Netrukus pasirodys geros higienos praktikos taisyklės skirtos viešojo maitinimo verslo šakos įmonėms. Jos parengtos įgyvendinant Lietuvos Respublikos maisto įstatymo, Lietuvos higienos normos HN 15 "Maisto higiena", 1993 m. birželio 14 d. Tarybos direktyvos 93/43/EEB dėl maisto produktų higienos, Europos Parlamento ir Tarybos 2002 m. sausio 28 d. reglamento (EB) 178/2002 dėl maisto įstatymo pagrindinių principų ir reikalavimų nustatymo, Europos maisto saugos institucijos įsteigimo ir maisto saugos procedūrų bei principų nustatymo reikalavimus.
Maisto tvarkovai gali savanoriškai naudotis šiomis taisyklėmis kaip RVASVT vadovais, kuriuose aprašomas RVASVT principų taikymas praktikoje. Taisyklių rengimą inicijavo ir skatino Sveikatos apsaugos ministerija, Respublikinis mitybos centras bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, konsultavo Niderlandų firma Precon, vykdanti MATRA - Maisto saugos ir jos priežiūros gerinimo Lietuvoje programą (MAT02/LT/9/1).
Taisykles parengė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, konsultacinė firma UAB "Ad Infinitum" (ji yra taisyklių platintoja), vartotojų ir kitų suinteresuotų grupių atstovai, išbandė kai kurios Lietuvos įmonės. Sveikatos apsaugos ministras jas patvirtino. Visos įmonės, ketinančios naudoti šias taisykles vietoj individualaus RVASVT plano turės jas įsigyti. UAB "Ad Infinitum" yra šių taisyklių platintoja (tel. (5) 2107261).
Taisyklės skirtos įmonėms, atliekančioms panašią veiklą ir neturinčioms individualaus RVASVT plano. Geros higienos praktikos taisyklės, kartu su svarbiųjų valdymo taškų (SVT) stebėjimo ir valdymo bei geros higienos praktikos taikymo registravimo užrašais, su maisto saugos valdymu susijusiais įmonės vadovo įsakymais, pavedimais, kitais dokumentais, patvirtinančiais procesų, žaliavų ir komponentų atsekamumą bei atliekamų veiksmų teisėtumą, sudaro RVASVT planą. Šis planas kartu su jame aprašytų veiksmų praktiniu taikymu yra įmonės RVASVT sistema.
RVASVT sistemos tikslas - pasiekti, kad įmonėje būtų vykdoma vidinė kontrolė, išaiškinami svarbūs maisto saugai veiklos etapai ir užtikrinama, kad remiantis RVASVT sistemos principais būtų nustatytos, vykdomos, tobulinamos, palaikomos ir peržiūrimos šios maisto saugos procedūros: atliekama rizikos analizė, nustatomi maisto tvarkymo etapai, kur maistas gali tapti nesaugus, įsteigiami juose svarbieji valdymo taškai, kuriuose turi būti atliekama nuolatinė ar periodiška saugos stebėsena bei valdymas. Visos šios procedūros turi būti periodiškai peržiūrimos, analizuojamos ir, jei reikia, koreguojamos.
Jei įmonė, be to, kas parašyta šiose taisyklėse, naudoja ir kitas maisto tvarkymo ar saugos užtikrinimo procedūras, šios turi būti parašytos atskirai, patvirtintos įmonės vadovo parašu ir vykdomos kaip sudėtinė RVASVT sistemos dalis.
Rengiant šias geros higienos praktikos taisykles siekta nekartoti to, kas pakankamai aiškiai išdėstyta teisės aktuose, o tik pateikti papildomą informaciją, būtiną konkrečiam teisės aktuose išdėstytų nuostatų taikymui. Šių taisyklių žinojimas nepakeičia teisės aktų reikalavimų žinojimo, todėl kiekviena įmonė privalo gerai išmanyti maistą ir jo tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas bei jų laikytis.
Maisto kontrolės institucija, įvertinusi bendrą riziką, kurią kelia maisto saugai konkreti įmonė, atitinkamu dažnumu tikrins patalpas, kuriose tvarkomas maistas bei nuo kurių higienos priklauso maisto sauga, siekiant įvertinti ne tik kaip laikomasi teisės aktų reikalavimų, bet ir šių geros higienos praktikos taisyklių.
Šių metų pabaigoje ar 2004 m. pradžioje taip pat pasirodys geros higienos praktikos taisyklės maisto prekybos įmonėms bei duonos gamybos įmonėms, 2004 m. viduryje - konditerijos įmonėms, nealkoholinių gėrimų gamybos įmonėms ir mineralinio vandens gamybos įmonėms.
Dr. Almantas Kranauskas
Respublikinio mitybos centro direktoriaus pavaduotojas
Tel. (5) 230 00 22