Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Tobulinamos technologijos šviežioms daržovėms

2007-12-29
Publicējiet savu rakstu

Šiuolaikiniai vartotojai darosi vis reiklesni. Paklausa džiaugiasi šviežesni, sveikesni ir mažiau apdoroti maisto produktai. Todėl mokslininkai suka galvą ir tobulina technologijas, kurios padėtų išlaikyti produktus kuo ilgiau šviežius.

Parduotuvių lentynose gulinčios daržovės greitai praranda ne tik estetinį vaizdą, bet ir greitai genda, dėl to jos apdorojamos specialiomis medžiagomis. Deja, tokios daržovės nėra tokios skanios ir šviežios, nors ir atrodo gražiai. Kaip žinia rinkos sąlygas diktuoja vartotojai – jei viename prekybos centre neranda pakankamai šviežių produktų, jie einą į kitą. Konkurencija tikrai arši – todėl šiuo metu vystomas EUREKOS projektas pavadinimu E! 1975 EUROAGRI GREENTEC. Jį koordinuoja portugalų Campotec, projektas vystomas su partneriais Portugalijoje ir Ispanijoje. Siekiama sukurti naujus daržovių saugojimo, laikymo metodus, kurie atitiktų vartotojų lūkesčius ir būtų jiems priimtinesni, daržovės būtų mažiau apdorotos.

Vystomos naujos technologijos, tokios kaip valgomosios įpakavimo plėvelės, daržovių apdorojimas kintančiame atmosferų lygyje, kurie derinami su jau įprastomis išlaikymo technikomis – visa tai daroma siekiant pagerinti maisto kokybę, pratęsti lentynose gulinčių daržovių vartojimo laiką, apsaugoti jas nuo per greito gedimo.

Iš pradžių bus atrinktos atitinkamos daržovių rūšys: svogūnų, morkų, bulvių, ropių, kopūstų, salotų variacijos. Taipogi svarbūs kiti kriterijai: saugojimo stabilumas, gedimo, cheminis, mikrobiologinis ir estetiniai parametrai. Projektas taipogi kurs naujus saugojimo ir logistikos sistemų parametrus, siekiant užtikrinti mažiausią apdirbimo laipsnį.

Projekto koordinatorius tikina, kad projekto partneriai taikiniu ir tikslu yra naujų technologijų pritaikymas masinėje, pramoninėje gamyboje. Kooperuojamasi su Žemės Ūkio Institutu, Nacionaliniu Žemės Ūkio Tyrimų Institutu, o taip pat pasauliniu lyderiu greitai gendančių produktų įpakavimo ir saugojimo sistemų srityje, Cryovac kompanija.

Įpakavimo technologijos paveikia tiek ūkininkus, tiek galutinius vartotojus. Paskutiniais dešimtmečiais ypač sparčiai vystomos naujos technologijos. Jų tikslas didėjantys maisto saugos reikalavimai, lentynose gulinčių daržovių tinkamumo vartoti ilginimas, kaštų efektyvumas, aplinkosauginiai klausimas ir vartotojų pasitikėjimo didinimas.

Pats įpakavimo sektorius gana svarbus pasauliniu mastu – išsivysčiusiose šalyse jame sukuriama apie 2 proc. nuo BVP. Pasaulinė apyvarta siekia apie 345 mln. eurų – Europai priklauso trečdalis, iš kurio 50 proc. atitenka maisto įpakavimui. Ekspertų teigimu, sektorius ateityje augs tiek skaičiais, tiek svarba.

Projektas suteikė galimybę jo dalyviams sukurti naują technologijos grandį, minimaliai apdorojant greitai gendančias, perpjautas daržoves. Pasirinktas 'Prontíssimos' firmos ženklas – diegiami nauji procesai ir kovojama dėl naujų rinkų. Campotec apyvarta 2002 metais sudarė tik 500 tūkstančių eurų, jau po 4 metų skaičius užaugo iki 3,25 mln. eurų. Šiais metais kompanija tikisi sulaukti 20 proc. augimo. Jos atstovas tvirtino, jog šiemet atsiras nauji produktai, kadangi jau pradėta apdroti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Vienas iš naujų siūlomų produktų bus skirtas vaikams – supjaustyti griežinėliais švieži obuoliai, supakuoti į specialius maišelius.

Vienas iš projekto tikslų taip pat yra vystyti naują vartotojų kartą – naujus valgymo įpročius.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: eureka.be
Nuotrauka: woolfit.com
Meniu.lt informacija