Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Turtinga Kipro virtuvė (2)

2007-10-22
Publicējiet savu rakstu

Viduržemio jūroje įsikūręs Kipras ne veltui kartais vadinamas muziejumi po atviru dangumi. Pasakiško grožio saloje galima paragauti gausybę patiekalų ir pasimėgauti puikiais vynais.

Kiprietiški gėrimai
Istorijos šaltiniai mini, kad dar garsusis Markas Antonijus savo mylimajai Kleopatrai vestuvių proga dovanodamas vyno ištarė: „Tavo meilė man tokia saldi kaip šis vynas…“ Kokį vyną dovanojo romėnas ir kiek tame tiesos, neaišku, bet žymiausiu pasaulyje šiandien laikomas desertinis Kipro vynas Commandaria... Pirmą kartą dvyliktame amžiuje pasauly išvydęs Commandaria gaminamas iš dirbtinai vytintų uogų. Toks vyno gaminimo būdas, kaip manoma, atkeliavo dar iš Antikos laikų. Vyno žinovai teigia, kad būtent dirbtinis vynuogių vytinimas kelis tūkstančius metų buvo vienintelė galimybė pasigaminti saldų vyną.

Brandy Sour (brendžio kokteiliai) – nacionalinis Kipro gėrimas. Vietiniai sako, kad galima pasigaminti daugybę Brandy Sour kokteilių. Vieną iš tokių kokteilių galime pasigaminti ir mes.

Vienam kokteiliui reikės 30 g brendžio, pusės citrinos šviežiai spaustų sulčių, pusės arbatinio šaukštelio cukraus pudros. Viską suplakite kartu su grūstu ledu, išpilkite į citrinos riekele papuoštą viskio taurę ir įmeskite vyšnią.

Delikatesų meniu
Salos virtuvėje galima pasimėgauti švelniu minkštu sūriu kaskavalli, duona pitta ar tahini – sezamų tyre, kuri ypač populiari rytinėje Kipro dalyje. Vynas yra labai populiarus ingredientas marinuojant įvairius gaminius, o daugelis patiekalų panašūs į graikiškuosius.

Hiromeri – tai jau 44 metus skaičiuojantis kiprietiškas delikatesas. Taip vadinamas rūkytas kumpis gaminamas iš kiaulės kojų, brandinimui naudojamas vyno marinatas ir druska, vėliau išrūkoma. Visas procesas užtrunka maždaug keturis mėnesius.

Pastourmas Soutzouki – jautienos dešrelės, puikus užkandis prie vyno.

Posirti – kiaulienos šonkauliai, mirkomi raudoname vyne su druska, pipirais, kalendra ir kmynais.

Souvlaki – kiaulienos kebabas.

Yemista – ryžiais bei kapota jautiena kimštos daržovės (cukinijos, baklažanai, paprikos). Vegetarams siūloma yemista yra be mėsos.

Stifado – jautienos ir nesmulkintų nedidelių svogūnų „galvų“ troškinys. Populiarus ir Graikijoje. Bulgarai šį patiekalą ruošia be mėsos.

Tigania – omletas, paruoštas iš grybų, artišokų ir cukinijų (vegetariškas patiekalas).

Trakhanas – sriuba, pagaminta iš mirkytų grūdų. Viskas užpilama jogurtu (vegetariškas patiekals).

Tzantziki/talattouri – patiekalas, gaminamas iš jogurto, agurkų ir mėtų.

Elioti – alyvuogių duona. 

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu