Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Patvirtinta nauja Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto Higiena“

2005-11-08
Publicējiet savu rakstu

Siekiant suderinti Lietuvoje taikomus maisto higienos teisės reikalavimus su 2006 m. sausio 1 d. įsigaliosiančiu Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „ Maisto higiena “ (Žin., 2005, Nr. 110-4023).

Higienos normoje išdėstyti bendrieji higienos, specialieji maisto ruošimo, tvarkymo ar perdirbimo, specialieji mažmeninės maisto prekybos reikalavimai ir nurodytos kai kurių nefasuotų maisto produktų gabenimo jūros laivais išlygos. Bendrosiose nuostatose nurodyta, kad higienos normoje reglamentuojamų maisto saugos ir higienos reikalavimų privalo laikytis maisto verslo operatoriai (maisto tvarkymo subjektai). Numatyta, kad tiekiamas į rinką maistas turi būti pagamintas teisėtai, atitikti teisės aktų reikalavimus ir deklaruojamus standartus. Realizuoti vietoje skirti viešojo maitinimo įmonių patiekalai, kulinarijos, konditerijos gaminiai turi atitikti nustatytus reikalavimus pagal įmonėje patvirtintas receptūras, technologinius aprašymus arba nustatyta tvarka patvirtintus standartus. Įmonių standartų projektai turi būti derinami Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

Maisto verslo operatoriai, tvarkantys maistą, privalo taikyti individualią rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemą, parengtą pagal 2004-04-29 Reglamentą Nr. 852/2004, arba savanoriškai naudotis šio reglamento nuostatas atitinkančiomis šakinėmis geros higienos praktikos taisyklėmis. Šioje higienos normoje mažus kiekius negreit gendančio maisto tvarkantiems (jo negaminantiems, neperdirbantiems ir neparuošiantiems) maisto verslo operatoriams numatyta išlyga netaikyti RVASVT principais pagrįstos savikontrolės, tačiau šie operatoriai privalo laikytis kitų higienos normoje ir kituose teisės aktuose nustatytų maisto higienos reikalavimų. Tokia išlyga taikoma:

Kioskams, laikinoms patalpoms (tokioms kaip palapinės), bakalėjos ir kito supakuoto negreitai gendančio maisto parduotuvėms, smulkių prekių automatams, sandėliams, maisto turgavietėms.  Maisto gabenimo ar pardavimo automobiliams, vežimėliams, maisto išnešiotojams. Gėrimų prekyvietėms, kavinėms, barams. Kitoms, higienos normos 5 punkte nurodytus kriterijus atitinkančioms maisto tvarkymo vietoms.

Saugant gyventojų sveikatą nuo ligų, galinčių atsirasti dėl šalyje esančio jodo trūkumo, mažmeninės prekybos parduotuvių maisto skyriuose turi būti parduodama, o viešojo maitinimo bei duonos gamybos įmonėse turi būti vartojama tik joduota valgomoji druska. Higienos norma nustato, kaip maistas turi būti apdorojamas, laikomas, ruošiamas, perdirbamas, gabenamas ar kitaip tvarkomas. Pabrėžiama, kad draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą, kepant naudoti kepimui neskirtus riebalus, viešojo maitinimo įmonėse gaminti varškę, sūrių masę, raugintus pieno produktus, konservus (mėsos, grybų, daržovių, padažų ir kt.), tvarkyti maistą įvykus vandentiekio ar kanalizacijos tinklų avarijai ir pan.

Ši higienos norma suderinta su Žemės ūkio ministerija, Europos teisės departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei Valstybine veterinarijos tarnyba. Nauja higienos norma įsigalios 2006 m. sausio 1 d.

Respublikinio mitybos centro informacija