15 sidabro, 3 bronzos medaliai ir šūsnis diplomų – su tokiu laimikiu iš spalio 4-7 dienomis Maskvoje vykusio II tarptautinio Kremliaus kulinarinės taurės čempionato sugrįžo aštuoni Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) komandos „Gintarinis aljansas“ nariai. Penki iš medalių papildė komandos kapitonės sostinės restorano „Medininkai“ gamybos vadovės Aldonos Gečienės asmeninę kolekciją. Nuovargį po varžybų dar jaučianti virtuvės šefė ant laurų užmigti neketina. Medalius iškovojusiais patiekalais ji netrukus papildys rudeninį restorano meniu ir specialius kalėdinius pasiūlymus.
Tarptautinis egzaminas
Viešbučio „Europa Royale“ restorano „Medininkai“ virtuvės vadovė stengiasi dalyvauti visose rimtesnėse kulinarijos varžybose Lietuvoje ir tose, kur rungiasi Baltijos šalių atstovai. Kremliaus čempionate drauge su lietuvių komanda jėgas ji išmėgino ir pernai. Skirtingi meistrės patiekalai tąsyk taip pat įvertinti sidabru ir bronza. Šiemet nepraleisti čempionato buvo ir prestižo reikalas.
Kaip ir pernai, čempionatas buvo vienos didžiausių Europoje IX tarptautinės visuomeninio maitinimo parodos „PIR. 2006“ renginys. Tačiau, skirtingai nei 2005 metais, šios gastronomų varžybos kilstelėjo iš vietinio lygmens iki tarptautinio. Šių metų pavasarį čempionato projektas tapo Pasaulinės vyriausiųjų virėjų bendruomenių asociacijos (WACS) nariu. Tai ne tik renginio autoriteto pripažinimas. Dėl tokios narystės kulinarinės Kremliaus varžybos sulaukė aukščiausio lygio teisėjų, o ringuose varžėsi garsiausi įvairių šalių virtuvės meistrai.
„Viena, kai esame vertinami savų žmonių ir savo šalyje, kur nesi tikras, ar išties kas nors ko nors „nenupirko“. Kas kita išvažiuoti kitur ir rungtis su pasaulyje pripažinimą pelniusių virtuvių atstovais – vokiečiais, italais ir kitais. Taip pasitikrini savo sugebėjimus“, – dalyvavimo tarptautinėse varžybose svarbą pabrėžia A. Gečienė.
Sportininkų krūvis
Pasak „Medininkų“ virtuvės šefės, čempionato dalyviams tenkantis krūvis prilygsta, o gal net lenkia sporto varžybas. Lietuviams teko regėti, kaip laukdami savo pasirodymo ringuose čempionato dalyviai stengdavosi nors trumpam numigti.
Varžybos vyko moderniausiame Rusijoje Maskvos parodų centre „Crocus-Expo“. Čionai iš viešbučio „Kosmos“, kur buvo apgyvendinti, lietuviai turėdavo pajudėti 6 valandą ryto, mat kelionė dėl automobilių spūsčių trukdavo dvi valandas. Po pasirodymo į viešbutį „Gintarinio aljanso“ nariai sugrįždavo apie 17 val., o šeštą vakaro jau skubėdavo į „Kosmos“ virtuvę gaminti ruošinių kitos dienos varžyboms. Tokie namų darbai trukdavo iki ryto. „Rimčiau išsimiegojome tik sulipę į traukinį kelionei namo“, – bemiegį maratoną prisimena ponia Aldona.
A. Gečienė kaip kapitonė dalyvavo dvejose komandinėse varžybose. Dar keturis kartus į ringą ji ėjo dalyvauti individualiose rungtyse.
Furšetas per tris valandas
Ponios Aldonos vadovaujami 4 komandos nariai sugebėjimus pademonstruoti nutarė švediško stalo varžybose tema „O sporte, tu taika“. Kapitonė turėjo rūpintis bendra stalo išvaizda ir
pati jam ruošė 5 rūšių banketinius mėsos vyniotinius. Jiems buvo naudojama kalakutienos filė ir šitaki grybai, anties krūtinėlė su džiovintomis figomis ir kepenėlėmis „Foie Gras“, stirnienos nugarinė, fazanų filė bei vištiena. Tokių vyniotinių, pasak A. Gečienės, galės paragauti „Medininkų“ kalėdinių vaišių užsakovai.
Beje, švediško stalo temą turėjo atspindėti ne patiekalai, o puošmenos. Tam iš Lietuvos buvo atsivežta šokoladinė 75 cm aukščio gimnastų skulptūra, kurią komandai sukūrė bendrovės „Taurakalnis“ konditerės.
„Mūsų „rekvizitas“ – ruošiniai, žaliavos, indai, papuošimai ir kita atributika vos tilpo keturiose traukinio kupė. Galima sakyti, kad kiekvienas iš aštuonių vežėmės po šaldytuvą“, – pasakojo meistrė.
„Gintarinio aljanso“ kapitonei sunkiausia pasirodė kita komandinė užduotis – paruošti furšetą 50 žmonių. A. Gečienės vaidmuo joje – 120 dviejų skonių vieno kąsnio užkandėlių. Joms meistrė sukūrė aukštajam pilotažui prilygstančių derinių.
Žiūri bei bilietus į renginį nusipirkę žiūrovai skanavo ponios Aldonos užkandėlių su „Foie Gras“ putėsiais, triufeliais ir migdoliniu biskvitu bei lašišos suktinukų su sūrio ir šparagų įdaru bei raudonojo vyno drebučiais.
„Į šią užduotį negalėjome atsivežti ruošinių. Per tris valandas turėjome spėti ne tik paruošti visus valgius, bet ir reikiamai dekoruoti stalą pačių pasirinkta „Muzikos“ temą“, – aiškino čempionato dalyvė.
Sidabro medaliais buvo įvertinti ne tik abu lietuvių komandos pasirodymai, bet ir trys A. Gečienės solo pasirodymai. Virtuvės šefė nacionalinio patiekalo rungčiai pateikė avienos nugarinę su „Džiugo“ sūrio padažu. Banketiniam žuvies patiekalui ruošė penkių rūšių paštetą su skirtingu garnyru.
Sidabru komisija įvertino ir lietuvės originalią žuvį – doradų filė su „Bouillabaisse“, raudonojo vyno ir Kalabrijos padažais bei bulvių ir alyvuogių putėsiais. Šis prabangus gurmaniškas skanėstas bus įtrauktas į „Medininkų“ rudens valgiaraštį.
„Laisvalaikio“ klubo nariams „Medininkų“ restorane taikoma 15 proc. nuolaida sąskaitai.
Ramunė Žukauskienė
Sauliaus Venckaus nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija