„Remiantis patikrinimų duomenimis galime daryti išvadą, kad atsižvelgdami į maisto inspektorių reiklumą mokyklų ir mokyklų maisto tvarkymo skyrių vadovai gerina mokinių maitinimo sąlygas,“ – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai atliko 1324 mokyklų maisto tvarkymo skyrių patikrinimus ir nustatė, kad 12 proc. patikrintų mokyklų būtina atlikti remontą gamybos patalpose. 2005 metų patikrinimo duomenimis tokių mokyklų buvo 20 proc.
Pasak Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, nežiūrint į mokyklų maisto tvarkymo skyrių bendros būklės gerėjimą, 10 proc. mokyklų maisto gamybai nuolat naudojama įranga yra susidėvėjusi, pasenusi, neatitinka šiuolaikinei maisto gamybai keliamų reikalavimų.
„Sistemingas atsakingų už mokinių maitinimą institucijų bendradarbiavimas yra pagrindas siekiant gerinti mokinių maitinimą. Atlikto patikrinimo duomenų analizė rodo, kad visapusiško bendradarbiavimo tarp institucijų dėka mokinių maitinimo sąlygos yra geresnės Vilniaus miesto, Klaipėdos, Telšių ir Panevėžio apskričių ir miestų mokyklose“, – tvirtino A. Išarienė.
Pagal galiojančią Lietuvos higienos normą „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ svarbu, kad būtų sudarytos sąlygos visiems moksleiviams ne tik mieste, bet ir kaime pavalgyti šilto maisto. Atlikto patikrinimo duomenimis mokiniams šiltas maistas gaminamas 74 proc. mokyklų maisto tvarkymo skyrių. Neturint tinkamų sąlygų maistui gaminti į 13 proc. mokyklų šiltas maistas pristatomas iš kitų maisto tvarkymo subjektų. „Tenka išties apgailestauti, kad neužtikrinami reikalavimai ir 5 proc. kaimo mokyklų mokiniai dar negauna šilto maisto, jiems maitinti tiekiama arbata, sultys, bandelės, jogurtai“, – teigė A. Išarienė.
Tikrinimo metu pareigūnai nustatė teisės aktų pažeidimų 74 proc. mokyklų maisto tvarkymų skyriuose. Daugiausiai (34 proc.) nustatyta higienos pažeidimų: trūksta plautuvių, maistas dedamas į šlapias lėkštes, trūksta elementarios higienos gamybos patalpose. Taip pat nustatyta maisto laikymo sąlygų pažeidimų (10 proc.), personalo higienos pažeidimų (9 proc.). Be to, rasta nesutvarkytų pagal reikalavimus patiekalų gamybos receptūrų, technologinių aprašymų, gaminant maistą nesilaikoma technologinio gamybos proceso: tiekiamas varškės apkepas, kurio viršus sudegęs, o vidus skystos konsistencijos, tiekiamo patiekalo temperatūra tik 20 laipsnių (turėtų būti apie 68 laipsnius). Vaikų maisto gamybai naudojamas genetiškai modifikuotas aliejus, apie kurio naudojimą neinformuojama valgiaraščiuose.
Lyginant su praėjusių metų patikrinimų duomenimis, nustatyta mažiau pažeidimų užtikrinant maisto produktų atsekamumą, įgyvendinant savikontrolės sistemą.
„Nors pagal reikalavimus mokyklų valgyklų, bufetų valgiaraščiai, į prekybos automatus tiekiamų maisto prekių asortimentas turi būti suderintas su apskričių visuomenės sveikatos centrais, tačiau inspektoriai nustatė, jog 17 proc. patikrintų mokyklų nesilaiko šių nuostatų reikalavimų“, komentavo A. Išarienė.
82 proc. patikrintų mokyklų maisto tvarkymo skyriuose neorganizuojamas mokinių, kuriems dėl sveikatos problemų skirtas tausojantis ar dietinis maitinimas, maitinimas.
Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai, nustatę mokyklų maisto tvarkymo skyriuose teisės aktų pažeidimų, atsakingiesiems darbuotojams skyrė 78 baudas, 23 įspėjimus, 27 maisto tvarkymo skyrių veiklą laikinai sustabdė, 5 mokyklose laikinai nutraukė maisto tiekimą, 1 maisto tvarkymo subjekto veiklą uždraudė.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie patikrinimo rezultatus informavo Sveikatos apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijas.
VMVT informacija