Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Daržovės mažina kraujospūdį

2006-01-19
Paskelbk savo straipsnį

4680 žmonių, kurių amžius nuo 40 iki 59 metų, dalyvavo tyrime, kurį atliko Londono Imperial College mokslininkai. Tyrimo rezultatai parodė, kad daržovių dieta mažina kraujo spaudimą, tačiau kodėl didelio daržovių baltymų kiekio vartojimas duoda tokį efektą, nustatyti nepavyko. Mokslininkai spėja, kad tokio efekto priežastimi gali būti daržovių baltymus sudarančios amino rūgštys arba daržovių komponentai, pavyzdžiui, magnis.

Atliktu tyrimu taip pat nepavyko įrodyti, kad kraujo spaudimą kelia dažnas mėsos vartojimas.

Pasak mokslininkų, kraujo spaudimui įtakos turi kai kurios amino rūgščių rūšys, pavyzdžiui, argininas, kuris išplečia kraujagysles. Tačiau daržovėse ir mėsoje amino rūgščių rūšys yra skirtingos.

Polas Eliotas savo straipsnyje, kuriame aptariami atlikto tyrimo rezultatai, teigia, kad norint išsiaiškinti, kodėl daržovės mažina kraujospūdį, būtina atlikti papildomų tyrimų.

Tyrime dalyvavę žmonės kraujo spaudimą matavosi aštuonis kartus. Taip pat kiekvienas dalyvis užsirašinėjo maistą ir gėrimus, kuriuos jie vartojo 24 valandas iki spaudimo matavimo.

Organizacijos British Heart Foundation atstovė Belinsa Linden pareiškė, kad atlikti tyrimai taip pat parodė, kad kraujo spaudimą galima reguliuoti laikantis vegetariškos dietos. „Daržovėse yra mažiau druskos ir daugiau antioksidantų, jose mažai kalorijų, bet daug ląstelienos“, teigia atstovė.

Aukštas kraujo spaudimas yra viena pagrindinių įvairių širdies ligų ir insulto priežasčių.


Pagal užsienio spaudą parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija