų sulčių konc., natūralios kvapiosios medž.), emulsiklis ir tirštikliai (E471, E412, E466, E410), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, želatina, dažikliai (E141, E162), kvapiosios medžiagos.

"Premia" vanilinis plombyras vafliniame indelyje

Sudėtis: geriamasis vanduo, šviežia grietinėlė 20 proc., cukrus, lieso pieno ir išrūgų milteliai; 7 proc. vaflio (geriamasis vanduo, kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, augaliniai riebalai, cukrus, lieso pieno milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, druska, emulsiklis sojų lecitinas), sviestas, emulsiklis E471, stabilizatoriai: E412, E410, E407; kvapioji medžiaga (vanilė). Produkte gali būti riešutų.

"Premia" braškių skonio ledai "Bravo"

Sudėtis: geriamasis vanduo, cukrus, išrūgų ir lieso pieno milteliai; 7 proc. vaflio (geriamasis vanduo, kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, augalinis aliejus, cukrus, lieso pieno milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, druska, emulsiklis sojų lecitinas), augaliniai riebalai (be transriebalų rūgščių), gliukozės, fruktozės ir sacharozės sirupas; emulsiklis E471, stabilizatoriai: E412, E466, E407; dažikliai: betainas, anatas; rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, kvapiosios medžiagos (vanilė, braškių).

"Vikedos" vaniliniai valgomieji ledai vafliniame indelyje

Sudėtis: nenugriebtas pienas, sviestas, cukrus, vaflinis indelis (kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, rapsų aliejus, cukrus, emulsiklis sojų lecitinas, tešlos kildinimo medžiaga natrio karbonatas, druska), pieno baltymai, sausasis nugriebtas pienas, gliukozės sirupas, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, stabilizatoriai (pupenių tirštiklis, saldžiųjų ceratonijų derva, karageninas), vanduo kvapiosios medžiagos.

"Algidos" ananasų skonio ir braškių skonio vaisiniai ledai su vyšnių įdaru

Sudėtis: vanduo, cukrus, gliukozės-fruktozės siruopas, gliukozės sirupas, fruktozė, vyšnių tyrė (1,3 proc.), rūgštis (citrinų rūgštis), stabilizatoriai (saldžiųjų ceratonijų derva, guaro derva, pektinai, kvapiosios medžiagos, maisto dažikliai (kurkuminas, košenilis, burokėlių sulčių koncentratas, šeivamedžio uogų koncentratas, augaliniai riebalai, citrinų sulčių koncentratas. Produkto sudėtyje gali būti pieno pėdsakų.


MENIU.LT ir www.ozonas.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 07 12