Sardinės – tai nedidelės sidabro spalvos jūrinės žuvelės, kurių mėsa minkšta ir riebi, tamsios spalvos. Žuvys sardinėmis buvo pavadintos Sardinijos salos (Italija) garbei, mat kadaise šioje saloje klestėjo žvejybos šiomis žuvelėmis verslas. Sužvejotos sardinės pajūryje būdavo pasūdomos ir tuomet gabenamos į atokesnes sausumos sritis, o Prancūzijoje sardinės būdavo konservuojamos aliejuje arba acte, sudedamos į molinius ąsočius ir vežamos į žemyno gilumą.
Šiandien sardinių žvejybos verslas aktyvus kai kuriose šalyse, tokiose kaip Kroatija, Portugalija, Ispanija, Didžioji Britanija. Sardinės svarbų vaidmenį vaidina portugalų kultūroje. Šios šalies sostinėje Lisabonoje, Šv. Antano dieną, birželio 13-ąją, vyksta šventė, kurios metu žmones į gatves nešasi keptų sardinių ar su jomis paruoštų užkandėlių, o vasaros metu nuo vieno šalies kranto iki kito portugalai mėgaujasi keptomis sardinėmis. Specialistai tikina, jog sardinės yra labai naudingas produktas žmogui, netgi vadinamas „smegenų maistu“. Sardinėse yra labai daug omega – 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kalcio, vitamino D, B 12.
Nusipirkti sardinių nesunku, o ir pasirinkimas didelis: siūloma šviežių, šaldytų, konservuotų. Šviežias sardines geriausia kepti ant grotelių arba apvolioti miltuose ir iškepti su aliejumi keptuvėje, į stalą patiekti su virtomis bulvėmis ir citrinos griežinėliais. Patiekalų, gaminamų iš šių žuvelių, gausybė.
Sardinės vynuogių lapuose
Jums reikės:
12 vynuogių lapų;
12 šviežių sardinių;
vieno arbatinio šaukštelio alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų.
Marinatui:
vienos citrinos sultys;
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
juodųjų pipirų, druskos.
· Nuvalykite sardines – galvą ir uodegą palikite.
· Paruoškite marinatą – viską sumaišykite viename inde. Nusausinkite sardines ir užpilkite marinatu. Laikykite tol, kol paruošite vynuogių lapus.
· Paruoškite vynuogių lapus – gerai nuplaukite, nupjaukite stiebus. Jei lapai švieži, pamerkite į karštą vandenį, šiek tiek palaikykite ir tuomet panardinkite į šaltą vandenį. Jei lapai sūdyti, laikykite kurį laiką šiltame vandenyje, kad ištrauktų druską.
· Tuomet kiekvieną sardinę įvyniokite į vynuogių lapus – galvos ir uodegos turi likti atviros. Aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių apie 15 minučių. Kepti galite tiek orkaitėje (220 C), tiek ant grotelių. Paruoštas žuveles išvyniokite iš vynuogių lapų, apšlakstykite citrinos sultimis ir ragaukite.
Skanaus!
Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: www.turizm.net
Meniu.lt informacija