Nors žodis „restoranas“ kildinamas iš prancūzų kalbos, istoriniai šaltiniai teigia, jog pirmoji tokio pobūdžio viešojo maitinimo įstaiga atsirado apie 1153 metus Kinijoje, Hangzhou provincijoje, pavadinimu „Ma Yu Ching's Bucket Chicken House“. Kodėl restorano pavadinime yra žodis „viščiukas“, sunku pasakyti, nes pirmieji patiekalai buvo gaminami iš makaronų bei ryžių ir jokiais valgiais iš vištienos nekvepėjo.
1725 metais pirmasis restoranas pavadinimu „Sobrino de Botin“ duris pravėrė Ispanijoje, Madrido mieste. Šis restoranas yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą – tai vienas iš seniausių šiandien dar veiklą plėtojančių maisto įstaigų.
Pirmasis restoranas Prancūzijoje buvo atidarytas 1765 metais. Sriubų prekiautojas Monsieur Boulanger tuomet lankytojams siūlė tik vieną patiekalą – avies kojas su baltu padažu.
Pirmąjį restoraną JAV, Niujorko mieste, 1837 metais atidarė broliai Giovanni ir Pietro Delmonico, atvykę iš Šveicarijos, kurį pavadino „Delmonico's Restaurant“. Teigiama, kad broliai Dolmenico pirmieji atspausdino patiekalų meniu, uždengė stalus staltiesėmis. Vienas žinomiausių patiekalų buvo vadinamas „Dolmenico Potatoes“. Senas autentiškas valgis buvo ruošiamas iš bulvių, ryžių, sviesto, pieno, miltų, cheddar sūrio, druskos ir pipirų.
O štai Rusijoje pirmasis restoranas, pavadintas „Slavianskij bazar“ („Славянский базар“), atidarytas Maskvoje 1872-1873 metais.