Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vėjo, laisvės ir skrydžio skonis – labai geras (Vilnius)

2006-03-19
Publicējiet savu rakstu

Kiek baikerių barų yra Vilniuje? Lietuvoje? Nė vieno? Atsakymas neteisingas – vienas tikrai yra. Tai sostinės Gedimino prospekto viduryje esantis „Harwood“.

„Harwood“ – savitą veidą turintis baras, kuriame kaip namie jaučiasi ne tik su motociklu pusę pasaulio išmaišę baikeriai, bet ir kiekvienas, kurio širdis neabejinga kelionėms, skrydžiui, laisvei ir romantikai. Taip norėjo baro savininkai – užkietėję motociklininkai, kurie neslepia norintys kelionių troškimu užkrėsti jei jau ne visą Lietuvą, tai bent jau sostinę.

„Stengėmės sukurti aplinką, kuri būtų jauki ne tik baikeriams, bet ir visiems, kurie jiems prijaučia ir ilgisi gyvenimo kelyje. Tuo pačiu siekiame paneigti įvaizdį, esą bakeris yra alaus prigėręs prasčiokas. Ne ir dar kartą ne! Tarp baikerių ir keliautojų yra labai daug puikių, išsilavinusių, įdomių, uždegančių žmonių. Ši vieta – jiems“, – tvirtina „Harwood“ baro vadovas Mantas Stirbys.

Baras „Harwood“ gerokai skiriasi nuo kitose šalyse esančių vien tik baikeriams skirtų užeigų. „Svarstėme ir tokį „juodą“ variantą, tačiau nuėjome kitu keliu. Nutarėme pas save kviesti ne vien motociklininkus, o pritraukti visus laisvės besiilginčius žmones. Taip žvelgiame į tolimesnę ateitį, nes esame įsitikinę, jog anksčiau ar vėliau jie arba jų vaikai nuspręs įsigyti motociklą“, – šmaikštauja vadovas.

Amerikietiška virtuvė
Tenka pripažinti, kad barui „Harwood“ išties pavyko rasti pusiausvyrą tarp veržlaus vyriškumo ir jaukumo. Kelionių nuotaiką čia sukuria Amerikos, kurios gyventojai bene daugiausiai keliauja, stilius ir patiekalai. „Motociklai, „Harley Davidson“ legenda sujungia baikerius. Tikras geras amerikietiškas maistas sujungia žmones“, – aiškina baro vadovas. Ir priduria, kad „Harwood“ valgiaraštį padėjo kurti bene geriausias Lietuvoje amerikietiškos virtuvės žinovas Vytautas Staškevičius bei baro virtuvei vadovaujantis Martynas Praškevičius.

„Baro valgiaraštyje atsispindi mūsų kelionių įspūdžiai. Gyvenime teko nemažai pasibastyti po pasaulį – po Jungtines Valstijas, po Europą. Ragavome įvairių patiekalų, labiausiai patikusius dėjomės į galvą. Paskui Vytautas mūsų ir savo idėjas profesionaliai sudėliojo. Argi ne skanu?“, – teiraujasi šeimininkas.

Tokių sriubų kaip Bostono krevečių ir Kentukio aitrioji niekur daugiau Vilniuje išties nerasi. Kaip ir žadėjo šeimininkai – jos įdomios, skanios, stilingos ir sočios.

Rimtesnis valgytojas gali gauti klasikinį pipirinį didkepsnį, Teksako troškinį ar tikrai amerikietišką patiekalą – maltos jautienos didkepsnį.

Siūlomos ir solidžios užkandžių ir salotų – beje, labai skanių – porcijos. Pagarbą barui norisi atiduoti už kokteilius – tiek alkoholinius, tiek nealkoholinius, kurių kainoraštyje galima suskaičiuoti bent 18 skirtingų pavadinimų.

Alaus ir kitokio alkoholio pasirinkimas – kaip ir daugelyje Vilniaus vietų. Tačiau čia – kitaip nei kur kitur – galima paprašyti cigaro ar cigarilės.

O ir „Harv“ kainos nesikandžioja, turint galvoje, kad esame bene brangiausioje Lietuvos gatvėje – Gedimino prospekte.

Išsamiau susipažinti su vienintelio Lietuvoje baro keliautojams valgiaraščiu, organizuojamomis akcijomis, o ir atsiradimo istorija galima „Harv“ baro interneto puslapyje www.harwood.lt. Čia galima rasti ir kasdien atnaujinamą informaciją apie tos dienos pietų valgiaraštį.

Relikvijos – iš baikerių istorijos
Baro interjeras, kurį kūrė kaunietis architektas (taip pat ir baikeris) Darius Budrys, taip pat įžiebia širdyje kelionių troškimą. Dominuoja natūralių ir šiltų spalvų medžiagos – medis, oda ir kailis, tačiau greta – puikiai derantys veržlūs akcentai iš baikerių gyvenimo.

Bene įspūdingiausia interjero detalė – 2001 metų gegužės mėnesio 27 dieną Raseiniuose sudegusio motociklo „Harley Davidsono“ likučiai. „Tada įvyko didelė nelaimė, per baikerių šventę sudegė 16 motociklų. Lietuvos baikeriams tai buvo tikrai blogiausia diena istorijoje. Šią detalę bare padėjome tam liūdnam įvykiui atminti, norėdami pagerbti tuos vyrus, kurie nusiminė, bet nesugniužo“, – aiškina Mantas Stirbys.

Kitos detalės ne tokios emocingos, bet puikiai kuria bendrą kelionių nuotaiką. Ant vienos „Harv“ baro salių sienos išpiešta freska, kur baikerio akimis galima grožėtis Jungtinėse Valstijose esančiu Didžiuoju Kanjonu.

Ant kitų baro sienų – nuotraukos, sustabdžiusios įsimintinus kelionių vaizdus, greta jų – koliažas iš aštuntus metus renkamų plakatų iš baikerių sumažiavių, virš baro sudėlioti puodeliai ir taurės, parsivežti iš baikerių „supertūsų“. O rodyklės, rodančios kryptį ir atstumą iki „supertūsų“ vietų irgi kabo čia. Dėl visa pikta, jei lankytojas tiesiai iš „Harwood`o“ išsiruoš į kelią...

Vyriško žavesio barui suteikia ir nedidelės detalės – ant sienos kabantys seni automobilių numeriai iš daugelio pasaulio šalių, kelis dešimtmečius skaičiuojantys motociklininkų šalmai.

Vieta dalytis įspūdžiais
„Bare sudarytos sąlygos žmonėms dalytis kelionių įspūdžiais. Čia yra aukštos kokybės aparatūra, kuri leidžia peržiūrėti filmuotą medžiagą. Draugų kompanija gali susiburti ir uždaroje salėje, kur gali organizuoti vakarus, pažiūrėti kelionių filmus, pabendrauti“ – sako baro vadovas. Ir priduria: „Ir pasvajoti apie laisvę“.

Jis žada ir gerą muziką bei užtikrina: „Jokio popso. Tik geras rokas“.

„Harwood“ siekia užimti iki šiol Vilniuje likusią laisvą automobilininkų baro nišą. „Sostinėje nebuvo specializuoto baro netgi automobilininkams, ką jau kalbėti apie motociklininkus. Todėl čia turėtų gerai jaustis ir besidomintys – čia būtent ta vieta, kur galima pažiūrėti ir motociklininkų varžybas „GranPrix“, ir „Formulės 1“ varžybas.

Baro vadovas pastebi, kad tik keletą mėnesių veikiantis baras „Harwood“ iki šiol išvis nebuvo reklamuojamas, tačiau jau šiandien yra gana populiarus, tampa mėgstama žmonių susitikimo vieta. „Ateina ir jaunimo, ir vyresnėlių. O ir gražių merginų pas mus užsuka. Maloniausia, kai kartą užsukę svečiai pasižada sugrįžti su dar didesne kompanija, ir šį pažadą tęsi“, – tvirtina jis.

Daugiau apie barą>>

Herkus Verba
Baro „Harwood“ informacija