Artėja Motinos diena – be galo graži šventė, puiki proga nustebinti, nudžiuginti, pamaloninti gėlėmis, švelniais žodžiais, stipriu apkabinimu arba... šventiniu patiekalu! Pavargusios ar be nuotaikos, mamos visada gamina savo vaikams pusryčius, pietus ir vakarienę. Leiskite joms atsikvėpti ir padarykite mažytę šventę – pagaminkite paprastai ir greitai paruošiamą vištienos patiekalą.
Beje, paukštiena – sveikas maistas. Ji neriebi ir mažai kaloringa, todėl ją gali valgyti ir tie, kurie laikosi dietos. Paukščių mėsoje yra daug pilnaverčių baltymų, riebalų, mineralinių ir ekstraktinių medžiagų, gausu vertingų proteinų ir B grupės vitaminų – tiamino, riboflavino bei nikotino rūgšties. Maistinių medžiagų kiekis priklauso nuo paukštienos kategorijos, rūšies, amžiaus. Riebalų kiekis didėja proporcingai amžiui. Organizmas juos gerai įsisavina, nes jų žema lydymosi temperatūra. Paukštienos riebalai vertingi, nes juose yra daug nesočiųjų riebalinių rūgščių. Šioje mėsoje mažiau jungiamojo audinio, todėl ją organizmas lengviau virškina. Paukštiena suskirstoma į keturias pagrindines dalis: krūtinėlę, blauzdeles, kulšeles ir sparnelius. Ypač vertinga yra paukštienos krūtinėlė, nes joje yra daugiau azotinių medžiagų (pati minkščiausia mėsa). Būtent iš šios, minkščiausios mėsytės ir gaminsime šventinį patiekalą.
Karališka vištiena (rusų virtuvė)
Jums reikės (2 porcijoms):
vištienos krūtinėlės (500 g);
raudonos saldžiosios paprikos (1 vnt.);
porų (50 g);
marinuotų pievagrybių (100 g);
sūrio (10 g);
svogūnų laiškų (50 g);
33 % riebumo grietinėlės (150 ml);
druskos, juodųjų maltų pipirų;
aliejaus kepimui.
Vištienos krūtinėlę supjaustykite didesniais gabaliukais, apkepkite įkaitintame aliejuje. Tada suberkite smulkiai pjaustytus porus ir svogūnų laiškus. Kepkite, kol suminkštės. Patroškinus porą minučių, sudėkite supjaustytus marinuotus pievagrybius (jei mažučiai – nepjaustytus, jei didesni – supjaustytus ketvirčiais) ir kubeliais supjaustytą saldžiąją papriką. Pakepus supilkite grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos, pipirų. Troškinkite 10-15 min. Pabaigoje viską apibarstykite sūriu (tarkuoti stambia tarka). Valgykite su virtais ryžiais. Tiesa, lėkštę galite papuošti salotų lapais, šviežių ridikėlių griežinėliais.
Parengė Raminta Skripkaitė
Šaltinis: www.millionmenu.ru
Nuotraukos: http://farm2.static.flickr.com; www.franconiaheritage.com