Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Smuklė kaip smuklė: paprasta ir šurmuliuojanti (Vilnius)

2007-06-29
Publicējiet savu rakstu

Pramogų ir poilsio centre „Belmontas“ šiltuoju metų laiku lankytojų apstu. Čia veikia restoranas, smuklė ir lauko kavinė, bet maitinimo įstaigų gausa tikrai negarantuoja, kad prisėsite ten, kur norėsite.

Po darbo dienos biure su kondicionuotu oru vakarienė lauko kavinėje ar restorane, kad ir prie dirbtinio vandens telkinio, – viliojanti mintis. Ją pasigavę vykstame į „Belmonto“ pramogų ir laisvalaikio centrą. Mėgsta čia užsukti vilniečiai, draugus iš kitų miestų ar kraštų atsivežti, gimtadienius švęsti, vestuves šokti.

Vasarą 2 ha „Belmonto“ teritorijoje smagu tiesiog pasivaikščioti – vandens kanalai, dirbtinės kaskados, septyni tiltai, didžiulis fontanas, preciziškai prižiūrėtos pievelės. Vaikštinėtojų netrūksta, bet mes dar ir alkani.

Ketinome vakarieniauti lauko kavinėje, bet planus sujaukė vos išlipus iš automobilio užklupusi liūtis. Apie pramogų centro restoraną girdėjome neblogų atsiliepimų, tad susigūžę nuo lietaus tipename ten, bet durų dar nepriėjusius sustabdė lauko bare dirbanti mergina, maloniai atsiprašė ir patarė sukti į smuklę – restorane laisvų vietų nėra. Joanos Carinovos smuklėje laisvų stalelių radome – tiesa, vos keletą. Akivaizdu, prieš kviečiant partnerius ar draugus pavakaroti „Belmonte“, stalelį geriau užsisakyti iš anksto.

Ramybės neieškokite
Carinovos smuklėje „VŽ Savaitgalis“ lankėsi prieš kelerius metus. Kas gi pasikeitė? Smuklė yra smuklė – tik įžengus pasitinka šurmulys, tad ramiai su verslo partneriais čia tikrai nepasikalbėsite. Geriau atvažiuokite triukšmingai atšvęsti sėkmingo sandorio.

Kol dairomės, kur prisėsti, pro mus prabėga keli labai susirūpinę padavėjai, nė vienas dėmesio į mus neatkreipia. Kuo greičiau sėdamės prie pirmo laisvo stalo, nes tokių kaip mes – besidairančiųjų ir besislepiančiųjų nuo lietaus – randasi daugiau.

Joanos Carinovos smuklėje – trys salės. Didžiausioje stovi dideli ir platūs mediniai stalai, ant sienų kybo šautuvai, ragai, kailiai, ant palangių – kiškių, lapių, šeškų iškamšos. Toks, sakytum, miniatiūrinis Tado Ivanausko zoologijos muziejaus variantas – vaikams turėtų būti įdomu. Antrajame smuklės aukšte esančioje salėje interjeras panašus: sienos nukabinėtos senoviniais rakandais, raktais, spynomis. Mes prisėdome smuklės terasoje. Stalai mediniai, kiek mažesni, suolai patogūs, liaudiškų atributų mažiau. Jauku ir po kiemą gali pasižvalgyti. Prieš kelerius metus kolegės aprašytos dvi juodosios gulbės tvenkinyje vis dar plaukioja.

Neišrankiems
Smuklė svečius vaišina lietuviškais patiekalais. Jie paprasti, įprasti, tad gurmaniškos vakarienės reiktų vykti į kitą viešojo maitinimo įstaigą. Daugelis patiekalų, kaip ir dera tikrai lietuviškai virtuvei, patiekiami su bulvėmis ar bulvių koše, porcijos nemažos – patiks mėgstantiesiems gerai prisikimšti pilvus.

Atrodo, valgiaraštis per tuos kelerius metus daug nepasikeitė. Vis dar galite paragauti specialių, keliems žmonėms skirtų patiekalų – „Joanos Carinovos vaišės“ iš didžkukulių, žemaičių blynų, vėdarų, plokštainio, bulvinių blynų rinkinio (48,50 Lt) ir „Leoniškių dvaro puota“ iš vištos šlaunelės, dešrelių, kiaulienos šonkaulių, kiaulės ausų su bulvėmis, troškintais kopūstais ir agurkais (49,90 Lt). Gerų atsiliepimų girdėjome apie siūlomą „Kinkulkinų šposą“ – karka 3 asmenims: kiaulienos kulninė, žirniai su spirgais, agurkai, pomidorai, alyvuogės, paprika, krienai, pomidorų padažas (49,90 Lt).

Mūsų ragautieji patiekalai buvo tradiciškai lietuviški. Ponų sriuba (vištiena, pomidorai, baklažanas, svogūnai ir grietinėlė – 8,50 Lt) turėtų patikti tirštų sriubų mėgėjams – ji rieboka, daug vištienos, panašesnė į troškinį su daug padažo.

„Žvejys pagyrūnas“ (24,50 Lt) – minkštas, sultingas virtas sterkas, ryžiai, daug daržovių, riebokas grietinėlės ir krapų padažas – buvo skaniausias iš ragautų karštųjų patiekalų. Lašišos kepsnį („Paskutinis šuolis“ (lašišos filė, ryžiai, alyvuogės, citrina, cukinija ir citrininis padažas) – 24,50 Lt) valgiusi kolegė pavydžiai žiūrėjo į kalną daržovių prie sterko, mat jos žuvis buvo sausoka, trūkumus kiek užglaistė padažas.

Karolio de Vimo kepsnio (jautienos išpjova, rūkyta kiaulienos šoninė, daržovės, alyvuogės, bulvė su lupena, su varškės kremu ir žaliu sviestu – 28,90 Lt) ragavęs kolega tarstelėjo, kad šis patiekalas neturi nieko bendra su jautienos kepsniu – mėsa buvo sausa, prieskonius virėja turbūt pamiršo.

Bet užtai visi džiaugėmės šiltu morkų pyragu su vaniliniu padažu (6,50 Lt).

Kainos smuklėje nesikandžioja – salotų ragausite už 7,50–10,90 Lt, sriubos kainuoja nuo 5,90 iki 8,50 Lt, už bulvių patiekalus sumokėsite iki 11 Lt, karštieji patiekalai kainuoja 12,50–28,90 Lt (išskyrus minėtuosius). Gėrimų sąrašą pavadinkime paprastu ir tradiciniu – vyno daugiau siūloma buteliais (iki 98 Lt už butelį), norėdami taurės, rinksitės iš kelių rūšių baltojo ir raudonojo (nuo 4,50 Lt), už bokalą (0,5 l) alaus sumokėsite 4,90 Lt, alaus ąsotis kainuoja 26 Lt. O kokia smuklė apsieitų be trauktinių, degtinės, midaus, viskio ir kitų stipriųjų gėrimų? Rasite jų ir čia.

Apie bėgiojančiuosius
Vietos smuklėje daug, lankytojų – daug, padavėjų – taip pat. Bėgioja jie greitai – tik spėk pamatyti. Atrodo, visiems dėmesio turėtų užtekti, svečiai patiekalų ir gėrimų laiku galėtų sulaukti. Valgiaraštį gavome vos prisėdę, kol jį vartėme, keliskart pribėgo ir pasiteiravo, ar jau išsirinkome. Norimo vyno ir arbatos gavome greitai. O štai patiekalų laukėme ilgai. Galiausiai sulaukėme – bemaž visų iš karto. Iš pradžių ant stalo atkeliavo karštieji patiekalai, po kelių minučių – sriuba, o trečiu „reisu“ – įrankiai. Atsainiais ten dirbančių padavėjų nepavadinsi – visus pageidavimus pildo, tik gal kiek išsiblaškę, o gal tiesiog pavargę.

Daugiau apie pramogų ir poilsio centrą>>

Daiva Sutkutė
„Verslo žinios“, 2007 06 22
Interneto archyvo nuotr.
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>