Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentė Rūta Šiušienė teigia, kad mūsų šalyje galimybės mokytis svetingumo verslo specialybių yra iš tiesų didelės, tačiau būtų gana sudėtinga išskirti, kokios mokymosi įstaigos galėtų būti geriausiu pasirinkimu – paprasčiausiai tai būtų įžeidimas nepaminėtų įstaigų pedagogams. Svetingumo verslo specialybių mokytojai, Rūtos Šiušienės teigimu, deda iš tiesų daug pastangų ruošiant puikius specialistus, todėl galima būti užtikrintiems, kad pasirinkta mokymosi įstaiga padės tapti kvalifikuotu specialistu.
Bene dažniausiai pasirenkamos mokymosi įstaigos – tai Vilniaus kooperacijos kolegija ir Kauno maisto pramonės ir prekybos centras. Čia galima įgyti virėjo, konditerio, barmeno, padavėjo kvalifikaciją, o šiose mokymosi įstaigose didelis dėmesys skiriamas ne tik kokybiškoms teorinėms žinioms, bet ir praktikai. Sudaromos sąlygos atlikti praktiką įvairiose viešojo maitinimo įstaigose, neretai pasitaiko, kad gabūs praktikantai įdarbinami dar praktikos metu.
Vilniaus kooperacijos kolegijos studentai – puikiai įsitvirtinantys darbo rinkoje
Tai – viena pirmųjų ekonominio profilio aukštųjų mokyklų Lietuvoje, kurios absolventai yra vieni geriausiai įsitvirtinančių darbo rinkoje. 2012 metų duomenimis, iš 365-ių baigusiųjų neįsidarbino tik 49 absolventai (13,4 proc.). Vilniaus kooperacijos kolegija siūlo mokytis maitinimo verslo organizavimo specialybės, kuri yra viena paklausiausių darbo rinkoje. Kvalifikuoti pedagogai parengia specialistus, gebančius įkurti, planuoti ir organizuoti maitinimo įstaigos veiklą. Šios specialybės mokymosi trukmė – treji arba ketveri metai, atsižvelgiant į studijų formos pasirinkimą. Vilniaus kooperacijos kolegijoje didelis dėmesys skiriamas profesinei praktikai, kuri sudaro 18 procentų studijų programos apimties. Praktika vyksta praktinio mokymo imitacinėje firmoje „Reda“, kurioje imituojamos kavinių, restoranų realios darbo sąlygos.
Profesinės karjeros startas Klaipėdos turizmo mokykloje
Šeštą dešimtmetį skaičiuojanti profesinio rengimo mokykla ne tik puoselėja gilias tradicijas, bet ir eina technologinių inovacijų ir tarptautinio bendradarbiavimo keliu. Mokyklos specialistai, įvertindami sparčius visuomenės ir technologijų pokyčius, kuria naujas mokymo programas, pertvarko mokymo bazę, kad užtikrintų šiuolaikišką mokinio parengimą darbui. 2014 m. rugsėjį atidarytas Viešbučių ir restoranų bei prekybos sektorinio praktinio mokymo centras, kurio įrengimui skirta 18,45 mln. litų. Jame sumontuota pati naujausia restoranų ir prekybos įmonių įranga. Mokyklos mokinių ir jau versle dirbančių asmenų mokymui bus naudojamos naujos virtuvės, konditerijos cechai, restoranas, kavinė, cukrainė, parduotuvė, barmenų ir padavėjų praktinio mokymo laboratorijos, modernūs, naujausia IT technika bei programine įranga aprūpinti kabinetai.
Klaipėdos turizmo mokykla yra paskirta bazine Viešbučių, restoranų ir viešojo maitinimo sektoriaus profesinio rengimo mokykla, todėl mokyklos kolektyvas, mokymo turinys bei kokybė nuolat tobulėja.
Per pastaruosius penkerius metus 82 mokyklos darbuotojai stažavosi Austrijoje, Rumunijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Kroatijoje, Maltoje, Vengrijoje, Čekijoje ir kt. Į įvairias užsienio šalis buvo išsiųsta 114 mokinių, jie atliko praktiką pažangiose maitinimo, apgyvendinimo ir prekybos įmonėse.
Mokykloje įrengta valgykla, kurioje klaipėdiečiams maistą gamina ir patiekia mokyklos mokiniai. Konditerijos meno besimokantys mokiniai dirba mokykloje įrengtame konditerijos ceche, šviežiai pagamintais jų gaminiais prekiaujama čia pat įrengtoje krautuvėlėje. Taigi mokykla ir mokymo procesas nėra izoliuoti, mokyklos gyvenime ir praktinio mokymo procese nuolat dalyvauja ir miesto bendruomenė bei verslininkai, potencialūs absolventų darbdaviai.
Mokslas mokykloje nemokamas, o pažangiai besimokantys gauna ir stipendiją. Visą profesinį mokymą sudaro teorinė ir praktinė dalys, teorijai skiriama apie 1/3, o praktikai – apie 2/3 mokymo laiko.
Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras: gausus specialybių pasirinkimas
Čia siūlomas gana platus svetingumo verslo specialybių pasirinkimas: yra galimybė mokytis konditerio, padavėjo ir barmeno, maisto pramonės darbuotojo, virėjo specialybių. Stojantieji gali turėti pagrindinį arba vidurinį išsilavinimą, nuo to priklauso mokymosi trukmė – vieneri metai baigusiems 12 klasių arba treji metai baigusiems 10 klasių. Egzistuoja ir specialiojo ugdymo programa – galima įgyti konditerio specialybę: mokytis priimami moksleiviai, baigę pagrindinę mokyklą arba dar jos nebaigę, turintys specialiųjų ugdymo poreikių, ne jaunesni nei keturiolikos metų.
Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre yra galimybė mokytis ir suaugusiems: siūlomos formaliojo ir neformaliojo mokymo programos, kurios leidžia virėjams ir konditeriams tobulinti turimą kvalifikaciją, mokytis padavėjo, barmeno ir kitų svetingumo verslo specialybių. Asmenys, dirbantys pagal specialybę, turi galimybę teorinio mokymo dalykus mokytis nuotoliniu būdu.
Darbo rinkos mokymo centrai padeda integruotis darbo rinkoje
Įvairiuose Lietuvos miestuose yra įkurti darbo rinkos mokymo centrai, kuriuose galima įgyti įvairių svetingumo verslo specialybių. Darbo rinkos mokymo centrų tikslas – padėti integruotis naujoje profesinėje srityje, parengti kvalifikuotus specialistus bei padėti tobulinti turimą kvalifikaciją. Darbo rinkos mokymo centrus galima rasti didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Čia galima įgyti norimą kvalifikaciją arba tobulinti jau turimą, o mokymų pabaigoje yra išduodami kursų baigimo pažymėjimai.
Mokymasis visą gyvenimą
Erasmus – didžiausia pasaulyje mainų programa, pradėta vykdyti 1987 m. Lietuva Socrates/Erasmus programos dalyve tapo 1998 m. Nuo 2007 m. iki 2013 m. Erasmus pradėta vykdyti pagal naują Mokymosi visą gyvenimą (Life-LongLearning) programą. Mokymosi visą gyvenimą programa remia mokymosi galimybes nuo vaikystės iki senatvės ir apima visas ugdymo pakopas.
Šiuo metu yra vykdoma Erasmus+ programa, kurios pagrindinis tikslas – skatinti ES šalių bendradarbiavimą, užtikrinti mokymąsi visą gyvenimą ir tobulinti profesinį pasirengimą. Suteikiamos galimybės svetingumo verslo studentams, mokytojams ir darbuotojams vykti į stažuotes Europos Sąjungos šalyse, dalintis gerąja patirtimi ir įgyti naujų įgūdžių. Projektas truks iki 2020 m., ir planuojama, kad per šešerius metus užsienio šalyje mokysis ar stažuosis virš 4 milijonų projekto dalyvių.
2013 m. pagal mainų programą į 12 dienų stažuotę Italijoje vyko Lietuvos vyriausių virėjų ir konditerių bei Lietuvos viešbučių restoranų asociacijų nariai.
Nuotolinis mokymas
Mokymasis nuotoliniu būdu – tai puiki galimybė įgyti daugiau žinių ir tobulinti turimus įgūdžius. Nuotolinių kursų šiandien galima rasti ir lietuvių kalba, tačiau pasirinkimas kol kas nėra platus, o didelė dalis seminarų yra mokami. Norintys tobulėti turi galimybę tai daryti užsienio kalbomis: apsilankius internetiniame puslapyje www.coursera.org galima rasti daugiau nei 400 įvairių nemokamų kursų, kuriuos parengė geriausios pasaulio švietimo įstaigos. Dauguma mokymų vyksta kelias savaites, po jų yra laikomas testas, kuris padeda išsiaiškinti, kaip pavyko įsisavinti mokymų metu įgytas žinias.
Internetiniame puslapyje galima rasti išsamų kiekvienų mokymų aprašymą, kuris gali padėti nuspręsti, ar tam tikri kursai galėtų būti geriausiu pasirinkimu. Mokymasis nuotoliniu būdu gali padėti lavinti užsienio kalbos mokėjimą, gilinti turimas žinias ir lavinti įgūdžius. Už mokymus atsakingi dėstytojai studentams pateikia visą reikalingą medžiagą, vyksta interaktyvios paskaitos ir tarpiniai atsiskaitymai/darbų vertinimai, o paskirtomis datomis yra laikomi egzaminai. Sėkmingai baigus tam tikrus mokymus gali būti atsiunčiamas dėstytojo pasirašytas diplomas, apvainikuojantis kursų pabaigą. Tai – iš tiesų puikus būdas mokytis ir tobulėti, ir tai galima daryti visiškai nemokamai.
Kursų temos nuolat keičiasi, pasipildo naujomis. Šiuo metu su maistu susijusios temos, kurias galima studijuoti nuotoliniu būdu: „Vaikų mityba ir patiekalų vaikams gamyba“, „Tvarus maistas ir gyvulininkystė“. Analogiška nuotolinių kursų bazė www.edx.org siūlo tokias su maistu ir mityba susijusias temas: „Maistas sveikatai“, „Mitybos įtaka ligoms ir sveikatos būklei“ ir kt. Praėjusiais metais Lietuvos šefai per Coursera nuotolinių mokymų bazę mokėsi Harvardo universiteto mokslininkų ir garsių Amerikos ir Ispanijos restoranų vadovų kursuose „Science and Cooking“.
Mokymaisi internete labai pažengė į priekį ir suteikia galimybę ne tik klausytis ir žiūrėti paskaitas bei skaityti pateiktą literatūrą, bet ir laisvai bendrauti su dėstytojais bei kitais kurse studijuojančiais, įkelti atliktus namų darbus, gauti komentarus ir patarimus.
Kulinarinio meistriškumo kursai ir konkursai
Pastaraisiais Lietuvoje dažniausiai rūpinasi LRVVKA. Kartu su partneriais asociacija organizuoja mažiausiai 4 profesinio meistriškumo kursus, skirtus virėjų ir šefų kompetencijai kelti. Dažnai kursų metu profesionaliems Lietuvos virėjams talkina kolegos iš užsienio. Kursų temos įvairios (pvz.: Šventinių valgiaraščių idėjos; Lietuviškos žuvys, ruoštos moderniu stiliumi; Lietuviškų sūrių naudojimas bei inovacijos su iSi sifonais šiuolaikinėje virtuvėje; Vištiena kitaip; Miltinių pusgaminių ir gaminių paruošimo technologijos bei patiekimas restoranuose; Šiuolaikiniai porcijinių desertų gamybos metodai; Kompozicija ir struktūra: efektyvesnis gaminimas, vadovaujantis moksliniu supratimu), o informaciją apie planuojamus renginius galima rasti LRVVKA svetainėje arba Meniu.lt portale.
Kiekvienais metais vyksta net keletas geriausių virėjų konkursų, geriausių BBQ meistrų konkursai, kurie taip pat yra puiki terpė tobulėti, dirbti kartu su profesionalais ar pasisemti idėjų.
Taigi, mūsų šalyje yra organizuojami įvairūs meistriškumo konkursai, suteikiamos galimybės tobulinti kvalifikaciją įvairiose mokymosi įstaigose bei dalyvauti projektuose. Norintys mokytis nuotoliniu būdu gali rasti nemažai įvairių kursų, kuriuos siūlo užsienio šalių dėstytojai: tai gali būti iš tiesų puiki galimybė, nes kursai yra nemokami, o sėkmingai išlaikius egzaminus yra gaunamas dėstytojo pasirašytas pažymėjimas. Galimybių mokytis ir tobulėti tikrai yra, tereikia atrasti tinkamiausius mokymo
Plačiau skaitykite naujausiame “Restoranų verslas” numeryje: http://www.restoranuverslas.lt