Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Verslo teorijas „Pinigų kartos“ vedėjas praktiškai tikrins nuosavame restorane (Vilnius)

2006-01-28
Paskelbk savo straipsnį

LTV laidos „Pinigų karta“ gerbėjai šios laidos rengėją ir vedėją Andrių Tapiną dabar gali matyti ne tik televizoriaus ekrane, bet ir pravėrę neseniai sostinėje atidaryto restorano „Starz“ duris. Seną svajonę įkurti restoraną įgyvendinęs žurnalistas mano, kad „Starz“ taps vieta, kurioje laiką smagiai leis jo šeima, draugai, pažįstami bei kolegos. Plačiąją publiką „Starz“ mėgins sudominti amerikietiška praėjusio amžiaus 6-7 dešimtmečių stiliaus interpretacija, įvairių pasaulio kraštų patiekalais, klubine atmosfera ir čia planuojamais renginiais.

Alternatyva šėtoniškam kapitalizmui
Paklaustas apie pradedamą verslą A. Tapinas sako, kad restoranas jam – it naujas iššūkis, o jų ieškoti – vienas pagrindinių jo gyvenimo užsiėmimų.

Rengdamas siužetus apie maitinimo įmones Lietuvoje, „Pinigų kartos“ kūrėjas patyrė, kad tai viena rizikingiausių verslo sričių šalyje, tačiau tokia tikrovė žurnalisto nebaugina. Pasak A. Tapino, stabilumas jo netraukia, o dinamika, kai nežinai, kas laukia kitą dieną, – įdomu ir intriguoja.

„Pinigų kartos“ vedėjas įsitikinęs, kad verslo praktika daugiau solidumo suteiks ir jo rengiamoms laidoms. „Žiūrovai žinos, kad išmanau tai, apie ką kalbu, nes būsiu tai išmėginęs savo kailiu“, – teigia „Starz“ įkūrėjas.

Pasak A. Tapino, pagrindinis naujojo restorano koziris – virtuvės vyriausias virėjas Mantas Mozūras. Lietuvos restoranuose „G Lounge“, „Trys draugai“, „Itališkas kaprizas“ dirbęs bei patirties Airijos ir Didžiosios Britanijos maitinimo įmonėse sėmęsis virtuvės meistras yra ne samdomas „Starz“ darbuotojas, o restorano bendraturtis. Todėl, kaip teigia verslo partneris, M. Mozūras asmeniškai suinteresuotas, kad restorano paslaugos būtų geros kokybės.

A. Tapinas tikisi, kad nauja veikla sugebės paneigti vieno savo bičiulio nuomonę, esą dauguma restoranų verčiasi šėtonišku kapitalizmu: jiems svarbūs tik klientų pinigai, o ne tai, ką teikia mainais už juos. „To dalyko pas mus nebus“, – viliasi naujasis verslininkas.

Tarp praktikos ir realybės
Matę A. Tapino laidų ciklą „Amerikoje nematytoje“ turbūt nelabai nustebs dėl iš Laisvės šalies parsivežtos ir dabar „Starz“ išreikštos simpatijos aplankytam kraštui. Pats žurnalistas interjero detalėmis kurtą aliuziją į praėjusio amžiaus 6-7 dešimtmečius vadina rokenrolo stiliumi. Tokių užuominų svečiai, pasak A. Tapino, turėtų dairytis ne tik interjere, bet ir išgirsti muzikiniame fone, įžvelgti valgiaraštyje bei bendroje „Starz“ atmosferoje.

„Prieš 4 mėnesius lankiausi Los Andžele bei Las Vegase ir, žinodamas, kad netrukus atidarysiu savo restoraną, labai intensyviai domėjausi, kokios virtuvės mados dominuoja Vakarų pakrantėje, – internacionalinę „Starz“ valgiaraščio įvairovę komentavo žurnalistas. – Jei į restoraną užsuks kompanija, vienas galės rinktis lietuvišką bulvę su kąstiniu, kitas – havajietišką troškinį, trečiam galbūt patiks itališki makaronai ar niujorkietiškas kepsnys“.

Kad ir kokios yra restorano kūrėjų užmačios, pirmajam „Starz“ valgiaraščiui suprasti prireiks tarptautinės gastronomijos arba patiekalo atstovaujamos tautos kalbos žinių. Autentiški (pvz., „Penne rigati aribiata“) arba sulietuvinti („Itališki „polpetai“) pavadinimai skamba kaip abrakadabra, o paaiškinimų, kokias sudėtines dalis bus galima išvysti lėkštėse, nėra. Padėti svečiams ne itin gali ir padavėjos – jos bėga skaityti savo pastabų užrašuose arba klausti virėjo.

Tiesa, amerikietiškos filosofijos restoranas kainomis negąsdina. Dienos pietūs čia kainuoja apie 10 Lt, užsakomieji karštieji patiekalai – 6-35 Lt, be to, patraukliai atrodo ir pilstomo „Švyturio“ alaus įkainiai (0,3 litro – 4 Lt, 0,5 l – 4,5-4,8 Lt).

Jei tikėtume A. Tapinu, vien maitinimo paslaugomis restoranas neapsiribos. Į „Starz“ sceną jau keletą kartų lipo džiazo muzikantai, burtasi žiūrėti senovinių amerikietiškų filmų. Jau vasarį čia kartą per savaitę vyks žaidimai intelektualams, o JAV popkultūros gerbėjai bus pakviesti į rokenrolo karaliaus Elvio Presley antrininkų šou. Tarp savo svečių žurnalistas norėtų matyti ir mažiausius vilniečius, kuriems restorane ketinama organizuoti pramogines sekmadienio popietes.


Broniaus Talaikio nuotr.
Ramunė Žukauskienė
„Laisvalaikio“ informacija