Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Viskas apie mėsos pakaitalus

2017-11-03
Publicējiet savu rakstu

Vienas sunkiausių dalykų, kuomet žmonės nori pereiti prie naujos mitybos, yra senų įpročių atsisakymas. Taigi, normalu, jog vegetarai ir veganai, kad galėtų valgyti įprastus patiekalus, ieško būdų kuom pakeisti mėsą. Parduotuvės siūlo įvairius pagamintus mėsos pakaitalus, tačiau kai ką galite ir paruošti patys namuose. Štai trumpa pagrindinių produktų apžvalga, padėsianti išsirinkti jums tinkamiausią variantą.

Tofu

Tofu yra vienas pagrindinių mėsos pakaitalų ir dažnai sutinkamas įvairiuose vegetariškuose patiekaluose. Šis sūris turi daug baltymų ir kalcio. Tiesa, yra žmonių, kuriems nepatinka tofu skonis ar tekstūra. Tačiau reikia žinoti, kad daug kas priklauso nuo paruošimo būdo, tofu galima pamarinuoti, pagardinti įvairiais prieskoniais ir pakepti. Eksperimentuojant su įvairiais receptais galima atrasti būdą, maloniausią jūsų skonio receptoriams.

Tačiau yra ir tamsioji tofu pusė. Soja yra vienas iš labiausiai genetiškai modifikuotų produktų pasaulyje, todėl nereikėtų piktnaudžiauti sojos produktais.

Seitanas

Šis produktas daugumai mažiau girdėtas nei tofu. Seitanas tai dirbtinė mėsa pagaminta iš kviečių baltymo. Pagamintas seitanas išoriškai gali tikrai priminti mėsą, o skonis bus toks, kokius prieskonius naudosite. Jis puikiai gali būti panaudojamas ruošiant įprastus mėsos patiekalus tokius kaip plovas.

Tiesa, kadangi seitanas pagamintas iš kviečių, juo negali mėgautis žmonės, netoleruojantys gliuteno.

Įvairi parduotuvinė vegetariška mėsa

Tai gali būti dešrelės, kepsneliai. Šie produktai gaminami įvairiai, todėl sunku būtų visus juos įvertinti. Tačiau jie dažnai turi didelį kiekį cukraus ir druskos bei konservantų. Visuomet reiktų atidžiai skaityti sudėtį ir užtikrinti, kad toks maistas nesudaro jūsų mitybos pagrindo.

Bolivinė balanda, ryžiai

Iš pirmo žvilgsnio tikriausiai kyla klausimas, kodėl ryžiai minimi kaip mėsos pakaitalas? Juk įprasta valgyti mėsą su ryžiais, o ne mėsą vietoj ryžių. Tačiau iš bolivinės balandos ar ryžių galima pagaminti įvairius kepsnelius, kurie primins įprastus kotletus. Internete galima rasti daugybė receptų, kai kurie jų vegetariški, kai kurie tinkami ir veganams, bet svarbiausia, kad ruošiant namuose puikiai žinosite visus ingredientus ir galėsite užtikrinti, jog nėra jokių kenksmingų priedų.

Ankštinės daržovės

Pupelės, avinžirniai, lęšiai yra puikus pasirinkimas, kadangi turint fantazijos iš jų galima padaryti daug ką. Taip  pat jie turi baltymų, kurių dažnai trūksta vegetariškoje mityboje. Vienas interneto hitų, kuris buvo paplitęs ir pamėgtas visame pasaulyje „juodųjų pupelių burgeris“. Verta paragauti!

***

Vegetarai tikrai turi iš ko rinktis. Skubantys gali nusipirkti paruoštus produktus, turintys laiko, paeksperimentuoti virtuvėje. Tiesiog reiktų nepamiršti, jog kuo mažiau apdirbtas maistas,tuo jis naudingesnis mūsų organizmui. 

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt