Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kaip gaminamos/kaip namuose pasigaminti gruzdintas bulvytes

2012-01-08
Publicējiet savu rakstu

Žiupsnelis istorijos

Švenčiant naujuosius metus, taurę galima pakelti ir už bulves. Jų istorija skaičiuoja jau daugiau nei 2000 metų. Istoriškai bulvės atkeliavo iš Pietų Amerikos (Peru) kalnų, kur įprastai augo ir 4 km aukštyje. Tai buvo laukinės veislės, kurios iki šiol valgomos Pietų Amerikoje ir vadinamos papas criollas (vietinės bulvės).  
Tuo tarpu į Europą bulvė atkeliavo tik 16 a. 17 amžiuje bulves, kaip retą ir rafinuotą patiekalą, pateikdavo tik Paryžiuje karaliaus stalui. Skanūs miltingi gumbai pradžioje buvo vadinami triufeliais. Bulvėms atkeliavus į Airiją ir Škotiją, vietiniai protestantai atsisakė jas sodinti, nes bulvės nebuvo paminėtos Biblijoje, taigi bulvės buvo pašventintos.
Tikriausiai nenustebsite, kaip pasakysime, jog gruzdintas bulvytes „išrado“...prancūzai. Iš čia patiekalas nukeliavo į Ameriką, kur buvo pavadintos „French fried potatoes“, o vėliau sutrumpintos iki „french fries“.

Masinė gruzdintų bulvyčių gamyba



Kaip namuose pasigaminti „bulvytes fri“

Kaip bebūtų paradoksalu gruzdintas bulvytes įprasta vertinti, kaip nesveiką maistą, tačiau be jų neišsiverčia beveik nei vienas, ypač vaikiškas, restoranų/kavinių meniu. Tikrai nesiūlysime atsisakyti mėgstamo patiekalo, tačiau siūlome jį pasigaminti sveikiau, skaniau ir patikimiau, pasigaminti patiems.
Kokios pagrindinės gruzdintų bulvyčių savybės dėl kurių jas taip mėgstame. Minkštas vidus ir traški išorė. Kaip tai padaryti namų sąlygomis?

Traški išorė

Kad bulvytės būtų traškios, iš jų reikia pašalinti krakmolą. Tam Jums prireiks...vandens. Supjaustytas šiaudeliais bulvytes kelis kartus perplaukite šaltame vandenyje. Prieš kiekvieną perplovimą bulvytes galite šiek tiek palaikyti vandenyje.

Minkštas vidus


Supjaustytas ir išmirkytas bulvytes įmeskite į verdantį vandenį su šlakeliu acto ir pavirkite 10 minučių. Būkite atidūs, stebėkite, kad bulvės nepervirtų. Pavirus, nusausinkite ir padėkite į šaldytuvą. Atšalus gruzdinkite, kaip ir pirktas bulvytes, tik nenaudokite to paties aliejaus daug kartų. Pagardinkite čiobreliais, rozmarinais ar tiesiog druska su pipirais.

Skanaus!

Nuotrauka: sxc.hu