INGREDIENTAI
100 g saulėgrąžų branduolių (iš anksto pamirkyti keletą valandų)
3 vnt trumpavaisiai agurkai
80 g svogūnų laiškų
30 g krapų
500 ml indelis marinuotų burokėlių
1/3 a.š. truputis įprastos ir juodosios druskos
1/3 a.š truputis maltų juodųjų pipirų
1-2 v. š. obuolių acto/truputis citrinų sulčių
4 vnt keletas bulvių
GAMINIMAS (45 MIN)
Jeigu namų darbai atlikti, t. y. turim išmirkytus saulėgrąžų branduolius, galim pradėti… nuo bulvių. Nuskutam, sudedam į puodą, pasūdom, ant viršaus uždedam keletą krapų šakelių, paliekam virti.
Kol bulvės verda, stambiai sutarkuojam agurkus, smulkiai sukapojam svogūnų laiškus ir krapus. Beriam į dubenį ar puodą. Sudedam ir marinuotus burokėlius.
Mirkytas saulėgrąžas perplaunam, suberiam į blenderį, įpilam šiek tiek vandens (kad apsemtų). Trinam iki vientisos masės, tuomet įpilam daugiau vandens (~1.5 l) ir išplakam. Užpilam ant smulkintų daržovių ir žalumynų.
Įberiam šiek tiek maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos ir gerokai daugiau juodosios druskos, kuri suteikia kiaušinių skonį (beriam po truputį, išmaišom, ragaujam, ir, jeigu trūksta skonio išraiškingumo, beriam dar).
Jeigu marinuotuose burokėliuose buvo mažai acto ir šaltibarščiuose trūksta rūgštoko poskonio (įprastai jis būna nuo rūgpienio), įpilam šiek tiek obuolių acto arba įspaudžiam citrinų sulčių.
Patiekiam su virtom bulvėm!
Recepto autorius: http://zaliagentis.lt/