Pomidorai yra bulvių, baklažanų, „čili“ pipirų ir tabako giminaičiai. Botanikos specialistai vis dar nesutaria, pomidoras yra vaisius ar uoga, kadangi yra įvairių šios daržovės rūšių: nuo apvalių, slyvinių iki vyšninių pomidoriukų. Nepaisant visokių ginčų, pomidorai itin mėgiami daugelyje pasaulio šalių. Katalonijoje (vienas iš Ispanijos regionų) šie meilės obuoliai taip pat populiarūs.
„Pa amb tomaquet“ (duona su pomidoru) – tai vienas iš tradicinių kataloniečių patiekalų, nors manoma, jog tikrasis šio patiekalo receptas atkeliavo iš Amerikos apie XV amžių. Sklando neviena šio valgio atsiradimo istorija. Viena iš jų pasakoja, kad Ispanijos pilietinio karo metu badmiriaujantys kariai pomidorais „drėkindavo“ sudžiūvusią duoną.
Šiandien ispaniška balta duona paskrudinama, įtrinama pomidoru, pašlakstoma alyvuogių aliejumi ir šiek tiek pabarstoma druska. Kartais paskrudinta duona prieš uždedant kitus ingredientus dar įtrinama česnaku. Šiandien daugelyje šalies restoranų jums pasiūlys įvairesnių „Pa amb tomaquet“ variantų: ant tos pačios tradiciškai paruoštos duonos uždės rūkyto kumpio riekelę, ančiuvių ar kitokios pamarinuotos žuvies, sūrio, kepintų daržovių.
Aprašytas sumuštinis iš Katalonijos pasklido po visą Viduržemio jūros regioną, pasiekė ir Italiją, nors italai sako, jog valgis kilęs iš Centrinės Italijos. Itališka „Bruschetta“ ruošiama panašiai – paskrudinta duonelė apšlakstoma alyvuogių aliejumi bei pabarstoma druska ir pipirais. Tuomet ant viršaus dedama pomidorų, kitų daržovių, kumpio, sūrio ar kitų ingredientų. Iš Italijos į Ameriką nukeliavo „Brushettos“ užkandėlės variantas su pomidoru, mocarela ir baziliku. Paprastai „Bruschetta“ ruošiama ant grotelių ir vadinama brustolina, o Italijos Toskanos regione tokia užkandėlė vadinama „Fettunta“ – sutepta riekele.
Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose:
„Pa amb tomaquet“ – www.portcalella.com
„Bruschetta“ – http://bronmarshall.com
Meniu.lt informacija