Prestižiškiausiu pasaulyje vadinamo „Michelin“ restoranų gido, apimančio 20 Europos valstybių ir JAV viešojo maitinimo įstaigas, leidėjai šių metų lapkritį planuoja pristatyti pirmąjį „Michelin“ restoranų Tokijuje gidą.
„Michelin“ gidas plečia savo tarptautinę veiklą. Japonija, tiksliau – Tokijas, mums pasirodė geriausia vieta pradėti dirbti šiame žemyne. Japonija turi gilias maisto gaminimo tradicijas ir gurmaniškų patiekalų“, – aiškina Jean-Luc Naret, „Michelin“ gidų direktorius. Tokijo restoranų gidas bus pirmasis „Michelin“ gidų leidėjų leidinys Azijoje.
Europos ir Japonijos „Michelin“ vertintojų komanda Tokijuje pradėjo dirbti vasarą. Jie anonimiškai lankėsi miesto restoranuose ir viešbučiuose, vertino patiekiamą maistą, aptarnavimą ir gyvenimo sąlygas. „Michelin“ gido restoranui suteikta žvaigždutė laikoma jo virtuvės kokybės ženklu.
Japonai abejoja
„Michelin“ restoranų gido leidėjų planai sukėlė Japonijos virtuvės meistrų nepasitenkinimą, esą dabar Prancūzijos gurmanai jiems nurodinės, kaip gaminti sušį, skelbiama interneto svetainėje „guardian.co.uk “.
Nors gido leidėjai ir vertintojai patikino, kad Japonijos sostinės restoranams nėra dėl ko nerimauti, virtuvės meistrai jais nepasitiki. Kai kurie iš jų užsiminė, jog „gastronomijos biblijai“ dirbantys „pašaliečiai“ nėra pakankamai kvalifikuoti, kad galėtų vertinti tokius subtilius dalykus kaip žalios žuvys.
„Prancūzai nieko nesupranta apie sušį ir iki šiol nemoka tinkamai elgtis su šviežiomis žuvimis. Tad kaip jie gali mus vertinti? – klausia Yoshikazu Ono, Tokijuje veikiančio sušio restorano „Sukiyabashi Jiro“ virtuvės meistras. – Jei jie iš tikrųjų nori suprasti ir įvertinti japonų nacionalinės virtuvės subtilybes, pirmiausia turėtų gerai išstudijuoti šalies istoriją ir kultūrą, o paskui rašyti savo gidą.“
Bijo ir gina
Anoniminiai „Michelin“ restoranų gido vertintojų, kuriems įtikti be galo sunku, vizitai pirmiausia naudingi paprastiems restoranų klientams – restoranų trokštamas aukščiausias trijų „Michelin“ žvaigždučių įvertinimas garantuoja, kad puikiausias aptarnavimas ir šviežias maistas bus patiekiamas visiems ir visada.
„Tai, kad mes pasirinkome vertinti Tokijo restoranus, reiškia, jog maisto kokybė čia ypač gera. Virtuvės meistrams – „Michelin“ žvaigždutė yra malonus įvertinimas. Jie žino, kokia griežta mūsų vertinimo sistema, bet ir supranta, jog tai naudinga verslui“, – dėsto gido atstovai.
Osama Nishida, sušio restorano „Masukomi“ virtuvės meistras, sako, kad kuklūs Japonų šefai neturėtų baimintis vertintojų. „Anksčiau ir aš būčiau nerimavęs, nes užsieniečiai nesugebėdavo atskirti geros žalios žuvies nuo blogos. Dabar sušis populiarus visame pasaulyje, todėl net ir ne japonai gali suprasti ir įvertinti šį subtilų patiekalą“, – sako meistras.
Japonai jautriai reaguoja į savo nacionalinės virtuvės kritiką ir tradicijų iškraipymus. Neseniai Japonijos žemės ūkio ministras subūrė ekspertų grupę, greitai pramintą „sušio policija“, kuri išduotų sertifikatus „tikriems“ užsienyje veikiantiems japonų restoranams. Tokių veiksmų imtis paskatino užsienyje atsiradusios keisčiausios tradicinio patiekalo variacijos – pvz., „ant grotelių keptas pipirų sušis“.
Parengė Daiva Sutkutė
„Verslo žinios“, 2007 04 20
Interneto nuotrauka
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>