Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vegetarizmas mesėdžiams – misija įmanoma?

2019-01-03
Publicējiet savu rakstu

Jei teikiate pirmenybę vegetariškai ir veganiškai virtuvei, o jūsų antra pusė/draugas/giminaitis ar kitas artimas žmogus, su kuriuo praleidžiate daug laiko, net Kūčių vakarienei pasičirškina sau kepsnį ir spirgų ant bulvių, tikriausiai laikas nuo laiko susiduriate su sunkumais sėsdami prie bendro stalo. Mes tikime, jog maisto gaminimas bei valgymas yra savotiškas ritualas ir labai ypatinga bendravimo dalis, ypač svarbi šventiniu likotarpiu. Tam, kad maistas mus vienytų, o ne skirtų, pateikiam idėjų kaip maloniai nustebinti visavalgius sočiais vegetariškais patiekalais taip, kad mėsos jie net nepasigestų.

Jei gaminate Kūčių ir Kalėdų stalui

Tradiciškai tiek iš Advento, tiek iš Kūčių vakarienės raciono mėsą lietuviai išbraukdavo. Šiais laikais vis mažiau paisom šių papročių ir reikėtų pastebėti, kad visai veltui – atsigręžę į tradicinę lietuvių virtuvę rastume daug įkvėpimo sveikam kalėdiniam stalui be mėsos ar gyvūninės kilmės produktų.

Šventinėmis patiekalų tradicijomis visada garsėjo miškais turtingas Dzūkijos kraštas. Yra vienas labai populiarius posakis apie nuogumą ir pagrindinius dzūkų maisto produktus – taip jūs atspėjote, čia karaliauja uogos ir grybai, o pastarieji čia iki šiol yra šventinio stalo favoritai. Grybų paštetai, auselės (virtinukai su grybų įdaru), pyragėliai, dzūkai net ir sūrį iš grybų sugebėdavo išspausti. Vienas įdomiausių tradicinių patiekalų iš grybų yra rašalas, verdamas iš baravykų, miežinių kruopų bei raugintų kopūstų, be abejonės tiekiamas ant užkeptų bulvių su lupenomis.

Jei jūsų santykiai su grybais yra komplikuoti, atkreipkite dėmesį į plačiai dzūkų virtuvėje naudojamus grikius. Šiandien yra populiariu keisti įprastus kvietinius miltus sveikesne alternatyva iš grikių, tačiau mažai kas žino, jog Dainavoje ši tradicija nėra atnešta modernaus sveikos gyvensenos bumo, bet siekia garbingą amžių. Grikiai čia yra viena iš labiausiai kultyvuojamų kultūrų, todėl blynai ar kotletukai iš grikių ir daržovių dzūkams yra nuo seno žinomas skanumynas. Ieškantiems idėjų sveikesniam desertui, patiks riešutais dvelkiantis pyragas „Grikių boba“ – puikus pakaitalas riebiems tortams, tradiciškai patiekiamas su avižų ar spanguolių kisieliumi.

Žinoma, savo pozicijų ant, bet kurio Lietuvos regiono stalo, niekada neužleidžia bulvės. Dzūkai iš bulvių su lupenomis gamina bandeles vadinamas „šiuškėmis“, kepa ypatingus blynus beveik be riebalų (tiesa tam jie naudojo krosnį, tačiau orkaitė gali būti miesto žmogaus alternatyva). Kopūstai, aguonos, šaldytos vasaros ir rudens gėrybės gali atgyti ant jūsų šventinio ar kasdienio stalo ir ne tik nustebinti savo skoniu, bet ir priartinti prie protėvių maitinimosi tradicijų, padiktuotų natūralumo ir gamtos sezoniškumo.

Jei gaminate vakarėliui/pasisedėjimui su draugais

Arba tradicijos tiesiog yra ne jums. Jei „nelimpa“ lietuviškos kaimo virtuvės dvelksmas ir norisi kažko modernesnio, greičiau pagaminamo ir patinkančio visiems, yra daug puikių variantų. Vienas jų – sūris, absoliutus produktų karalius ir visų vakarėlių gelbėtojas. Sūrio kepsnys, sūrio fondiu, indiški troškiniai su panyro sūriu, sūrio desertai, užtepėlės, gruzdintos sūrio lazdelės prie alaus, pelėsinis sūris prie vyno ir tai toli gražu ne viskas ką galime padaryti su šiuo nuostabiu produktu. Puikiausias dalykas, kad kai kurie sūriai (pvz. Džiugas, kiti kietieji ar ožkos pieno sūriai) kuo puikiausiai tinka netoleruojantiems laktozės.

Žinoma, jei visiškai nevartojate gyvūlinės kilmės produktų, sūrį galima keisti jo augaliniu pusbroliu tofu, ankštiniais bei daržovėmis. Galite svečiams pasiūlyti veganiškų kotletainių su augaliniais paplotėliais arba nustebinti burgeriais su duonmedžiu (angl. jackfruit) – garantuojame, dauguma svečių iš pirmo žvilgsnio, o gal net ir kąsnio pagalvos, kad turi reikalų su plėšyta kiauliena. Štai vienos populiarios vegan užkandinės topas yra užkeptos bulvytės su jackfruit‘u, daržovėmis ir įvairiais veganiškais padažais. Išbandyta, įvertinta net mesėdžių, todėl semiamės įkvėpimo ir eksperimentuojame namie.

Trečias variantas labiausiai tiks tiems, kas visiškai neturi laiko arba išeikvojo visą savo energiją dovanų paieškoms. Tai yra stebuklingas šių laikų išradimas, aka maisto pristatymas į namus. Šiemet su šeima Kalėdoms užsisakėmė saldumynus ir indiškas samosas iš vienos auksinių rankų savininkės, gaminančios tiek vegetariškus, tiek veganiškus patiekalus pagal ajurvedos receptūras. Taigi mes džiaugiamės žinodami, kad sutaupysim laiko, kurį praleisim kartu ir linkime visiems nepersistengti stovint prie puodų, nes maistas yra malonumas ir menas būti drauge.

Ksenija Trimailova @Meniu.lt