Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vieno kąsnio šventė (Vilnius)

2005-12-02
Publicējiet savu rakstu

Vienas kąsnis gali kainuoti savaitę bandymų, parą kruopštaus darbo ir keletą valandų nervingo laukimo. Dėl vieno kąsnio galima siūdintis specialius drabužius, samdyti interjero dizainerį ir užsakymais užversti stalo dekoracijų meistrus. Nors praėjusią savaitę festivalyje-konkurse Vilniuje dėl vieno kąsnio išvaizdos ir skonio varžėsi tik 8 Lietuvos restoranai (o kvietimai dalyvauti buvo išsiųsti daugumai), laimėtojais galima laikyti visus dalyvius. Visų jų fantazija bei sugebėjimai buvo pastebėti ir įvertinti.

Dauguma konkursams abejingi
Į panašaus pobūdžio konkursą šalies restoranų virtuvių meistrai buvo pakviesti jau antrąsyk. Pirmosios gastronomų varžybos „Išvažiuojamasis furšetas“ pavasarį surengtos Palangos restorane „Vanagupė“. Šįsyk konkursantams savo salę pasiūlė sostinės viešbutis „Best Western Naujasis Vilnius“. Tarp kitų festivalio „Išvažiuojamasis furšetas – šventinis stalas“ dalyvių rungtyniavo ir patalpų šeimininkų atstovai.

Visoms komandoms teko pristatyti teminę konkurso kompoziciją iš vieno kąsnio užkandėlių ir atitinkamos stalo serviruotės. Tiek patiekalus, tiek stalų dekoracijas konkursantai atsigabeno su savimi.

„Vien Vilniuje turime šimtus restoranų, o dalyvauja tik keletas. Kulinariniai konkursai – tai barjeras, kurį dar daugeliui reikia peržengti“, – dėl menko maistininkų aktyvumo apgailestavo konkurso žiuri narė, ankstesnių gastronomijos varžybų Lietuvoje ir užsienyje dalyvė bei laureatė vyriausioji restorano „Medininkai“ virėja Aldona Gečienė.

Vis dėlto žiuri ir dalyviai pastebėjo, kad konkursinių darbų pažiūrėti atvyko nemažas būrys festivalyje iniciatyvos neparodžiusių restoranų atstovų.

Ruošėsi savaitę
Vertinimo komisijai buvo sunku apsispręsti – vieni stalai ir užkandėlės akį traukė išvaizda, o štai skonis buvo prastesnis, arba atvirkščiai. „Žiūri vertino, ar išties užkandėlės yra vieno kąsnio, be to, lemiamas išvadas lėmė skonis. Virtuvės meistrai neturėtų pamiršti, kad vienu kąsniu turime propaguoti skonį ir šviežumą“, – aiškino A. Gečienė.

Ji teigė, kad mūsų virėjų fantazija tobulėja, nevengiama kruopščių ir ilgai trunkančių darbų, – vienos užkandėlių detalės ruoštos iš vakaro, specialiai joms buvo džiovinami pomidorai ir baklažanai, kepti plikytos tešlos krepšeliai ir trapios tešlos pagrindai, be to, ieškota ir įdomesnio pateikimo. Užkandėlėms išdėlioti pasirūpinta skirtingų formų ir aukščių padėklais.

Nors mūsų gastronomijos specialistai dabar itin žavisi itališkais, ispaniškais produktais ir jūrų gėrybėmis, A. Gečienė atkreipė dėmesį, kad po truputį į furšetinių užkandėlių madą grįžta ilgą laiką buvę pamiršti produktai – mūsiškos morkos, burokėliai.

Gastronomijos konkurso vertinimo komisijoje dalyvavo ir žinoma dizainerė Julija Žilėnienė. Anot jos, restoranų kompozicijos buvo įdomios pažiūrėti, tačiau ypatingų naujovių nebuvo. Dizainerės nuomone, norint sublizgėti stalų dekoru, reikia kreiptis į dizaino specialistus. Tokią praktiką rengdamas pobūvius taiko ne vienas šalies restoranas.

Žiuri nuomonė dėl pirmosios vietos laimėtojų buvo vieninga, – visus konkurso vertinimo kriterijus atitiko šventinė sostinės restorano „Steak House Helios“ kompozicija.

„Užkandėles kūrėme specialiai konkursui, įvairias jų receptūras mėginome visą savaitę, o konkursinius darbus ruošėme parą“, – teigė festivalio dalyvės restorano virtuvės vadovė Honorata Lyndo ir virėja Ramunė Katilienė.

Žiūrovus ir konkurso komisiją sužavėjo festivalio laureatų stiklinėlėse patiektos trijų daržovių tyrės užkandėlės, dekoruotos karamelizuotomis pistacijomis. Taip pat – sraigių pavidalo vienas kąsnis iš trapios tešlos, kalakutienos ir basturmos su džiovinto baklažano žievelės „rageliais“.

Konkurso lyderės taip pat sukūrė grybukus, kurių kotams naudojo keptą ožkos sūrį ir šviežių figų įdarą, o kepurėlėms sudžiovino mandarino griežinėlius. Šių gastronominių šedevriukų autorės teigė, kad stilingą stalo kompoziciją „Šventė Steak House“ joms padėjo sukurti profesionalus dizaineris.

Antroji vieta atiteko Vilniaus restoranui „Itališka smuklė“ už kompoziciją „Dovanok iš širdies“. Nuo jos tik vienu tašku atsiliko trečiosios vietos prizininkai – sostinės greitojo maitinimo restorano „Užsuk“ kolektyvas, pristatęs „Žiemos šventės sonetą“.

Ramunė Žukauskienė
Mykolo Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija