Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Ghee sviestas (Ajuverda)

2008-01-09
Publicējiet savu rakstu

Remiantis Ajurveda, ghee sviestas – itin sveikas produktas. Kaip ir dauguma riebalų, šis produktas nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, o kuo ilgiau jis išlaikomas, tuo daugiau įgauna gydomųjų savybių. Kadangi šiais laikais sveikata reikia rūpintis itin atsakingai, bent dalį nesveikų gaminių turėtume pakeisti kur kas sveikatai naudingesniais produktais.

Ghee – tai išvalytas sviestas, kurį pasigaminti namuose visiškai nesunku. Pasirinktą kiekį sviesto sudėkite į storasienį puodą ir tirpinkite ant nedidelės ugnies tol, kol užvirs. Kaitinant sviesto paviršiuje susidarys balta puta. Tuomet kiek įmanoma sumažinkite ugnį ir palikite puodą kaisti atidengtą. Karts nuo karto nugraibykite paviršiuje susidariusias kietas pieno daleles. Stebėkite, kad sviestas nepridegtų, taip pat neperkaitinkite. Jei perkaitinsite arba kaitinsite per ilgai, sviestas pradės skleisti nemalonų aitrų kvapą. Likusias nuosėdas puode tuojau pat galite sunaudoti maistui gaminti.

Kiek reikės paprasto sviesto ghee sviestui pagaminti? Vienas kilogramas sviesto atitinka 0,8 g ghee, kaitinant valandą (galima šiek tiek trumpiau). Svarbiausia, kad būtų nugraibytos visos išsiskyrusios pieno dalelės, o pats sviestas būtų labai skaidrus, gintaro spalvos. Jei viskas taip ir yra, supilkite gaminį į stiklainį ar kitą indą ir neuždengę atvėsinkite. Kai atvės, uždenkite ir laikykite sausoje vėsioje vietoje. Laikyti galima neribotą laiką.

Ruošiant patiekalus ghee galima naudoti keletą kartų, kol šis nepatamsės. Tik iškepę produktą, sviestą perkoškite, kad kitą kartą nepridegtų likusios maisto dalelės. Prisiminkite, kad jei ghee bus per karštas, jame ruošiamas maistas iš išorės apsvils, o viduje bus neiškepęs, o jei svietą nepakankamai įkaitinsite, maistas sugers per daug riebalų. Norėdami įsitikinti, ar svietas yra reikiamos temperatūros, įmeskite į jį gabalėlį maisto. Jei jis „čirška“, ghee tinkamos temperatūros. Pradėję gaminti maistą, temperatūrą sumažinkite, kad sviestas nepradėtų „degti“.

Pagal www.lev.lt parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – paruoštas ghee (http://www.homa-hof-heiligenberg.de)
Meniu.lt informacija