Žinomo maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ ir trijų kulinarinių knygų autorė Asta Černė sako, kad kurdama turinį stengiasi išlikti atvira ir sąžininga, todėl kalba ne tik apie gražius dalykus ir nesislepia po dailiomis nuotraukomis. Juk svarbiausia – užmegzti artimą ryšį su skaitytojais. O tai jai puikiai sekasi – šiandien moteris savo aistra maistui dalijasi su daugiau nei 20 tūkst. sekėjų.
Nuo tinklaraščio pradžios – daugiau nei dešimt metų
„Nuo tada, kai parašiau pirmąjį „Saulėtos virtuvės“ įrašą, praėjo daugiau nei dešimt metų. Nuo to laiko baigiau universitetą, pakeičiau tris darbovietes, kol galiausiai patį tinklaraštį paverčiau savo svajonių darbu, – laikotarpį nuo tinklaraščio pradžios iki šiandien prisimena A. Černė. – Per tuos metus nemažai keliavau, parašiau tris receptų knygas, ištekėjau, įsikrausčiau į pirmus mūsų šeimos namus, pagimdžiau sūnų, pasidariau dvi tatuiruotes, nusikirpau ir vėl atsiauginau plaukus, iššokau parašiutu. Labai daug dalykų pasikeitė, bet visada šalia manęs buvo tinklaraštis: virtuvė, maistas, rašymas, fotografija.“
Ryškų skirtumą galime išvysti ir pažvelgę į receptų nuotraukas, kurios su laiku vis gražėjo. Autorė atskleidžia, kad rašyti tinklaraštį pradėjo visiškai nemokėdama fotografuoti, todėl žiūrėti į pirmąsias nuotraukas – šiek tiek nejauku. Tačiau dėl nuolatinės praktikos ir jos metu įgytos patirties dabartiniai rezultatai kasdien ją vis labiau džiugina.
Tinklaraštis - erdvė savirealizacijai
Paklausta, kas labiausiai patinka darbe, A. Černė sako, kad galimybė suderinti tris mylimas veiklas: rašymą, maisto gaminimą ir fotografiją: „Mano veikla suteikia begalę erdvės savirealizacijai, leidžia išlaisvinti kūrybinį polėkį, semtis įkvėpimo kiekviename žingsnyje ir nuolat tobulėti.“
Ne mažiau už kūrybinę laisvę tinklaraštininkei svarbi bendruomenė, su kuria gera dalintis kasdieniais įkvėpimais ir iš kurios visuomet smagu sulaukti grįžtamojo ryšio.
Įkvėpimas ateina dirbant
Nuo idėjų paprastiems savaitgalio pietums iki ypatingoms progoms skirtų patiekalų – įkvėpimo gaminti „Saulėtoje virtuvėje“ tikrai netrūksta. Tačiau paklausta, iš kur pati semiasi minčių kūrybai, autorė sako, kad tam specialių sąlygų nereikia – tiesiog susikaupti ir sėsti prie darbo.
„Turiu didžiulį atsakomybės jausmą, todėl, jei reikia, tiesiog imu ir darau – net neturėdama didelio noro, be aplink sklandančių mūzų. O pamažu, žiūrėk, ateina ir įkvėpimas – tiesiog procese. Netikiu, kad tiesiog sėdint ir laukiant jis aplankytų greičiau. Kartais reikia jį, truputį prisnūdusį, pažadinti“, – įsitikinusi tinklaraštininkė.
Būtina aiški dienotvarkė
Dirbant savarankiškai, atskirti darbą ir laisvalaikį gali tapti tikru iššūkiu. A. Černė tiki, kad tam būtina aiški dienotvarkė, nuoseklus planavimas ir rutina. „Toks dienų sudėliojimas į atskirus punktus suteikia ramumo ir aiškumo. Jei kitaip nepavyksta, net tą patį laisvalaikį atskiru punktu galima įsirašyti į dienos planus, – sako moteris. – Manau, kad kiekvienas, dirbantis savarankiškai, turėtų išmokti nusistatyti savo darbo valandas. Taip pat labai gelbėja atskiros darbo vietos turėjimas – uždarai duris, ir darbas baigiasi.“
Namie skaniausia
A. Černė prisipažįsta, kad yra visiška naminio maisto gerbėja. Todėl jos mėgstamiausios vietos skaniai pavalgyti – ne konkrečios kavinės ar restoranai, bet savi, tėvų ir draugų namai. Dėl šios priežasties pavasarį prasidėjęs karantinas taip pat neatnešė didelių pokyčių jos virtuvėje: „Kaip visa šeima valgėme, taip ir dabar valgome dažniausiai namuose“.
A. Černė su meniu.lt dalijasi jogurtinės panakotos su braškių želė receptu.
Reikės:
4 valg. š. vandens
2 ½ arb. š. želatinos
2 stiklinių riebios grietinėlės
¼ stiklinės cukraus
2 stiklinių graikiško jogurto 1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių 1 pakuotės braškių želė
Procesas:
Želatiną suberkite į dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks. Į puodą supilkite grietinėlę, suberkite cukrų. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol užkais ir ims lėtai virsnoti. Nuimkite nuo ugnies, porą minučių atvėsinkite ir sudėkite išbrinkusią želatiną. Išmaišykite, kol ji ištirps. Įmaišykite graikišką jogurtą, vanilę ir citrinų sultis. Paruoštą kremą supilstykite į stiklines. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 2 valandas, kol sustings. Paruoškite želė pagal instrukciją ant pakuotės. Šiek tiek atvėsinkite, tuomet supilkite ant sustingusio grietinėlės kremo. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 1–2 valandas, kol sustings.