Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Praktiniai sveiko maisto gaminimo kursai „Valgai sveikai – esi sveikas“ (Kaunas)

2006-09-25
Publicējiet savu rakstu

Žmogus visą gyvenimą valgo. Valgo kasdien nuo pat savo gyvybės pradžios. Tai, kokie užaugame, ir kaip gyvename jau suaugę, yra labai stipriai susiję su mitybos įpročiais. Maistui paprastai išleidžiama daug pinigų, ir tikimasi, kad jis suteiks ne tik malonumo, bet ir jėgų, žvalumo, sveikatos. Deja, tai kas skanu, ne visuomet naudinga. O ir kas naudinga vienam žmogui – kenksminga kitam. Todėl labai svarbu išmanyti pagrindines sveikos gyvensenos ir mitybos taisykles.

Didžioji dalis lietuvių nežino net paprastų dalykų, nuolat mėgaujasi tik tradiciniais bulvių, miltų, mėsos patiekalais. Tokių įpročių pasekmės – nutukimas, artrozė, akmenligė, diabetas ir kitos ligos. Kita problema yra ta, kad žmogus, net puikiausiai žinodamas sau tinkamus produktus, nemoka iš jų pasigaminti to, kas iš tiesų yra skanu, ir todėl paskirtos dietos arba sveikos mitybos principų laikymasis tampa kančia ir valios išbandymu. Dažnas atvejis, kai nežinoma kaip skaniai paruošti kruopas ar tam tikras daržoves, kuo pakeisti druską, majonezą ar kečupą. Žmogus, bandantis keisti savo mitybos įpročius, neretai tampa „dviračio išradinėtoju“, o tai kainuoja tiek laiko, tiek sveikatos, be to, – po kelių nesėkmių numojama ranka į visą sveiką mitybą.

Atsižvelgiant į pacientų pageidavimus, Natūralaus gydymo centre pradedami praktiniai sveiko maisto gaminimo kursai. Juos ves Vedų kultūros centro ir „Žinijos“ lektorė Dalija Vaivarienė, turinti dvidešimties metų sveikos gyvensenos patirtį, pirmoji Lietuvoje sukūrusi sveikos mitybos pamokų ciklą. Sujungus Ajurvedos mokytojų žinias ir dabartines vakarietiškas galimybes, sudaryta sveiko maisto gaminimo sistema. Kiekvieno užsiėmimo metu bus skaitoma paskaita tam tikra mitybos tema, o paskui gaminamas bei ragaujamas konkretus patiekalas. Iš viso bus dešimt užsiėmimų, jų temos:

1. Paros bioritmai ir mityba. Gaminimas su prieskoniais.
2. Fermentai ir energingumas, svorio reguliavimas, produktų derinimas. Salotos iš vaisių ir daržovių, sultys.
3. Organizmo pH pusiausvyra ir sveikata, mityba pagal sezonus. Daržovių patiekalai.
4. Šešių pagrindinių skonių maiste svarba sveikatai, svoriui, emocijoms. Greitai pagaminami patiekalai.
5. Kūno tipo nusistatymas ir subalansavimas. Patiekalai iš kruopų.
6. Kaip sudaryti valgiaraštį pagal kūno tipą, kraujo grupę, maisto netoleravimo testą ir kitus apribojimus. Sriubos, ankštiniai patiekalai.
7. Organizmo švara – sveikatos pagrindas. Kūno valymas maistu. Kasdieniniai, šventiniai patiekalai. Gėrimai, saldumynai.
8. Pieno produktai: už ir prieš. Antidepresinis maistas. Pieno produktų receptai.
9. Mityba esant tam tikroms ligoms, ligų profilaktika maistu, virškinimo gerinimas ir apetito reguliavimas, žalingų įpročių mažinimas. Kepiniai.
10. Mitybos taisyklės: minimalios pastangos, maksimalus efektas. Valgiaraštis dienai ir naktipiečiai.

Kursai vyks du kartus per savaitę (trečiadieniais ir penktadieniais nuo 14 ir 18 val.), nedidelėmis grupėmis.

Kursų pradžia – rugsėjo 27 ir 29 dienomis.

Vienos paskaitos kaina asmeniui 20 Lt.

Kontaktai: Kaunas, Savanorių pr. 284, Ortopedijos įmonė, tel. (8 37) 710602, 8 682 92261, el. p. ngc@dr.com.