Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lietuviška „Transilvanija“ – be kraugerystės ženklų (Vilnius)

2006-05-25
Paskelbk savo straipsnį

Jei dar nebuvote naujajame sostinės bare „Transilvanija“, prieš apsilankydami čia, fantazijos neaudrinkite. Esame santūri tauta, tad tikėtis, kad kas nors Lietuvoje sodins svečius į karstus,
girdys kraujo kokteiliais ar šiurpins kitais Rumunijos Transilvanijos regioną garsinančio grafo Drakulos atributais, neverta. Tačiau Vilniaus „Transilvanijai“ jų ir nereikia. Lankytojai
Totorių gatvės naujoką šturmuoja dėl rumuniškų patiekalų, keliarūšio alaus ir futbolo varžybų transliacijų.

Nauja vieta nakvišoms
Buvusių privačių senamiesčio būtų patalpose verslininkas Jurgis Paplaitis ir jo kompanionas įkūnijo seniai puoselėtą baro viziją. Vyrukai Vilniuje pasigesdavo airiškos aludės atmosferos ir vietų, kuriose karaliautų ne krepšinio, o futbolo aistruoliai. Tokias sąlygas jie susikūrė „Transilvanijoje“: įrengė į prabangą nepretenduojantį interjerą su masyviais stalais, pastatė alaus pilstymo įrangą ir įsigijo satelitinę anteną su sporto programų paketu.

Kad čia transliuojamos Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse vykstančios svarbios futbolo rungtynės, pasak J. Paplaičio, vieni pirmųjų „užuodė“ ir į barą pradėjo plūsti Vilniuje gyvenantys britai. Jais pasekė ir kiti odinio kamuolio varžybų mėgėjai.

Dar kitų lankytojų palankumą baras pelnė dėl neribotų darbo valandų. „Dirbame iki paskutinio svečio“, – teigia šeimininkas. Paprastai šiokiadieniais lankytojai čia užsibūna iki antros-trečios valandos nakties, o savaitgaliais atkakliausieji tveria net iki aušros. Pasikliovus J. Paplaičio žodžiais, baro duris vidurnaktį gali praverti ir alkanieji, mat kol yra užsakymų, veikia ir baro virtuvė.

Be regiono gėrimų
Rumuniška virtuvės kryptis, kaip aiškina įkūrėjas, nėra vien noras pateisinti baro pavadinimą ar pateikti tai, ko Vilniuje dar nebuvo. J. Paplaičiui tai savotiškas kraujo šauksmas, mat jo mama kilusi taip pat iš Balkanų šalies – Moldovos.

Autentiškų receptūrų šeimininkai parsivežė iš kelionės po Rumuniją, konsultavosi su rumunų ir moldovų bendruomenės Vilniuje nariais. Tačiau visų sumanymų dar negali įgyvendinti dėl produktų trūkumo.

„Transilvanijoje“ kol kas nepavyks paragauti garsiausios tradicinės rumuniškos sriubos „čiorba“. Jai ruošti reikia sėlenų raugo, tačiau jo gamybos subtilybėms perprasti baro virtuvės meistrams dar reikia laiko.

Baro vynų ir trauktinių sąraše taip pat nėra rumuniškų atstovų. Kaip aiškina J. Paplaitis, porą metų šio regiono gėrimų į Lietuvą nebevežančių tiekėjų nedideli užsakymai kol kas nedomina.

Tie valgiai, iš kurių „Transilvanijoje“ teks spręsti apie rumuniškos ar balkaniškos gastronomijos ypatybes, anot šeimininkų, atspindi namų virtuvę.

Tokios yra su karvės pieno sūriu brinza ir šviežiomis daržovėmis ruošiamos Karpatų salotos ar šiuo sūriu įdaryti pyragėliai „Placinta“. Kitų balkaniškos virtuvės ženklų reikėtų dairytis skanaujant pupelių užkandžio „Fasole batuta“, įvairiai paruoštų saldžiųjų paprikų ir baklažanų, vištienos sriubos su naminiais lakštiniais „Zama de pui“, iš stambiai maltų kukurūzų kruopų ruošiamos košės mamaliga. Karštas Balkanų temperamentas turėtų atsiskleisti ragaujant aštraus Transilvanijos troškinio, kuriam naudojama jautiena, vištų kepenėlės ir rūkyta šoninė.

Naujienomis nesižavintys svečiai alkani taip pat neliks. Daugiau nei pusę „Transilvanijos“ valgiaraščio sudaro pamėgti europietiški valgiai.

Kuklios ambicijos
„Nepuoselėjome minčių kurti vampyriškų atrakcijų. Gal šią temą labiau panaudosime Helovino šventei. Daugiau norime atspindėti tikrąją Transilvanijos regiono istoriją“, – iš Rumunijos atvežtomis senovinėmis nuotraukomis apkabinėtas baro sienas rodo J. Paplaitis.

Vis dėlto be Transilvanijos simboliu tapusio grafo Drakulos ženklų neapsieita ir čia. Vieną baro sieną puošia lietuvio menininko perpieštas Drakulos pravardę gavusio Transilvanijos valdovo Vlado Tepeso portretas. Be to, „Laisvalaikis“ įsitikino, kad įnoringiausiems svečiams vampyriškų staigmenų yra parengę ir prie baro plušantis personalas.

KAINORAŠTIS
Salotos 6-10 Lt
Užkandžiai 6-12 Lt
Sriubos 5-10 Lt
Karštieji patiekalai 7-23
Desertai 5-8 Lt
Alus (0,5 l) 5-6 Lt

Ramunė Žukauskienė
Broniaus Talaikio nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija