De Kas restorano vadovų teigimu, patiekalai gali būti geri tik tuomet, kai yra gaminami iš šviežių produktų, kurie auginami ir renkami paisant ne tik savo bet ir gamtos poreikių.
De Kas – šiuolaikiškai, prabangiai įkurtas restoranas...šiltnamyje. De Kas istorija prasidėjo 2001 metais, kuomet Michelin žvaigždutės savininkas, virėjas Gert Jan Hageman už simbolinį vieno euro mokestį įsigijo keletą pramoninių šiltnamių, kuriuos norėta nugriauti. 8 metrų aukščio, stiklinis šiltnamis po kurio laiko virto unikaliu restoranu, kuriame vietas reikia rezervuoti gerokai iš anksto.
Šalia restorano esančiuose kituose šiltnamiuose auginamos daržovės, sode prie restorano, prieskoninės žoleles, valgomos gėlės. Atokiau nuo miesto, restoranas turi didžiulius laukus, kuriuose augina didesnius daržovių kiekius.
Restorano įkūrėją ir savininką (Gert Jan Hageman) De Kas galima sutikti kas dieną, ir jei jo nėra pačiame restorane vadinasi jis sodina, ravi ar nurinkinėja derlių. Daržovės ir įvairios žolelės renkamos kiekvienos dienos rytą, kad būtų maksimaliai šviežios.
Visa restorano „ūkininkavimo“ veikla yra atvira lankytojams, kurie gali apžiūrėti, kaip auginamos šviežios gėrybės. Tuo tarpu minėtuose laukuose netoli miesto, visiems norintiems, restoranas organizuoja mokymus, žemdirbystės/sodininkystės užsiėmimus.
Restoranas laikosi politikos gaminti iš vietinių, sezoninių produktų, todėl produktus, kurių pats neužsiaugina, perka iš vietinių ūkininkų, propaguojančių aplinkai draugišką ūkininkavimą.
Visos restorano sienos – stiklinės, todėl kiekvienas jame esantis staliukas „su vaizdu pro langą“. Restoranas pilnas augalų, medžių, o jei žalumos per mažai – pietauti galima lauke įsikūrusiame prieskonių darželyje. Be abejonės virtuvė restorane, kaip ir visa kita – atvira.
De Kas meniu nėra. Kiekvieną
dieną kuriami patiekalai vadovaujantis turimų produktų kiekiais ir įvairove.
Restorano įkūrėjas juokiasi: „Mūsų virtuvė apsupta derlingos žemės, kurioje
auga daržovės ir žolelės. Saulės šviesa mus šildo iš visų pusių. Savo virėjams
leidžiu eksperimentuoti kiek jie tik nori ir tai yra mano sėkmės paslaptis,
nors kad tai suprasčiau turėjau dirbti 20 metų tarp keturių sienų, žemų lubų,
nematydamas saulės ir nuolat apšaukiamas viršininko ar klientų. Pas mus šito
niekada nebūna“.
Nuotraukos: cupofbeautiful.blogspot.com, delicatiq.blogspot.com