Vilniaus senamiestyje, visai šalia Aušros vartų bei Šventosios Trejybės vienuolyno, įsikūręs restoranas „Medininkai“ žinomas jau ne vieną dešimtmetį. Tačiau iš tarybinio restorano likusi tik vieta bei pavadinimas – jau spėjo prabėgti keleri metai, kaip šiame restorane įsivyravusi aristokratiškų namų dvasia bei siūlomi itin aukštos kokybės išskirtiniai patiekalai.
Sukurti aristokratų namus XVI amžiaus rūsiuose buvo patikėta dizainerei Eglei Tautkutei, kuri puikiai įgyvendino interjero idėjas ir atskleidė įvairių namo kambarių skirtumus. Restorane įsikūrė trys salės: baltoji, didžioji bei vyno rūsys. Baltoji salė – tai itin šviesi ir jauki erdvė, kurioje sukurta aristokratiškos virtuvės aplinka. Salėje išlikę autentiški arkiniai langai erdvei suteikia dar daugiau šviesumo ir šilumos. Šioje salėje taip pat atrasite šviesius sendintus baldus bei XVIII a. italų keramikos darbais puoštas indaujas. Didžiojoje salėje įkurdintas aristokratų valgomasis, puoštas antikvariniais sidabro, bronzos ir krištolo dirbiniais bei freskomis ištapytais skliautais. Vyno rūsys – tai vienas seniausių Vilniaus miesto rūsių, pastatytas XIV amžiuje. Šioje salėje galite ne tik išvysti šimtmečius menančią erdvę, bet ir patys pajusti to laikotarpio dvasią.
„Medininkų“ virtuvėje šeimininkauja įvairių tarptautinių parodų bei festivalių dalyvė ir prizininkė Aldona Gečienė. Virtuvės šefė restorano svečius kviečia paskanauti autorinių patiekalų, priskiriamų europietiškai virtuvei. Kiekvienas patiekalas – tarsi šedevras, išsiskiriantis savo skoniu bei originaliu pateikimu. Kiekvieną sezoną virtuvės šefė restorano valgiaraštyje pristato naujieną. Šį pavasarį „Medininkų“ svečiams buvo pasiūlyti šparagai – vienos brangiausių ir labiausiai vertinamų daržovių.
Restorane taip pat siūloma paragauti patiekalų, pelniusių medalius 2006 metais vykusiame Kremliaus kulinarinės taurės čempionate. Pirmasis – svieste kepta jūros ešerio filė su įvairių baltame vyne troškintų žuvų popuri, skanintu šafranu, kuri patiekiama su švelniu bulvių ir alyvuogių piurė. Antrasis patiekalas – avienos nugarinės duetas su švelniu sūrio, Porto vyno ir serbentų padažu. Valgis patiekiamas su bulvių-baravykų terina.
Nuo birželio mėnesio „Medininkai“ atvers istorinio kiemelio vartus. Šis restorano kiemelis – viena iš sostinės lankytinų vietų, mat tik šiame kiemelyje galima pasigrožėti XVIII amžiaus pastatu ir jame išlikusiomis grafito piešinių detalėmis. Vasaros metu veikiančio kiemelio lankytojams siūlomas atskiras valgiaraštis, kuriame dominuoja ant grotelių kepti patiekalai bei lietuviški valgiai. Restorane „Medininkai“ penktadienio bei šeštadienio vakarais skamba gyva muzika, o vasarą kiemelyje ruošiamasi rengti gyvos muzikos koncertus.
Jolita Katkutė