Lydeka (lot. esox lucius, angl. Northern Pike, vok. Europäischer Hecht) – plėšri lydekžuvių (Esociformes) būrio žuvis. Gyvena 7-10 m. vidiniuose visos Europos vandenyse, išskyrus Pirėnų pusiasalį, pietinę Kroatiją, Italiją, Hebridų ir Šetlando salas. Giminiškų rūšių yra Šiaurės Amerikoje, Rusijoje, kai kur Azijoje. Lietuvoje paplitusi upėse ir ežeruose. Paprastai sugaunama 30-60 cm ilgio, 0,3-2,5 kg svorio. Mėgsta stovintį ar lėtai tekantį vandenį ir gilias, tankiai apžėlusias vietas. Šis receptas skirtas smaguriams, alpstantiems dėl lašišos kąsnelio. Taigi varvinančius seilę dėl žuvies galima lengvai apgauti pavaišinus ypatingai paruošta lydeka.
Šviežią lydeką per visą nugarą įpjauti (bet neperpjauti visai) labai aštriu peiliu. Nupjauti galvą ir uodegą, išimti vidurius, atsargiai išpjauti stuburą. Įpjauti. Švariu skudurėliu išvalyti vidų. Jokiu būdu negalima žuvies plauti!
Marinatui: sumaišyti 2 šaukštus vidutinio rupumo druskos, šaukštą cukraus ir žiupsnelį kvepiančiųjų pipirų. Mišiniu (pagal skonį) pabarstyti lydekos vidų, abi puses suglausti, dėti į dubenį ar puodą ir paslėgti. Indą dėti į šaldytuvą. Po 2-3 parų „lašišą“ galima valgyti. Ir spalva, ir skoniu žuvis bus panaši į sūdytą lašišą. Skanaus!
Pagal užsienio spaudą parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.lewyckyj.com; www.winechief.com
Meniu.lt informacija