Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Cozy“ – keičia, bet nesikeičia (Vilnius)

2007-02-04
Paskelbk savo straipsnį

Kaip demokratiška ir jauki vieta garsėjanti sostinės kavinė-restoranas-DJ baras „Cozy“ pristatė atnaujintą valgiaraštį ir interjerą. Šiedu pasikeitė, o jauki ir šilta „Cozy“ dvasia – liko.

Naująjį „Cozy“ valgiaraštį kūrė virtuvės vadovė Lilija Kokoškina ir prancūzų virėjas Ericas Paquet. Ponia Lilija „VŽ Savaitgaliui“ pasakojo, kad „Cozy“ valgiaraštyje sutiksi daugelio šalių virtuvių atspindžių: prancūzų, ispanų, italų, britų, Azijos. Kai kuriuos patiekalus kūrė ji pati, turinti 10 metų kulinarės patirtį, kai kuriuos – jos kolega iš Prancūzijos. Žodžiu, „Cozy“ valgiaraštis toks pat demokratiškas, kaip ir šios maitinimo įstaigos atmosfera.

Iš naujienų p. Kokoškina siūlė paragauti „Nicos“ salotų su karštomis bulvėmis, krevečių salotų (labai gaivios, tikrai tiks pavasariui atėjus), lašišų karpačio, vištienos pyrago (jo įdaras bus keičiamas kas savaitę). Šaltajam metų laikui itin tinkama pomidorų sriuba su apelsinų sultimis, baziliku ir čiobreliais (5 Lt) ir kreminė česnakų sriuba (6 Lt). Aštrokos. Tokios, kaip sako Azijos gyventojai, labai tinkamos valgyti žiemą. Ispanišką paelją „Cozy“ virtuvės meistrai pagardino kariu ir grietinėle, į valgiaraštį įtraukė klasikinį prancūzų virtuvės patiekalą – jautieną burgundiškai (22 Lt), mėlynųjų moliuskų su sidro padažu (12 Lt). Pati p. Lilija itin gyrė menkių ir bulvių apkepą (piurė), kitaip – prancūzišką menkę „Brandade“ (16 Lt).

Saldžioji valgiaraščio dalis papildyta kreminiu maskarponės sūrio pyragu (7 Lt), itin skaniu normandišku kriaušių pyragu (kriaušės, troškintos karamelėje, patiektos su grietine; 5 Lt).
Išvardytieji patiekalai – ne visi, kurių paragauti dabar siūlo „Cozy“. Pasak p. Kokoškinos, iš senųjų patiekalų liko gal 10 %, labiausiai lankytojų mėgstamų.

Geri, bet kodėl vieni
„Cozy“ vyno sąrašas – aiškus ir nesudėtingas, tokio pobūdžio maitinimo įstaigai – kaip tik. Yra kelių rūšių vadinamojo šeimininkų vyno, jį čia atstoja prancūziškasis „La Vieille Ferme bei „Arrabal“ iš Argentinos, baltasis ir raudonasis.

Gal ir klystu, tačiau greitosiomis metus akį į sąrašą pasirodė, kad visi „Cozy“ vynai – vienos importuojančios bendrovės. Viskas gerai dėl tų vynų, ir juos vežanti į Lietuvą bendrovė dirba puikiai, tačiau pastaruoju metu stebiu vieną ne itin džiuginantį reiškinį: daugelio maitinimo įstaigų sąrašuose dominuojant vienos (tos pačios) bendrovės vynus.

Tiesa, olandas Bernie Ter Braakas, „Cozy“ savininkas ir vadovas, sakė, kad jam visai nesvarbu, kas platina vynus. Juos p. Braakas atsirenka ragaudamas su 10–15 bičiulių; po „pirminės atrankos“ jie rengia akląją degustaciją, o vyno vertinimo kriterijus turi du – patinka arba ne.

Pagrindinė mūsų idėja, sako p. Braakas apie savo restoraną, kad čia žmonės ateitų ne tik pavalgyti, o susitikti, pabūti vieni su kitais, kad čia kurtųsi bendruomenė. Atrodo, šią idėją ne taip sunku įgyvendinti – pagrindinėje salikėje staliukai sustatyti pasieniais pusračiu, taip, kad už jų sėdintieji matytų vieni kitus. Interjerą „šiltina“ ant sienų kabančios naujos nespalvotos fotografijos – baltarusio Vitaliaus Brusinkio darbai.

Beatričė Laurinavičienė
„Verslo žinios“, 2007 02 02
Kavinės-restorano-DJ baro „Cozy“ nuotraukos
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>