Nuo gegužės mėnesio vidurio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų sudaryta darbo grupė pradės išsamius didžiausių šalies prekybos tinklų – „Maxima LT“, „Iki“, „Norfa“ bei „Rimi Lietuva“ patikrinimus. Pagal reglamentuotus parametrus bus tiriamos mėsos įsigijimo, sandėliavimo, ženklinimo, transportavimo, laikymo sąlygos didžiųjų tinklų valdomose parduotuvėse visoje Lietuvoje.
VMVT direktoriaus Kazimiero Lukausko teigimu, būtent mėsos kokybė šiandien kelia daugiausia rūpesčių. Problemų esama ne tik prekybos centruose – kai kurie Lietuvos gamintojai lenkišką ar olandišką produkciją bando pateikti kaip savo. Dar daugiau mėginimų nesąžiningai realizuoti įvežtinę mėsą pasitaiko tarp smulkiųjų prekybininkų, nedidelių perdirbimo įmonių. „Žinoma, dirbame visomis kryptimis – nors artimiausiu metu daugiau laiko skirsime prekybos tinklams, be dėmesio neliks ir importuotojai, perdirbėjai ar smulkieji prekybininkai“, – pabrėžė K. Lukauskas.
„Į Lietuvą patenka nekokybiška mėsa, kurios nepavyksta realizuoti Vakarų šalyse. Situacija, jog Lietuva ir kitos naujosios ES narės tampa sanitarėmis nėra normali – visi kartu turime siekti, jog ir mūsų žmonės valgytų sveiką bei saugią produkciją“, – susitikime su didžiųjų prekybos tinklų atstovais kalbėjo VMVT vadovas.
Iniciatyvai nuodugniai patikrinti mėsos kokybę didžiuosiuose prekybos tinkluose neprieštaravo ir patys prekybininkai. Šešių specialistų grupė, vadovaujama VMVT maisto skyriaus vedėjo pavaduotojos Daivos Švelnienės, tyrimą pradės nuo „Iki“ tinklą valdančios UAB „Palink“. Su tyrimo eiga bei rezultatais bus supažindinama visuomenė, o po pusantro mėnesio, užbaigus patikrinimus, VMVT skelbs apibendrintus rezultatus.
VMVT informacija