1831 metais Aeneas Coffey išrado ir užpatentuotavo naują destiliavimo būdą, kuris pavadintas Coffey or Patent Still. Jis panašus į dalinį destiliavimą naudojamą naftos rafinavime. Šis būdas buvo kur kas efektyvesnis, leido pasiekti didesnį masto efektą, gaminti viskį pramoniniu būdu. Šio metodo pagalba buvo gaminamas pigesnis, bet ne toks stiprus ir švelnesnis viskis.
Kilmarnock’as, daržovių ir vaisių pardavėjas, buvo pirmasis pradėjęs gaminti, blended whiske, maišytą viskį. Jis darė tai ekonominiais sumetimais, maišydavo pigesnį viskį, nusileidžianti skonio savybėmis, su salyklinių miežiu viskiu, kad išsilygintų skonis.
Viskio statinės buvo gabenamos vežimais ar geležinkeliu į Galsgow ar Edinburgą, kas lėmė didelę tokių gamyklų koncentraciją Speyside regione. Speyside turėjo tiesioginį geležinkelio susisiekimą su Edinburgu. Tai buvo didžiosios ekspansijos periodas – produkcijos pertekliaus metas.
Tada atėjo Pirmasis Pasaulinis karas, Prohibicija ir Didžioji Depresija, kas lėmė didžiulį viskio gamyklų bankrotų, susiliejimų ir pardavimų srautą. Viskio verslai intensyviai susijungdavo, sudarydami galingas gėrimų kompanijas, kurių tikslai skyrėsi nuo vyno ar alaus kompanijų.
Kitas viskio verslo racionalizacijos procesas vyko 70 metų pabaigoje, naftos krizės metu. Kompanijos įsigydavo gamyklas vien mažindamos konkurenciją, norėdamos pergudrauti konkurentus, o ne realaus poreikio skatinamos. Naujai įsigytos gamyklos buvo nedelsiant uždaromos. Panašūs procesai vyko ir 80 metų pabaigoje.
Viskio atsargos, kurios išliko nuo gamyklų pirkimų 70 ir 80 metais, buvo pardavinėjamos kaip perteklius, dažniausiai viskio maišymo tikslais. Tai paskatino nepriklausomų pilstytojų fenomeno atsiradimą, kuris sukūrė pagrindą Single Malt Scotch Whisky rinkos atsiradimui. Single Malt Scotch Whisky – tai salyklinis viskis pagamintas vienoje gamykloje iš vienos salyklinių grūdų rūšies. Single Malt viskis anksčiau buvo pigesnio, blended whiskey (maišyto viskio) šešėlyje.
Susivienijimai, susiliejimai ir pirkimai lėmė dabartinės viskio rinkos situacijos Škotijoje susiformavimą, su keturiomis pagrindinėmis valdymo grupėmis, tai:
Diagio (£29 mlrd - 148,7 mlrd Lt).
Pernod Ricard (£5.5 mlrd - 28,2 mlrd Lt).
Allied Domecq (£5 Billion – 25,6 mlrd Lt).
Edrington Group (privati kompanija, truputėlį mažesne už Allied).
Joms priklauso 75 procentai 85 i šlikusių gamyklų. Taip pat egzistuoja keletas smulkių mažesnių valdymo grupių, tokių kaip Burn Stewart, ir keletas nepriklausomų, kurios sudaro likusią dalį.
Per 150 metų, iš 329 gamyklų išliko tik 85 (tik 30 iš jų yra nuolat organizuoja prekių realizavimą). Didelės valdymo grupės pastoviai ieško būdų, kaip galėtų sustiprinti savo padėtį rinkoje, dar labiau padidindamos pelnus. Vien Dagio United Distillers priklauso apie pusė gamyklų. Manoma, kad rinkoje išliks tik stipriausi, daugelis gamyklų bus „ilgam uždarytos“, kitaip – išpirktos konkurentų, kol išryškės didysis viskio gamyklų 40-tukas.
Pagal kurdesz.pl; bruichladdich.com; en.wikipedia.org Elena Germanovič
scotlandwhisky.com; cooperschoice.com nuotr.
Meniu.lt informacija