Žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, renkasi pilnavertį maistą. Visi sveikatos mitybos skleidėjai rekomenduoja valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų įvairų vaisių ir daržovių.
Visos daržovės yra mažai kaloringas produktas, bet jose yra daug žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, fosforas, vitaminas C ir karotinas, B grupės vitaminai B1, B2, PP, Folio rūgštis ir kitos fitocheminės medžiagos, kurios ypač pasižymi savybėmis mažinti vėžinių ligų riziką. Pavyzdžiui, agurkus rekomenduojama valgyti sergant cukriniu diabetu, inkstų, širdies ligomis, reguliariai valgant pomidorus arba iš jų pagamintus padažus ir geriant sultis, sumažėja rizika susirgti daugeliu onkologinių ligų.
Geriausia vartoti tik šviežią daržovių produkciją. Daržovės auginamos „arčiau“ vartotojo turi didesnę mitybinę vertę nei produkcija, kuri buvo sandėliuojama ar transportuojama ilgą laiko tarpą.
Palyginimui pateikiama maistinė ir energetinė vertė 100 g valgomosios produkto dalies:
Maistinės medžiagos pavadinimas
Mato vienetas
Pomidorai
Agurkai
Svogūnų laiškai
Salotos
Vandens
g
92,9
95,8
90,6
94,3
Sausųjų medžiagų
g
6,6
4,5
9,4
5,4
Augalinių baltymų
g
1,0
0,8
2,8
1,3
Riebalų
g
0,2
0,2
0,2
0,3
Angliavandenių
g
4,1
2,3
3,8
2,5
Skaidulinių medžiagų
g
1,6
0,7
2,1
1,4
Mineralinių medžiagų
g
0,6
0,5
1,1
0,9
Natrio
mg
6
9
12
20
Magnio
mg
23
13
22
23
Fosforo
mg
28
29
29
30
Kalio
mg
260
184
233
255
Kalcio
mg
11
21
89
57
Geležies
mg
0,4
0,2
2,2
1,1
Cinko
mg
0,25
0,19
0,37
0,57
Seleno
mg
1
0
1
1
Vitamino A
µg
107
18
420
197
Vitamino E
mg
0,60
0,15
1,60
0,54
Vitamino B1
mg
0,06
0,04
0,06
0,07
Vitamino B2
mg
0,08
0,04
0,07
0,09
Vitamino PP
mg
0,5
0,3
0,6
0,3
Vitamino C
mg
22,4
5,9
37,2
12,0
Folio rūgšties
µg
31
14
64
80
Energinė vertė
kcal
17
11
20
12
VMVT informacija
Interneto archyvo nuotrauka