Šiai problemai spręsti prieš dešimtmetį buvo įkurta Jūrų valdymo taryba
(„Marine Stewardship Council“ – MSC). Tai nepriklausoma, ne pelno
siekianti organizacija, kuri sukūrė aplinkosauginius standartus tvariai
žuvininkystei bei jos produktams. Visi gaminiai, atitinkantys šį gana
sudėtingą standartą, gauna MSC sertifikatą, ant tokių produktų pakuočių
naudojamas savitas mėlynas MSC logotipas. Pirkėjams tai suteikia
galimybę paprastai atskirti tvariai sugautos žuvies ir jūros gėrybių
produktus, kurie patenka į parduotuvių lentynas iš viso pasaulio.
Tvariais būdais sugautų jūros gėrybių paklausa gali veikti kaip itin
galingas įrankis, užtikrinantis tvarią žvejybą ir racionalų išteklių
valdymą. Tačiau ar mums yra suteikta galimybė atsakingai pasirinkti
kasdien vartojamą žuvį ir jūros gėrybes?
Nors Lietuvoje šiuo metu yra 10 sertifikuotų žuvies perdirbimo įmonių,
tačiau žmonėms skirtų, MSC logotipu pažymėtų produktų šalies
parduotuvėse mes neišvysime. Visa ši produkcija iškeliauja į Vakarų
Europos valstybes, daugiausia į Vokietiją, Skandinavijos šalis ir
Jungtinę Didžiosios Britanijos Karalystę. Paradoksalu, kad vieninteliai
produktai Lietuvos rinkoje paženklinti šiuo logotipu – tai bendrovės
„Mars Lietuva“ katėms skirti gaminiai „Whiskas“ bei „Sheba“. Bent mūsų
katės gali valgyti produktus, kurie negaminami iš nykstančių žuvų rūšių,
o žvejyba vykdoma kruopščiai laikantis tvarios žuvininkystės standartų.
Kad ir kaip būtų apmaudu, tačiau vienintelė maitinimo įstaiga
Lietuvoje, kurioje mes galime įsigyti tvarios žuvininkystės produktų –
greito maisto restoranų tinklas „McDonald‘s“. Nuo 2011 m. Europoje visa
šiame tinkle naudojama žuvis atitinka tvarios žuvininkystės standartus.
Todėl norėdami valgyti tik tvariais būdais sugautas jūros gėrybes
neturime kitos išeities, kaip maitintis greito maisto restoranuose.
Tiesa, yra ir kita medalio pusė, dėl sertifikavimo proceso galutinio
produkto kaina padidėja nuo kelių iki dešimties procentų. Kadangi
pagrindinis žuvies pasirinkimą lemiantis faktorius tarp Lietuvos pirkėjų
– žuvies kaina, o ne kokybė ar tvarių žvejybos standartų laikymasis,
sunku pasakyti, ar tokie produktai sudomintų paprastą pirkėją.
Ne paslaptis, kad dėl mažėjančių išteklių visos žuvies kaina vis kyla.
Rinkdamiesi žuvį, kuri buvo sugauta kruopščiai laikantis tvarios
žuvininkystės standartų mes už ją sumokėsime daugiau, tačiau ilgalaikėje
perspektyvoje neleisime žuvies kainai tiek padidėti, kad ji taptų
prabangos preke. Kiekvienas žmogus renkasi pats, kokiu keliu eiti.