Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip švęsti kitaip - netradicinės tradicijos

2016-12-26
Paskelbk savo straipsnį

Išduosime paslaptį. Nuo didelių organizacinių darbų ir vakaro scenarijų kūrimo, gelbsti gamta. Melancholiškai prisimenate vasarą ir sakot, kad – gelbsti jei oras geras? Nebūna blogo oro, būna tik netinkama apranga. Tad iš savo praktikos siūlome išbandytus švenčių organizavimo scenarijus. Jei Jūsų „požiūrio ribos“ plačios, pasinaudoję šiomis idėjomis, galite atšvęsti ir gimtadienį, ir saulėtą žiemos savaitgalį ar net vestuves.

Ugnis ir sniegas, pramoga ir pamoka
Kad būtų paprasčiau „netradicijos“ keliu galima eiti po truputį. Ar patikėtumėt, kad galima suderinti tradicinius šventės atributus su išskirtiniais vakarėlio elementais paverčiančiais jį įsimintinu? Galima. Siūlome sujungti skanaus maisto ragavimą ir jo gaminimą su profesionaliu virėju „pašonėje“, bendravimą su svečiais ir jų užimtumą – su komandinėmis rungtimis kulinariniame čempionate. Įspūdžius, kuriuos vakarėlio svečiai išsineš su savimi, galima suderinti su naujais įgūdžiais ir patirtimi įgyta šventės metu. Net šventę lauke galima suderinti su minusine temperatūra ir sniego pusnimis žiemos metu, jei vienas pagrindinių šventės „ingredientų“ – ugnis.

Netradicinį šventės scenarijų siūlantys gaminimo ant gyvos ugnies ekspertai „Barbekiu meisteriai“, prisipažįsta, kad jų vakarėliai neturi nieko bendro su banaliais amerikietiškais grilio kepimais, kuriuose svarbiausia pasipuikuoti nauja įranga ir pagaminti skanesnį mėsainį. „Dar nebuvo tokio vakarėlio, kad netektų dirbti „viršvalandžių“. Kai pradedame gaminti kartu su švenčiančiaisiais, nei jiems, nei mums nesinori sustoti“ – pasakoja „Barbekiu meisterių“ idėjinis sumanytojas Simonas Bieliajevas.

Scenarijus kartu labai paprastas ir originalus sprendimas, nereikalaujantis didelių pasirengimų, jei nuspręsite šventę organizuoti patys. Tuo pačiu „lankstus“ jei dėl organizavimo nuspręsite kreiptis į šios srities meistrus.

•    Yra du galimi grilio vakarėlio variantai. Nebijantiems aktyvios šventės, geriausias pasirinkimas – mini grilio čempionatai. Jų metu, priklausomai nuo žmonių kiekio, šventės dalyviai padalinami į komandas, kurios gali būti nuo 1 iki 10 žmonių. Kiekviena komanda gauna po profesionalų virėją, kuris padeda sugalvoti patiekalų idėjas, receptus ir galų gale, juos pagaminti bei apipavidalinti. Paruošti patiekalai keliauja komisijai, kurią sudaro kitų komandų atstovai, arba nešališka žiuri. Taisyklių galima susigalvoti įvairiausių, priklausomai nuo kompanijos: maisto patiekalai gali būti teminiai, galite rinktis vieną, pagrindinį ingridientą, kuris būtų visų patiekalų sudedamoji dalis. Čempionato nugalėtojų nominacijos gali taip pat gali būti įvairios, nuo originaliausio pateikimo iki komandos dvasios įvertinimo. Jei norite įvesti kūrybinių šou elementų – kiekvienai komandai galite duoti užduoti – originaliai pristatyti pagamintus patiekalus.
•    Jei norite tik mėgautis ant gyvos ugnies kepamo maisto kvapu, visą darbą už jus (t.y. maisto gamybą) gali atlikti barbekiu meistrai. Jei pageidaujate, barbekiu kepėjai gali vakaro svečius pamokyti: maisto marinavimo, kepimo/rūkymo/virimo ant gyvos ugnies subtilybių, sveiko gaminimo ant ugnies, gėrimų gamybos, prieskonių naudojimo ir t.t.

Jei manote, jog grilis išskirtinai vasaros atributas, įsivaizduokite, post Kalėdinės ar naujametinės anties, žąsies ar kalakuto kepimą, kartu su draugais gamtoje. Vien sniego ir ugnies derinys garantuoja išskirtinę šventę. Jei vis dėl to pasirodys per žvarbu, virėjai parinks tokį maisto ir gėrimų meniu, kad netruktų šilumos „iš vidaus“. Šventės vieta gali būti bet kur lauke, kur nepavojinga kūrenti ugnį. Tad išsirinkite vietą, pagal savo poreikius ir skonį, o jei neturite tam laiko, prašykite tų, kurie turi didesnę patirtį panašių renginių organizavime.
Svarbiausia – nenusistatykite sau griežtų ribų, nei dėl šventės vietos, nei dėl žmonių kiekio, nei dėl patiekalų idėjų.

 

“Pagauk kampą” improvizacijos vakarėlis
Gerai pažįstama kompanija nepamirštamą vakarėlį susiorganizuoti gali be jokių priemonių, tik su kūrybiškomis idėjomis. Ar esat matę nors vieną “Pagauk kampą” laidą ar “Kitas kampas” spektaklį? Išbandykite tokius improvizacijos teatrus draugų kompanijoje: nerežisuotos istorijos, kūrybiškos situacijos, populiariausių pasakų interpretacijos ir skirtingi žanrai…patikėkite, kartais tokių improvizacijų metu paskausta ir pilvus, ir žandikaulius, ir būną daug ašarų, žinoma, dėl galingų juoko protrūkių. Kad būtų smagu ir kitą diena – visas improvizacijas nufilmuokite, kad galėtumėte pasidaryti peržiūrą.

Svajonių žemėlapiai
Žiemos šventės, o ypatingai naujieji metai – laikas naujiems planams, pasižadėjimams, svajonėms ir norams. Į vakarėlį visi atsineškite perskaitytus, kokybiškomis iliustracijomis iliustruotus žurnalus, iš kurių išsirinktų iškarpų, klijuodami jas ant didelio balto lapo, susikurkite vizualinį svajonių žemėlapį. Klijuokite ten tai, apie ką svajojate ir norite pasiekti artimiausiais metais, tai bus motyvacinis vizualinis “spyris į užpakalį” ateinančius metus. Klijuokite pinigus, šalių į kurias norite nuvykti simbolius, laimingas poras, vestuvines sukneles, geriausius restoranus ir t.t. ir pan.

Prasmingi naujieji
Nebūtina laukti kitų metų, kad padaryti kažką prasmingo ar tapti geresniais. Suorganizuokite įsimintiną šventę ne sau, o vienišam kaimynui, sunkiai besiverčiančiai šeimai, slaugos namų pacientams, padėkite naujųjų metų vakarą ir sausio 1osios rytą gyvūnų prieglaudos savanoriams pasirūpinti benamiais gyvūnais.

Šventė ant parketo
Be maisto, dar vienas svarbus elementas, be kurio neapsieina nei viena, tikrai linksma, šventė – šokiai. Ar kompanija didelė ar maža, ar švenčiate paprasčiausią gimtadienį ar vestuves – šokiai visada išjudina ir sukuria ypatingai pakilią šventės dalyvių nuotaiką. Smagiausia, jog išmokti šokti (na bent jau pagrindinius žingsnelius) gali kiekvienas, o šokių pamokos gali tapti išskirtinio vakarėlio dalimi. Receptas geram šokių vakarėlio scenarijui:
•    Jei bijote, kad šventės svečius bus sunku „išjudinti“ iki šokių aikštelės – pasirinkite šventiniam vakarui visiem priimtiną temą, kurios viena iš dalių taps šokiai. Galite rinktis skirtingus laikmečius, šalis, kultūras, muzikos stilius. Šventės dalyviai, pradėję ruoštis vakarėliui dar prieš jo pradžią, labiau įsijaus į būsimą temą. Pagal išsirinktą temą galite derinti vakaro meniu, numatyti svečiams aprangos kodą, pasirūpinti dekoracijoms. Sukūrus reikiamą atmosferą – pamatysite iki šokių aikštelės nieko jėga tempti nereikės.
•    Šokių pamoka šventės metu skiriasi nuo įprastinės pamokos tuo, kad čia neturi būti jokio susikaustymo ar priežasties kam nors pasijusti nejaukiai. Ypatingai svarbu, kad už šokio mokymą atsakingi profesionalai būtų ne tik savo srities žinovai, tačiau mokėtų betarpiškai bendrauti su žmonėmis, o esant reikalui atlikti ir renginio vedėjo darbą. Šokių mokytojas turi mokėti dirbti su skirtingais žmonėmis, kiekvienam skirti vienodai dėmesio, kad renginio dalyviai įsitrauktų į bendrą veiklą ir maža to, vakaro pabaigoje jau mokėtų bent kelis pasirinkto šokio žingsnelius.
Kad visi renginio dalyviai įsitrauktų į šokių pamokas ir „pagautų azartą“, šventės metu šokių mokytojai pataria organizuoti mini varžybas. Tokiu atveju dalyviai suskirstomi į komandas, kurių kiekvieną moko skirtingi treneriai. Visi „naujai iškepti“ šokėjai mokinasi tą patį šokį, o vakaro pabaigoje, ar po nustatyto laiko, pristato šokį teisėjams, kuriais gali tapti šokių mokytojai.

(Ne)tradicinės tradicijos
Švenčių kultūra kiekvienoje šalyje įdomi tol, kol išlaikomi autentiški jos elementai. Tačiau galima būti išradingiems ir neatsisakant tradicijų. Užuot tarpušvenčiu keliavę nuo vieno stalo prie kito – sukvieskite visus draugus į snieguotą mišką, išsikepti žąsies ant grilio. Vietoj visą dieną trunkančio šventinio stalo paruošimo – pasirūpinkite maisto produktais ir receptais, o susirinkusiems svečiams į rankas įduokite įrankius – gaminkite maistą kartu. Švęsdami pobūvį restorane ar kavinėje – susipažinkite su virtuvės šefu, paprašykite vakaro metu išduoti skaniausių patiekalų gamybos paslaptis.
Senovės baltų žynių išmintis sako, kad gyvenimo kokybė priklauso nuo to, kaip mokame švęsti. Nuoširdus linksmumas, privilioja sėkmę, o dėkingumas - mus globojančias antgamtines jėgas. Kurkite savo tradicijas, bendraukite gyvai, skaniai valgykite ir nuoširdžiai švęskite.