Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Velykinis „Stručių genetikos centro“ pasiūlymas virėjams

2005-03-18
Publicējiet savu rakstu

Stručio mėsos patiekalus išbando vis daugiau Lietuvos restoranų ir kavinių. Sėkmingai ją naudoja restoranai Druskininkuose, šia sveika mėsa stebindami į kurortą atvykstančius poilsiautojus, patiekdami ją net ir labai garbaus amžiaus lankytojams.

Netrukus šviežia, atvėsinta ir šaldyta lietuviška strutiena ir jos gaminiai jau turi pasirodyti didžiuosiuose prekybos centruose. Ji yra žymiai aukštesnės kokybės, nei importuota šaldyta strutiena iš užsienio, nes ten stručiai fermose auginami dėl odos, todėl jų mityba kitaip subalansuota ir mėsa yra žemesnės kokybės. Tuo tarpu Lietuvoje, žemės ūkio kooperatyve „Stručių genetikos centras“ stručiai auginami būtent dėl mėsos. Čia jie veisiasi puikiai stručiams pritaikytose patalpose, šeriami visaverčiais pašarais, prižiūrimi diplomuotų specialistų, skerdžiami sertifikuotoje skerdykloje. Lietuvoje pasitaiko ūkininkų, kurie restoranams pasiūlo seno (kritusio ar sunegalavusio) stručio mėsą, kuri būna kieta. „Stručių genetikos centro“ tiekiama mėsa yra švelni ir minkšta net ir ją iškepus, nes čia skerdžiami tik jauni, 12-14 mėnesių stručiai.

Sveiką, dietinę stručio mėsą atranda ir ima vartoti ne tik gurmanai, bet ir visi besirūpinantys sveika mityba. Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, stručio mėsoje yra mažai riebalų ir cholesterolio, daug geležies. Tai savo spalva labai panaši į jautieną mėsa, bet švelnesnė už veršieną ir sėkmingai konkuruojanti su jautienos filė. Nors tai liesa mėsa, iškepus ji nebūna sausa bei išlieka švelnios struktūros. Kepant jos nuostoliai siekia tik 7 proc. (kai kepant jautieną nuostoliai būna iki 40 proc.).

Reikia nepamiršti, kad stručio mėsa nėra panaši į vištieną, todėl nereikia jos gardinti paukštienos prieskoniais ar marinatais (pvz. kariu). Jai labiau tinka aštrūs, jautienai skirti pagardai.

Artėjant šv. Velykoms „Stručių genetikos centras“ restoranams, kavinėms bei kitoms maitinimo įstaigoms siūlo savo lankytojus nustebinti patiekalais iš stručių kiaušinių. Jie yra dideli – sveria apie 1,3-1,8 kg, nors pasitaiko sveriančių ir iki 2,3 kg. Stručio kiaušinio trynyje yra labai mažai cholesterolio bei sočiųjų riebiųjų rūgščių. Iš jo galima paruošti 8-10 kiaušinienės ar omleto porcijų. Būtina pažymėti, kad stručių kiaušinių lukštas yra storas ir tvirtas, prilyginamas porcelianui, todėl jį galima puikiai išnaudoti kaip dekoratyvinį elementą – papuošti šviestuvą, padaryti kompoziciją su gėlėmis, naudoti kaip indą, o jį drožinėjant ar marginant išeis didžiulis margutis. Norint išsaugoti sveiką lukštą, patariama abiejuose kiaušinio galuose išgręžti po skylę ir išpūsti trynį. Iki kietos konsistencijos virti stručio kiaušinį tenka 45 min. Virtus stručio kiaušinius galima įdaryti ir patiekti banketų metu.

Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ informacija

Daugiau apie „Stručių genetikos centrą“ >>