Kas galėtų atsisakyti gaivių, burnoje tirpstančių ir akį viliojančių ledų karštą vasaros dieną... Tačiau jūs klystate, jeigu manote, jog saulėtuose Pietuose ledų suvalgoma daugiau negu Šiaurėje. Statistiniai duomenys rodo, kad Europoje ledų daugiausia suvartoja švedai. O štai italai ir ispanai jais dažniausiai mėgaujasi vasarą ir yra priskiriami prie vidutiniškai ledų suvartojančių Europos tautų. Tad pasižvalgykime po didžiausius ir žinomiausius pasaulio ledainių tinklus bei pasidomėkime, ką jie siūlo gaiviųjų desertų mėgėjams.
„Baskin-Robbins“ – vienas didžiausių specializuotų parduotuvių tinklų pasaulyje, kuriam šiuo metu priklauso daugiau nei 5600 ledainių (iš jų 2800 – Jungtinėse Amerikos Valstijose) daugiau nei 30 pasaulio šalių. Pirmąją šios kompanijos ledainę Glendale, Kalifornijoje, 1945 metais atidarė Irv Robbins ir Burt Baskin, tad išskirtiniais gardumynais „Baskin-Robbins“ smaližius lepina jau daugiau nei 60 metų. Nuo pirmosios ledainės įkūrimo kompanija viso pasaulio smaližiams pasiūlė daugiau nei 1000 skirtingų skonių ledų, o didžiausio populiarumo „Baskin-Robbins“ sulaukė tuomet, kai rinkai pristatė 31 skonio koncepciją – skirtingo skonio ledus kiekvienai mėnesio dienai. Prekės ženklas „Baskin-Robbins“ priklauso kompanijai „Dunkin‘Brands“, taip pat, kaip ir prekiniai ženklai „Dunkin‘Donuts“ ir „Togo‘s“.
„Baskin-Robbins“ ledainių desertų pasiūla priklauso nuo šalies, regiono, kuriame ledainė veikia, ir sezono, t. y. kiekvienoje ledainėje siūlomi vis kitokių skonių ledų desertai. Ledų pasiūlą sudaro nuolatos gaminami ir parduodami ledai, sezoniniai ledai, ledai-šerbetai, šerbetai, becukriai ledai, specialūs (tik tam tikruose regionuose gaminami) ledai ir neriebūs ledai. Specializuotose parduotuvėlėse smaližiams taip pat siūloma ledų, pagardintų įvairiais vaisiais, sirupais, kitais priedais. Pastaruosius lankytojai gali „pasigaminti“ patys, tereikia pasirinkti savo mėgstamo skonio ledus, patiekiamus vafliniame arba plastmasiniame puodelyje, ir išsirinkti priedą: karštą karamelę, zefyrą, riešutų sviesto padažą, cukruje apkepintų riešutų karamelę, šokolado ar kavos sirupą, riešutus, bananus, vyšnias ir kt. „Baskin-Robbins“ parduotuvėse gaminami ir ledų tortai.
Karštą dieną puikiai atgaivins įvairių skonių „Baskin-Robbins“ ledų ar pieno kokteiliai. Be ledų kompanija gamina ir kitokius desertus, įvairių skonių saldainius. „Baskin-Robbins“ „Gimtadienio klubo“ nariai per savo gimimo dieną firminėse parduotuvėlėse ledais vaišinami nemokamai, ištisus metus sulaukia specialių pasiūlymų, patys pirmieji sužino apie gardžias naujienas bei turi progą pirmieji jų paragauti.
Internete: www.baskinrobbins.com
JAV kompanijos „Häagen-Dazs“, gaminančios vienus geriausių ledų pasaulyje, filosofija paprasta – iš viso pasaulio šalių surinkti tik pačius kokybiškiausius bei natūraliausius produktus ir iš jų pagaminti pačius geriausius ledus, šerbetus ir šaldytus jogurtus. Toks požiūris yra pagrindinė priežastis, kodėl „Häagen-Dazs“ gaminiai pirkėjų yra mėgiami jau beveik keturis dešimtmečius (pirmoji ledainė duris atvėrė 1970 metais JAV). Nuo Paryžiaus iki Tokijo ar Rio de Žaneiro, „Häagen-Dazs“ gaminiai yra pripažinti daugiau nei 860 kavinių 50 pasaulio šalių.
„Häagen-Dazs“ lankytojams siūlo daugiau nei 40 skonių ledų, 8 skonių šerbetus, išskirtinių ledų liniją (pastarieji yra gaminami su ypatingais ingredientais ir parduodami tik tam tikrose pardavimų vietose), visas gerąsias savybes išsaugojusius 6 skonių šaldytus jogurtus, neriebius 14 skonių ledus, ledus, šerbetus ir šaldytus jogurtus ant pagaliukų. „Häagen-Dazs“ taip pat galima nusipirkti 11 rūšių ledų tortų ir pyragų, įvairių kokteilių, ledų su įvairiais vaisiais, sirupais ir kitais priedais, kuriuos, pasirinkę mėgiamus ledus ir priedus, lankytojai gali pasigaminti patys.
Savo artimam žmogui „Häagen-Dazs“ gimtadienio ar kitos šventės proga siūlo padovanoti „Häagen-Dazs“ kavinukės dovanų kortelę. Kiekvienais metais savo nuolatinius klientus „Häagen-Dazs“ džiugina vis naujomis, nepakartojamo skonio naujienomis. Dauguma šių ledainių lankytojai – suaugę, 18-44 metų amžiaus žmonės, turintys universitetinį išsilavinimą, dažniau moterys negu vyrai.
„Häagen-Dazs“ franšizės būdu Europoje siūlo atidaryti 5 tipų ledaines: pagrindines ledaines (150-250 kv. m pardavimo plotas, mažiausiai 50 sėdimų vietų su terasa, valgiaraštis, kuriame – užkandžiai, lengvi patiekalai ir gėrimai, 24 skonių ledai valgyti vietoje ir išsinešti), klasikinio tipo ledaines (40-150 kv. m plotas, apie 48 sėdimos vietos, aptarnavimas prie staliukų arba bufeto, 16 skonių ledai), maisto išsinešti įstaigos (atidaromos prekybos centruose ir poilsio zonose, iki 80 kv. m ploto), kioskai (10-15 kv. m plotas ir keletas sėdimų vietų), ledų skyriai kitų prekinių ženklų įstaigose (atskiri prekystaliai kitose specializuotose parduotuvės, pavyzdžiui, kavos parduotuvėlėse).
Internete: www.haagen-dazs.com
Parengė Gintarė Jankauskaitė
„Restoranų verslo“ informacija