Atkinsono, Viduržemio, pagal kraujo grupę, pagal Šeltoną, kiniška, įžymybių ir dar begalė prigalvotų dietų žmones verčia svarstyti: ką rinktis? Suprantama, negalima vos perskaičius apie naują ir veiksmingą dietą stvertis jos kaip mažam vaikui ledinuko. Pirmiausia, reikia įsigilinti. O jei kyla abejonių ar kankina sveikatos sutrikimai, ne pro šalį būtų pasikonsultuoti su gydytoju. Pati išbandžiau ne vieną dietą, tačiau pati efektyviausia buvo grikių. Ją „aptikau“ interneto platybėse. Sakoma, kad ši dieta ypač populiari tarp Rusijos šou žvaigždžių. Laikantis šios dietos maždaug per porą savaičių galima numesti 7-12 kilogramų. Kaip? Grikiai valo organizmą ir, pasak sveikatos mitybos specialistų, suteikia sotumo jausmą. Laikytis šios dietos reikėtų vieną, dvi savaites, o vėliau – mėnesiui padaryti pertraukėlę.
Kaip paruošti grikius?
Ko gero įsivaizduojate, jog grikius reikės virti be druskos... Tikrai ne! Iš vakaro į indą suberkite grikius. Juos užpilkite verdančiu vandeniu – jokios druskos ar prieskonių. Grikiai per naktį išbrinksta taip, lyg būtų išvirti. Ryte pašildykite juos mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje ir visą dieną valgykite tiek, kiek norisi. Jei nepatinka vieni, beskoniai grikiai, užpilkite ant jų šiek tiek lieso kefyro. Svarbiausia – gerkite vandens ar žolelių arbatos, o jei vakare, prieš užmiegant, vis dar kankins alkis, atsigerkite skiesto kefyro.
Grikių kruopos – unikalus produktas
Grikiai žinomi daugiau nei keturis tūkstantmečius. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, jog ši grūdinė kultūra kilusi iš Pietų Indijos, vėliau pradėta auginti Kinijoje, Japonijoje ir Vidurinėje Azijoje. Pirmojo tūkstantmečio prieš mūsų erą pradžioje šis augalas per Iraną paplito Užkaukazėje. Europoje pasirodė tik XV amžiuje. Dar prieš mūsų erą grikiai buvo naudojami Tibeto medicinoje.
Maistinių medžiagų sudėtimi grikių kruopos yra unikalus produktas. Jose yra daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų nei kitose kruopose. Baltymai, esantys grikių kruopose, pagal aminorūgščių sudėtį pranoksta kviečius. Grikių kruopos – ypač vertingas energijos šaltinis. Didžiąją dalį energijos organizmas gauna iš angliavandenių, o šio elemento grikių kruopose yra iki 70 %. Šios kruopos pasižymi dideliu vitaminų kiekiu. Specialistai pažymi, jog vitamino B1 jose yra 4 kartus daugiau, nei manų kruopose ir 2 kartus daugiau, nei perlinėse. Vitamino B2 yra 2,5 karto daugiau, nei kitose kruopose. Juose taip pat randama lengvai pasisavinamų baltymų, krakmolo, riebalų, ląstelienos, organinių rūgščių, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalcio, obuolių bei citrinos rūgšties.
Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltiniai: www.galinta.lt; www.edita.lt
Nuotraukos: www.wheatlessbay.wordpress.com;
Meniu.lt informacija