Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Daržovių maistinė ir energetinė vertė

2006-08-09
Publicējiet savu rakstu

Žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, renkasi pilnavertį maistą. Visi sveikatos mitybos skleidėjai rekomenduoja valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų įvairų vaisių ir daržovių.

Visos daržovės yra mažai kaloringas produktas, bet jose yra daug žmogaus organizmui  svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, fosforas, vitaminas C ir karotinas, B grupės vitaminai B1, B2, PP, Folio rūgštis ir kitos fitocheminės medžiagos, kurios ypač pasižymi savybėmis mažinti vėžinių ligų riziką. Pavyzdžiui, agurkus rekomenduojama valgyti sergant cukriniu diabetu, inkstų, širdies ligomis, reguliariai valgant pomidorus arba iš jų pagamintus padažus ir geriant sultis, sumažėja rizika susirgti daugeliu onkologinių ligų.

Geriausia vartoti tik šviežią daržovių produkciją. Daržovės auginamos „arčiau“ vartotojo turi didesnę mitybinę vertę nei produkcija, kuri buvo sandėliuojama ar transportuojama ilgą laiko tarpą.

Palyginimui pateikiama maistinė ir energetinė vertė 100 g valgomosios produkto dalies:

Maistinės medžiagos pavadinimas

Mato vienetas

Pomidorai

Agurkai

Svogūnų laiškai

Salotos

Vandens

g

92,9

95,8

90,6

94,3

Sausųjų medžiagų

g

6,6

4,5

9,4

5,4

Augalinių baltymų

g

1,0

0,8

2,8

1,3

Riebalų

g

0,2

0,2

0,2

0,3

Angliavandenių

g

4,1

2,3

3,8

2,5

Skaidulinių medžiagų

g

1,6

0,7

2,1

1,4

Mineralinių medžiagų

g

0,6

0,5

1,1

0,9

Natrio

mg

6

9

12

20

Magnio

mg

23

13

22

23

Fosforo

mg

28

29

29

30

Kalio

mg

260

184

233

255

Kalcio

mg

11

21

89

57

Geležies

mg

0,4

0,2

2,2

1,1

Cinko

mg

0,25

0,19

0,37

0,57

Seleno

mg

1

0

1

1

Vitamino A

µg

107

18

420

197

Vitamino E

mg

0,60

0,15

1,60

0,54

Vitamino B1

mg

0,06

0,04

0,06

0,07

Vitamino B2

mg

0,08

0,04

0,07

0,09

Vitamino PP

mg

0,5

0,3

0,6

0,3

Vitamino C

mg

22,4

5,9

37,2

12,0

Folio rūgšties

µg

31

14

64

80

Energinė vertė

kcal

17

11

20

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 


VMVT informacija
Interneto archyvo nuotrauka