Kiekvienų metų pradžioje maisto gamintojai pristato naujausias sveikos mitybos madas atitinkančius produktus, kuriuos galėsime paragauti ir įsigyti prekybos centruose. Nuo užkandžių iki pietų ar vakarienės patiekalų – naujovės tikrai gali nustebinti net ir visko ragavusius. Štai penketukas visiems besistengiantiems maitintis sveikai ir nenuobodžiai.
Pikantiškų skonių jogurtai
Jeigu manote, kad jogurtas puikiausiai tinka su įvairiaiusiais saldžiais pagardais – uogomis, vaisiais, vanile ar cinamonu, sveiko maisto pramonė bando įprastinį jogurtų pasirinkimą apversti aukštyn kojomis.
Panašu, kad greitu metu gamintojai į parduotuvių lentynas pristatys ir galėsime paragauti kelis naujus pikantiško skonio jogurtus. Populiarėjant šakninėms daržovėms, jos įtraukiamos ir į jogurtus. Todėl nenustebkite pamatę jogurtą su burokėliais ar morkomis. Taip pat džiuginanti naujiena žaliųjų avokadų mėgėjams, nes tikrai bus galima paragauti jogurto ir su šiais sveikatai naudingais riebalais.
Lęšiai ir pupelės užkariauja makaronų pasaulį
Galbūt lęšiai ar pupelės labiau primena troškinius ar užtepėles, tačiau šiais metais ankštines daržoves vis dažniau matysime makaronų pavidalu. Sveikos mitybos propaguotojai ir žmonės norintys sulieknėti dažnai atsisako įprastinių makaronų dėl didelio kiekio angliavandenių ir mažos maistinės vertės.
Gamintojai ir vėl bando pasiūlyti atsakymą šiems vartotojams, pristatydami iš ankštinių daržovių miltų pagamintus makaronus, kuriuose yra daug daugiau sotumą suteikiančių baltymų ir mažiau angliavandenių. Lęšių, avinžirnių, žirnių ar pupelių makaronai paruošti su daržovėmis, žolelėmis, vištiena ar krevetėmis gali būti maistingas pasirinkimas vakarienei ar pietums net ir norint palaikyti liekną figūrą.
Daržovių ir vaisių užkandžiai
Visi žinome, kad norėdami gerai jaustis, turėtume valgyti daugiau daržovių ir vaisių. Tačiau dažnai šiuos pozityvius sveikatai tikslus gali sustabdyti tai, jog ne visada turime laiko pasigaminti daržovių patiekalus ar nusiplauti prekybos centre įsigytus vaisius. Užsimanę greito užkandžio, daug paprasčiau renkamės batonėlį ar traškučių pokelį.
Tačiau gamintojai ir vėl siūlo šokoladukus, batonėlius ir kitus riebius greitus užkandžius pakeisti daug draugiškesniais ir vertingesniais sveikatai vaisių bei daržovių užkandžiais. Traškučių mėgėjai galės išbandyti skrudintus brokolius, lapinius kopūstus su jūros druska ar aštriaisiais pipirais, taip pat pikantiškų skonių džiovintus bananus ar kokosus. Vietoj daug cukraus turinčių saldžių užkandžių bus siūloma rinktis vaisių tyrių batonėlius, šaltai džiovintus abrikosus ar net šokoladinius keksiukus su cukinijomis.
Negirdėtos pieno alternatyvos
Ar dėl mados, ar dėl sveikatos priežasčių, bet pastaraisiais metais pastebima, kad vis dažniau vietoj įprastinio karvių pieno pasirenkamas sojų, ryžių ar migdolų pienas. Ir nors pieno pramonės atstovai nesutinka, kad šie gėrimai būtų vadinami pieno vardu, tačiau tai nekeičia augančio vartotojų noro rinktis labiau tausojančius aplinką, neišnaudojančius gyvūnų ir neturinčius antibiotikų pakaitalus.
Šiais metais parduotuvių lentynose turėtų pasirodyti iki šiol dar nematyti žirnių baltymų, anakardžių riešutų gėrimai, kurie ne tik puikiai tiks pabalinti kavai, bet ir bus panašesnės maistinės vertės į karvės pieną. Tačiau nereikėtų beatodairiškai manyti, kad augalinės pieno alternatyvos yra tikrai sveikesnės – dažnai jose daugiau pridėtinio cukraus, konservantų. Todėl renkantis tikrai verta atkreipti dėmesį į sudėtį.
Daugiau grybų visur
Miško grybai yra puikus vitamino B12 šaltinis, kurio dažnai trūksta atsisakiusiems mėsos ir valgantiems augalinį maistą. Be to, grybai yra maistas gerosioms žarnyno bakterijoms, kurios atsakingos ne tik už gerą virškinimą, bet ir mūsų imunitetą. Šiais metais grybai bus ne tik rudeninio derliaus žvaigždė, o juos norėsite įtraukti į mitybą visus metus.
Visai nesvarbu ar valgote mėsą ar ne, tačiau nuo mados neatsiliksitę, jei galėsite pasigirti ragavę iš grybų pagaminto burgerio. Ekstremalesnių skonių mėgėjams bus siūloma paragauti kavos ar net šokolado su grybais. Gal atrodo ir neįprasta, bet grybai niekada nebebus tik sriuboje ar makaronų patiekaluose.
***
Jeigu esate ne tik maisto gurmanas, bet ir stengiatės maitintis pilnavertiškai, šiais metais tiesiog turite išbandyti penkias naujoves, kurios turėtų netrukus pasirodyti parduotuvių lentynose. Mielai pusryčiams valgantiems jogurtus, šiais metais bus proga išbandyti neragautus pikantiškus skonius. Lęšiai, grybai ir pupelės – nebebus tik troškinių dalis, maloniai nustebsite ragaudami iš jų pagamintus makaronus ir burgerius. Ir žinoma, pasirodys dar neragautų augalinių pieno alternatyvų. Tačiau, nepamirškite, kad madingas, sveiko maisto kategorijai priskiriamas, maistas dažnai nėra jau toks nekaltas, jame gali slėptis ir nemažai priedų. Todėl prieš ragaudami perskaitykite etiketę ant produkto.
Lauryna Nelkinė @Meniu.lt