Švedijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad švino kiekis biurams skirtų kavos aparatų vandenyje iki 10 kartų viršija leistiną normą.
Švedijos Aplinkos medicinos instituto specialistai ištyrė savo įstaigoje ir kai kuriose kitose šalies bendrovėse naudojamų kavos aparatų vandens cheminę sudėtį ir nustatė, kad švino kiekis jame siekia iki 150 mikrogramų viename litre, pranešė naujienų agentūra TT. Švedijos nacionalinės Maisto administracijos (Livsmedelsverket) nustatyta aukščiausia leistina švino koncentracijos geriamajame vandenyje riba yra 10 mikrogramų viename litre, teigiama pranešime.
Tyrimas atskleidė, kad švinas į kavą patenka dėl kavos aparatuose naudojamų varinių komponentų. Dėl ilgalaikio į organizmą patekusio švino poveikio galimi nervų ir kraujagyslių sistemos sutrikimai, smegenų, kepenų, širdies bei kitų organų pažeidimai. Švino tarša taip pat didina persileidimų pavojų, kelia grėsmę, kad gimę kūdikiai turės raidos sutrikimų, sakoma pranešime.
Remdamasis atliktų atrankinių patikrinimų rezutatais, Švedijos Aplinkos medicinos institutas perspėjo apie būtinybę visose šalies darbovietėse, kuriose naudojami kavos automatai, patikrinti vandens kokybę.
Pranešama, kad specialistai tikrino tik vieno tipo kavos aparatus – tai olandų bendrovės „De Jong Duke„ gaminami „Arena 4010“ modeliai. Juos įvairių bendrovių bei organizacijų biurams nuomoja Rytų Švedijoje įsikūrusi įmonė „Cafe Bar". Ji visoje šalyje yra išnuomojusi maždaug 1500 „Arena 4010“ kavos aparatų. Iš viso Švedijoje veikia nuo 95 000 iki 100 000 nuomojamų kavos aparatų.
„Mes tai (tyrimo rezultataus) vertiname labai rimtai. Tačiau reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad keli atsitiktiniai tokio modelio kavos aparatų tyrimai neatskleidė didelės švino koncentracijos ir kad šis modelis nėra itin paplitęs", – sakė Švedijos nuomojamų maisto automatų asociacijos atstovas Benny Peterssonas.
Tuo tarpu Švedijos nacionalinės Maisto administracijos atstovai pareiškė, kad yra griežti reikalavimai, kurių būtina laikytis siekiant užkirsti kelią tokiai didelei švino taršai maisto produktuose, kokia buvo nustatyta tiriant kavos aparatus.
„Tai stulbina ir visiškai nepriimtina, net jei rezultatai buvo gauti atlikus vos vieną tyrimą", – pareiškė Maisto produktų inspekcijos vadovas Janas Sjögrenas. Jis rekomendavo visoms Švedijos bendrovės ir organizacijoms, kurių biuruose veikia kavos aparatai, ištirti jų vandens kokybę.
Nuotrauka: inmagine.com
2011.01.28