Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Geriausi pasaulyje (I dalis)

2014-01-27
Paskelbk savo straipsnį


„El Celler de Can Roca“ restorano logotipe išvysite neįprastą R raidę, kurią puošia trys kojelės, ir tai ne atsitiktinumas. Trys kojelės simbolizuoja tris brolius, nešiojančius Roca pavardę bei įsteigusius „El Celler de Can Roca“ restoraną. Iš tiesų, restorano veikla buvo inicijuota dviejų vyresnėlių brolių Joan ir Josep Roca dar 1986 m., vėliau, 2007-aisiais, į restorano veiklą įsijungė ir jaunėlis brolis Jordi. Vyriausiasis iš brolių, Joan, vadovauja virtuvei ir yra aukščiausios klasės šefas. Josep – vynų ekspertas, atlieka someljė pareigas bei pasitinka restorano svečius. Jauniausias brolis Jordi Roca – desertų meistras, kurio fantazijos pribloškia net didžiausius ekspertus. Broliai Roca savo restoraną atidarė visai netoliese tėvų baro, kad nenutoltų nuo savo namų ir galėtų puoselėti šeimyniškus santykius net ir dirbdami.

Restoranas ,,El Celler de Can Roca“ įsikūręs Ispanijoje, šiaurės rytų Katalonijos mieste Gironoje. Po apdovanojimų restoranas susilaukė milžiniško dėmesio iš investuotojų su skatinimais bei pasiūlymais padėti plėtoti verslą ir atidaryti daugiau restoranų, kurie padvigubintų ar patrigubintų pelningumą, tačiau Joan kategoriškas: „Mes norime sutikti savo klientus, juos priimti ir asmeniškai užtikrinti nepriekaištingą patirtį mūsų restorane. Turime savo filosofiją, kurią garantuoti bei prižiūrėti galime tik būdami savo restorane. Daugybė žmonių, „El Celler de Can Roca“ paskelbus geriausiu restoranu, skatina mus atidaryti maitinimo įstaigas visame pasaulyje, tačiau mes tvirtai atsakėme – ne, mes neplėsime veiklos.“

Į klausimus apie savo sėkmės formulę atsako Joan Roca

Kokią pagrindinę tendenciją išskirtumėte pasaulio kulinarijoje ir ko turėtume tikėtis ateityje?
Mano nuomone, pagrindinė tendencija šiuo metu yra ta, kad šefai įkvėpimo gaminti ieško aplinkoje, kuri juos supa. Mums labai svarbus ryšys su aplinka, atsižvelgiame į vietinę produkciją, sezoniškumą, jos kokybę bei remiame vietinius ūkininkus. Pagarba ir atvirumas kitokiai pasaulėžiūrai visada buvo ir bus pagrindinis įkvėpimo šaltinis mūsų kulinarijoje. Kūrybiškumo vystymas ir sugebėjimas kiekvienam svečiui perteikti įgytą meistriškumą bei suteikti teigiamas emocijas – tai rezultatas, kurio siekiame.
Kaip apibūdintumėte savo kulinarijos filosofiją, kas daro jus išskirtiniais?
Mūsų virtuvėje gerokai įsišaknijusios kataloniškosios virtuvės tradicijos, bet stengiamės jas visada sujungti su naujovėmis, tokiu būdu kataloniška virtuvė tobulėja. Taip pat mums svarbūs vietiniai ūkininkai, kurie tiekia aukščiausios kokybės produktus, o jie yra bene svarbiausia dalis kulinarijoje. Mes visada atviri naujovėms, tai leidžia tobulėti mūsų kūrybiškumui, kurį visada pagardiname šlakeliu magijos.

Ar yra kažkokių specifinių produktų, kuriuos stengiatės naudoti kuo dažniau?
Humoras. Jis ypač svarbus, todėl visada dalyvauja mūsų darbe, tai mūsų tarpusavio santykių pagrindas. Po jo – alyvuogių aliejus, jis pagrindinis mano ingredientas visuose patiekaluose. Tada seka kiti vietiniai, sezoniniai produktai, tokie kaip Palamós krevetės, trumai, kiti sezoniniai grybai, aviena iš Mas Marcè.

Viskas įmanoma

,,Restorano veikla pagrįsta šeimos vertybėmis, atsidavimu ir sunkiu darbu – tai ir norime perduoti savo klientams, pasitelkdami maistą bei aptarnavimą. Kartu dirbame jau 27-erius metus ir mums tai labai patinka, nežinau, ką darytume vienas be kito‘‘, – sako vyriausiasis brolis Roca. „Mes niekada nesiekėme sėkmės ar šlovės, mes tiesiog darėme tai, ką mylime – tai yra mūsų koziris.“

Kokį patarimą išgirstų jauni šefai iš brolių Roca? „Patarimas, kurį duotume jauniesiems šefams – mėgaukitės savo darbu. Darbas turėtų teikti malonumą, versti jaustis laimingais, o ne skatinti susitelkti ties sėkmės siekimu, būti geriausiųjų sąrašo viršuje ar turėti geriausią reitingą. Tiesiog mėgaukitės savo darbu. Nieko nėra neįmanomo. Jei turite svajonę, siekite jos, dėkite visas pastangas, kad ji taptų realybe. Pažiūrėkite į mus – mes pradėjome nuo visiško nulio, o štai dabar mūsų restoranas – geriausias pasaulyje. Mums tai pavyko, nes turėjome svajonę ir jos siekėme.“ Joan užbaigė interviu sakiniu: „Siekite savo svajonių, nepasiduokite.“
Po kovo mėnesį paskelbtų „The World's 50 Best Restaurants awards“ rezultatų, restoranas žaibišku greičiu tapo žinomas visame pasaulyje. Po garbingos nominacijos „El Celler de Can Roca“ tinklalapis per 24 valandas susilaukė daugiau nei 2 milijonų peržiūrų iš viso pasaulio bei keliasdešimt tūkstančių skambučių su tikslu rezervuoti staliuką ir savo akimis išvysti tai, ką ekspertai vadina aukščiausios klasės restoranu. Deja, čia gauti staliuką – misija beveik neįmanoma, nes staliukai rezervuoti metams į priekį, tad prireiks didelės kantrybės, norint apsilankyti šių metų geriausiame pasaulio restorane.

Parengė: Gabrielė Nečejauskaitė